Apie buvusiam Baltarusijos milicijos majorui duotą leidimą gyventi Lietuvoje: atrodo labai graudžiai

Paaiškėjus, jog Vilniuje gyvena ir dirba 2020 metais protestuotojų malšinimo akcijose Baltarusijoje dalyvavęs milicijos majoras, valdančiųjų ir opozicijos atstovai sutaria, kad reikia tobulinti į Lietuvą atvykstančių baltarusių patikros procesą. Pasak Seimo narių, tai, kad diktatūrinės valstybės saugumo struktūrose dirbę asmenys apsigyvena Lietuvoje, yra rimta problema, galinti peraugti į grėsmę nacionaliniam saugumui.

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas pažymi, jog esamų atvykstančių baltarusių patikros priemonių nepakanka. Tuo metu opozicijos atstovė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė pirmiausia akcentuoja poreikį didinti į šalį atvykstančių užsieniečių patikrą vykdančių institucijų pajėgumus.

„Be abejonės, tai yra problema“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė D. Šakalienė.

„Kalbant apie to priežastis – (...) delsiame suteikti mūsų žvalgybos pareigūnams įgaliojimus, kurie būtų panašūs kaip kitose NATO šalyse. (...) Reikia kalbėti ir apie finansavimą – pernai buvo siūloma patvirtinti beveik mažesnį VSD biudžetą nei prieš tai, taip pat Migracijos departamento vadovė ne kartą yra išsakiusi pagrįstą susirūpinimą, kad atlyginimai departamente ir darbo krūvis bei sunkumas yra tiesiog neproporcingi. O visi tuo pat metu stebimės, kaip dešimtimis tūkstančių atvykstantys žmonės galbūt visi nėra nuodugniai patikrinami“, – kalbėjo parlamentarė.

Pasak P. Saudargo, į Lietuvą plūstantys Baltarusijos piliečiai yra problema ne tik juos patikrinti turinčioms institucijoms. Pasak parlamentaro, nekontroliuojamas šios šalies gyventojų vykimas į Lietuvą ilgainiui gali tapti grėsme nacionaliniam saugumui.

„Baltarusijos valstybė diktatūrinė, saugumo struktūrų kupina valstybė, kuri turi milžiniškus pajėgumus tokiam darbui – įagentūrinti šitą (Baltarusijos saugumo tarnybų apklaustų – ELTA) baltarusių tinklą Lietuvoje. (...) Tokių agentų galime turėti ir juos Migracijos departamentui ar net mūsų žvalgybos pareigūnams gali būti sunku visus surasti“, – LRT radijui kalbėjo Seimo narys.

Jei turėsime masišką reiškinį – šimtus ar tūkstančius tokių žmonių, tai atėjus kažkokiai dienai X, galime susidurti su rimta grėsme nacionaliniam saugumui.

„Jei turėsime masišką reiškinį – šimtus ar tūkstančius tokių žmonių, tai atėjus kažkokiai dienai X, galime susidurti su rimta grėsme nacionaliniam saugumui“, – sakė P. Saudargas.

Šią savaitę LRT radijas pranešė, jog 2020 metais protestuotojų malšinimo akcijose dalyvavęs Baltarusijos milicijos majoras Aliaksandras Macijevičius jau daugiau nei metus gyvena ir dirba Lietuvoje. Skelbiama, kad kai vyko protestai, A. Macijevičius buvo Lydos milicijos poskyrio vyresniuoju inspektoriumi. Dabar jis dirba langų montavimo įmonėje šalia Vilniaus.

Kaip skelbė LRT radijas, informaciją apie tai, kad A. Macijevičius yra pabėgęs į Lietuvą, paskelbė buvusių Baltarusijos pareigūnų organizacija „Belpol“. Ji šią informaciją gavo iš baltarusių bendruomenės Lietuvoje. Skelbiama, jog leidimą dirbti Lietuvoje A. Macijevičius gavo dar iki imigracijos taisyklių sugriežtinimo. Kaip LRT radijui nurodė „Belpolo“ atstovas, visa informacija apie A. Macijevičių perduota Lietuvos institucijoms.

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė LRT patvirtino, kad informacija apie A. Macijevičių įstaigai yra žinoma, dėl to vyksta tyrimas. Buvusiam milicijos majorui gali grėsti ir deportavimas iš Lietuvos.

Nurodoma, jog dėl darbo protestuose majoras kaip nukentėjusysis dalyvavo ir teismo procese Lydoje.

A. Anušauskas: atrodo labai graudžiai

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad buvusiam Baltarusijos milicijos majorui A. Macijevičiui prašant leidimo laikinai gyventi Lietuvoje, turėjo suveikti patikros mechanizmas.

„Šiaip jau turėjo suveikti, nes savo laiku buvo fiksuojama, kas kur dalyvauja Baltarusijoje persekiojant piliečius, stengiantis jiems neišduoti vizų, įtraukti į sąrašus žmonių, kuriems taikomos sankcijos“, – ketvirtadienį Šilalės rajone žurnalistams sakė ministras.

Bet šiuo atveju tas mechanizmas kažkodėl nesuveikė. Iš tikrųjų atrodo labai graudžiai.

„Bet šiuo atveju tas mechanizmas kažkodėl nesuveikė. Iš tikrųjų atrodo labai graudžiai“, – tvirtino jis.

A. Anušausko teigimu, tikrinant užsieniečius, kurie prašo leidimų gyventi Lietuvoje, kartais procedūros atliekamos automatiškai.

„Jeigu nerandama kokių nors duomenų, gali būti, kad apie jį ir nebuvo tų duomenų, tiesiog suteikiamas leidimas giliau nepasigilinus“, – sakė jis.

Ministras pabrėžė, kad nepaisant didelio darbo krūvio Lietuvos institucijoms, tai nepanaikina jų pareigos užtikrinti, jog tokie asmenys, kaip A. Macijevičius, nepatektų į Lietuvą.

Buvusį milicijos majorą langų montuotoju įdarbinęs Vilniaus bendrovės „Europos saugumo garantas“ vadovas Jurijus Radiunas LRT radijui sakė, kad A. Macijevičius jį tikino, jog protestų nemalšino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

New Nordic

New Nordic portretas
Prožydiska spauda kartu su pseudoekonomistais nepastebi ryškaus bvp augimo

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Ką reiškia, kai nevispročiai anūkėliai, sūneliai ir koti giminaičiai, visokie lenkai tautiečiai pateko prie Lietuvos didžiausio"lovio" - svarbu asmeninis sotus gyvenimas, už kurį kažkam turi atidirbti! Reikia visokių gyvenimui leidimų baltarusiams, rusams, ukrainiečiams, Stambulo konvencija svarbi, šurajevų apdovanojimai už nuopelnus Lietuvai, gyvenimo įgūdžių programa mokyklose lenkai vyriausybėje, lietuvių kalbos abėcėlės išdarkymas ir t.t., - viskas, kas naikina pačią Lietuvą!

Anonimas

Anonimas portretas
aš manau tie kas suteikinėja pilietybę yra valstybės priešai.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių