Gėjų lygos pirmininkas P. Gražuliui: Petrai, pakeisk plokštelę

  • Teksto dydis:

Pirmasis vasaros savaitgalis buvo kiek kitoks – šeštadienį popiet šalia Bernardinų sodo rinkosi „Baltic Pride“ eitynių organizatoriai ir dalyviai. Pasak pareigūnų, netikėtumų ar incidentų per eitynes nebuvo, praneša LNK.

„Šiaip tai yra eitynės už lygybę ir už taiką“, – sakė Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Tačiau čia besirenkantys neslėpė – nors ir su šypesena, bet viduje – didžiulė baimė. „Bijau kitų žmonių, bijau žmonių, kurie bus nusitekę prieš visą šventę. Bijau, kad sumuš, prilups“, – sakė žurnalistų kalbinta eitynių dalyvė. 

Tuo tarpu kitas renginio dalyvis, savo veidą slėpęs po kauke, teigė jaučiantis palaikymą, bet ne tokį, kokio norėtų jausti.

„Kuždamės, kuždamės, bet turime tiesiog pasakyti, kad tai yra normalu, ir kalbėti apie tai atvirai. Kai susiburiame į vieną vietą, žymiai lengviau“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Kuždamės, kuždamės, bet turime tiesiog pasakyti, kad tai yra normalu.

Skaičiuota, kad eitynėse turėtų dalyvauti apie 10 tūkst. žmonių iš Baltijos valstybių. Tačiau policijos skaičiavimais, šeštadienį jų buvo  perpus tiek. Kolona žygiavo nuo Bernardinų sodo. Tačiau vos už kelių šimtų metrų, prie Katedros, juos pasitiko protestuoti susirinkę katalikai. Jų rankose buvo rožančiai ir maldos už tai, kad atsiverstų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Stebime „Baltic Pride“ organizatorių pareiškimus, veiksmus. Akivaizdu, kad jie propaguoja nuodėmę prieš prigimtį ir kelia įvairius tikslus, susijusius su tos nuodėmės normalizavimu, legalizavimu ir panašiais dalykais“, – teigė maldos organizatorius Jurgis Jonaitis.

Šeštadienį per eitynes skambėjo būgnai ir muzika. Vaivorykštės spalvomis pasipuošę žmonės dainavo ir šoko, laikė įvairius plakatus. Vis dėlto policijos pareigūnų pajėgos buvo gausesnės, o eitynių dalyviai – atitverti tvoromis.

Šiemet minioje nepastebėti didžiausi rėksniai ir kovotojai prieš homoseksualus – Seimo narys Petras Gražulis ir buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas. „Noriu pasakyti: Petrai, pakeisk plokštelę“, – sakė V. Simonko.

Policijos pareigūnai pasiliko galimybę neįleisti į renginio teritoriją riziką viešajai tvarkai keliančių asmenų, tikrino jų daiktus. „Vilniaus policija šeštadienį vykusias „Baltic Pride“ eitynes vertina labai gerai, kadangi nebuvo netikėtumų, incidentų. Turėjome kelis kartus suteikti socialinę pagalbą visuomenei. Žinote, didelis renginys, atsiranda visko – kai kas pameta asmeninius daiktus, buvo pamesti keli telefonai“, – kalbėjo Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Saulius Gagas.

Vieniems eitynes stebėjusiems gyventojams byrėjo ašaros ir liejosi pyktis, o kiti prisijungė prie eisenos ir džiaugėsi ja kartu. „Jie dar daugiau plečiasi – anksčiau taip nebuvo“, – samprotavo vyresnio amžiaus gyventoja.

„Dukra klausė, kas čia vyksta. Paaiškinau: kad visi draugautume, gyventume draugiškai. Užaugs nauja karta visai kitokia, nes tai mato, žiūri, stebi nuo mažens ir tai bus natūralu. Tai ir yra natūralu“, – aiškino su dukrele šeštadienį sostinėje vaikščiojusi moteris.

Homoseksualams svarbus išlieka ir partnerystės įteisinimas įstatymu, bet jis kelią Seime skinasi sunkiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apsikeisti

Apsikeisti portretas
Simonko su Gražuliu apsikeitė triusikėliais.

Simona

Simona portretas
Tai pasirodo,kad puse ministrų yra “nesveiki “?

defektuotų iškrypėlių lygai

defektuotų iškrypėlių lygai portretas
liaudiesmenas taškas livejournal taškas com
VISI KOMENTARAI 135

Galerijos

Daugiau straipsnių