Buvęs LNOBT vadovas G. Kėvišas atleistas pagrįstai, nusprendė Aukščiausiasis Teismas

  • Teksto dydis:

Buvęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas atleistas pagrįstai, nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Teismas pranešė rugsėjo 29-osios sprendimu palikęs nepakeistą apeliacinės instancijos teismo nutartį, kuria G. Kėvišo ieškinys atmestas. Jis reikalavo būti grąžintas į pareigas ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinę pravaikštą, atlyginti patirtus nuostolius. Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai konstatavo, kad ieškovo padarytas darbo drausmės pažeidimas, dėl kurio šis atleistas, pagrįstai laikytas šiurkščiu ir už jį taikyta drausminė nuobauda yra pagrįsta.

G. Kėvišas iš pareigų buvo atleistas 2017-aisiais dėl darbo santykių su viešąja „Vilniaus festivaliai“ ir individualios veiklos vykdymo, negavus Kultūros ministerijos leidimo.

Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai netenkino G. Kėvišo prašymo dėl proceso atnaujinimo, konstatavę, kad jo nurodoma naujai paaiškėjusi aplinkybė – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimu kitoje byloje panaikintas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimas – nėra esminė, kadangi byloje buvo nustatytas ir kitas šiurkštus darbo drausmės pažeidimo pagrindas.

LAT nurodė, kad ir be VTEK sprendimo Kultūros ministerija galėjo konstatuoti G. Kėvišo veiksmus, sukėlusius viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Teismas pažymėjo, kad pareiga juridinio asmens vadovui būti lojaliam ir vengti interesų konflikto kyla ne tik iš Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, bet ir Civilinio kodekso taisyklių, reglamentuojančių biudžetinių įstaigų vadovų pareigas.

Anot teismo, nesuderinus papildomos apmokamos veiklos su ministerija ir „interesų konflikto situacijos neigimas“ lėmė, kad G. Kėvišas prarado Kultūros ministerijos pasitikėjimą, ir tai „sudarė pakankamą pagrindą darbdaviui už ieškovo šiurkštų darbo drausmės pažeidimą taikyti griežčiausią drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo“.

LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

G. Kėvišas Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui vadovavo 2002–2017 metais, 2016 metų rugsėjį jis dar vienai kadencijai laimėjo Kultūros ministerijos skelbtą konkursą įstaigos generalinio direktoriaus pareigoms eiti.

Su naujai kadencijai išrinktu teatro vadovu tuomet buvo sudaryta darbo sutartis, pagal kurią jis paskirtas generaliniu direktoriumi nuo 2017 metų liepos. Tačiau nauja Kultūros ministerijos vadovybė 2017 metų gegužę įsakymą dėl G. Kėvišo paskyrimo pripažino netekusiu galios ir jis buvo atleistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
kaip supratau kalejime jis nesedes ir vogto turto grazinti nereikes...

Godus ir kvailas

Godus ir kvailas portretas
Jis darosi juokingas.

n

n portretas
nu sitas neskestantis
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių