Advokatams Vyriausybės ginčuose su „Veolia“ – dar daugiau nei 0,4 mln. eurų

Finansų ministerija siūlo Vyriausybei šiemet papildomai skirti 437,4 tūkst. eurų advokatams, ginantiems Lietuvą Vašingtono arbitraže nagrinėjamame ginče su Prancūzijos koncernu „Veolia“ ir jos partnerėmis „Vilniaus energija“ bei „Litesko“.

Vyriausybė sprendimą ketina priimti trečiadienį. Pinigai iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų bus skirti Energetikos ministerijai, nes šių metų biudžete jų nėra numatyta.

Pasak aiškinamojo rašto, lėšos reikalingos išlaidoms, susijusioms su atstovavimu Vyriausybei užsienio arbitražuose, įskaitant teisinių išvadų dėl jų sprendimų apskundimo parengimą bylose, kuriose „Veolia Environnement“, „Veolia Baltics and Eastern Europe“, „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ reiškia pretenzijas Vyriausybei.

„Atsižvelgiant į arbitražinio ginčo kompleksiškumą ir sudėtingumą, jo reikšmę ir svarbą viešajam interesui, taip pat į prašomos priteisti žalos dydį ir nagrinėjamų klausimų specifiškumą bei taikytiną teisę, Energetikos ministerija naudojasi aukštos kvalifikacijos ekspertų (...) paslaugomis“, – komentare BNS teigė ministerija.

Pasak jos, Pasaulio banko Tarptautiniame investicinių ginčų sprendimo centre (ICSID) Vašingtone nagrinėjamoje byloje Lietuvai  anksčiau atstovavo tarptautinė advokatų kontora „Shearman & Sterling“ (Prancūzija), tačiau 2021 metais ją reorganizavus bylą toliau veda Prancūzijos „Gaillard Banifatemi Shelbaya Disputes“.

Šiemet gegužę Vyriausybė dar trejiems metams – iki 2028-ųjų pabaigos pratęsė įgaliojimus Energetikos ministerijai atstovauti valstybei visose Lietuvos ir užsienio teismuose, kur valstybė iš „Veolia“ ir su ja susijusių įmonių bei asmenų reikalauja 240,7 mln. eurų, o „Veolia“ iš Lietuvos valstybės – 79 mln. eurų žalos atlyginimo.

Lietuvos apeliacinis teismas šių metų vasarį nusprendė, kad ministerijos 240,7 mln. eurų ieškinys „Veolia“ grupės įmonėms, „Vilniaus energijai“ ir „Litesko“, taip pat koncernui „Icor“ ir su jomis susijusiems asmenims – Andriui Janukoniui, Linui Samuoliui ir buvusiam Vilniaus merui Artūrui Zuokui – bus nagrinėjamas tik tada, kai bus priimtas galutinis sprendimas Vašingtono arbitraže.

Pasak teismo, nepaisant to, jog Lietuva Vašingtono arbitraže atsiėmė priešieškinį prieš „Veolia“, arbitražo nustatytos aplinkybės gali būti svarbios nagrinėjant bylą Lietuvoje.

Vašingtono arbitražas vis dar nagrinėja „Veolia“ 2016 metais inicijuotą bylą prieš Lietuvos valstybę – „Veolia“ reikalauja 79 mln. eurų žalos atlyginimo už jos investicijas į Vilniaus šilumos ūkį.

Tuo metu Lietuva siekia įrodyti, kad „Veolia“ ir „Icor“ 1999–2003 metais neteisėtai gavo šilumos ūkių nuomos sutartis dešimtyje šalies savivaldybių ir neteisėtai pelnėsi iš šilumos vartotojų.

Lietuva teigia, kad „Veolia“ ir „Icor“ per savo atstovus atliko neteisėtus mokėjimus šalies pareigūnams, kad galėtų išsinuomoti šilumos ūkį ir nuomos sutartis įgijo korupciniais veiksmais. Lietuva teismui pateikė įrodymus, kad „Veolia“ nesąžiningai veikė su „Icor“, siekiant nepagrįstai pasipelnyti vartotojų sąskaita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių