Į Vilnių – pas artimuosius ir palėbauti

Svečiai iš šalių kaimynių Vilniuje lanko artimuosius, o Pietų Europos valstybių turistai aktyviai dalyvauja naktiniame sostinės gyvenime. Beje, įdomu ir tai, kad į Vilnių atvyksta vis daugiau rusų ir vis mažiau – lenkų.

Matyti augimas

Vertinant sostinės turizmo informacijos centrus aplankiusių turistų skaičių galima daryti prielaidą, kad Vilnius šiemet sulaukė daugiau svečių iš užsienio. Vis dėlto didesnė turistų srauto koncentracija buvo ne vasaros sezonu.

„2012 m. centruose sulaukėme 62 089 turistų, tai yra 9,62 proc. daugiau nei pernai – 2011 m. per tą patį laikotarpį apsilankė 56 640 turistų“, – pasakojo Vilniaus turizmo informacijos centro (VTIC) direktorė Jolanta Beniulienė.

Pasak jos, iš VTIC statistikos duomenų matyti, kad daugiausia turistų atvyksta iš šalių kaimynių, kurių gyventojams vizitas Lietuvos sostinėje – paprastas, patogus ir greitas būdas praleisti trumpas atostogas.

„Labai populiarėja vadinamasis savaitgalinis miestų turizmas. Turistai iš Rusijos, Baltarusijos ar Lenkijos į Vilnių gali atvykti tiek savo transportu, tiek autobusu ar traukiniu. Atsižvelgdamas į tai, kad vis daugiau turistų į Vilnių atvyksta trumpos viešnagės, VTIC parengė specialius vienos, dviejų ir trijų dienų turistinius maršrutus po miestą“, – tendencijas aiškino J.Beniulienė.

Netenkina skrydžių kokybė

VTIC direktorės teigimu, pastebima, kad turistai iš Lenkijos pastaruoju metu renkasi iš anksto suplanuotas ir vietos kelionių agentūrų siūlomas ekskursijas į Vilnių, kitus miestus. Tokios kelionės paprastai būna suplanuotos, kelionių vadovai joms pasiruošia iš anksto, todėl grupės dalyviams dažnai nebereikia jokios papildomos informacijos. Dėl to ir turizmo centrų lankymas tampa neaktualus.

„Žinoma, turistų skaičiaus padidėjimas ar sumažėjimas labai susijęs su skrydžių kryptimis. Skrydžiai į Maskvą davė teigiamą impulsą turistų skaičiui. Akivaizdu, kad nepakankamas susisiekimas su Vokietijos miestais – nėra skrydžio į Berlyną. Prancūzų rinkos dėl paslaugos kokybės netenkina susisiekimas, kurį siūlo bendrovė “Ryanair", – sakė J.Beniulienė.

Tarptautiniame Vilniaus oro uoste esantis turizmo informacijos centras šiemet jau sulaukė 11 024 užsienio svečių.

Kita, VTIC manymu, svari priežastis, dėl kurios sumažėjo turistų iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Suomijos, Lenkijos, – nuo šių metų sausio likviduoti Lietuvos turizmo informaciniai centrai Paryžiuje, Madride, Helsinkyje, Varšuvoje, Londone, Berlyne (nuo 2011 m. vasaros). Uždarius centrus atitinkamos rinkos neteko tiesioginio, jų kalba komunikuojančio, per daugelį metų pasitikėjimą įgavusio, informaciją apie Lietuvą teikiančio atstovo.

Prognozės ir viltys

VTIC vadovės teigimu, rugsėjis – aktyvus turistų sezono pabaigos laikotarpis, tad tikėtina, kad jų srautai mažėti neturėtų.

„Manome, jog ateityje turėtų būti augimo tendencijos, nes pagal pagrindinius augančius srautus pirmauja šalys kaimynės. Jų turistai yra mažiau priklausomi nuo ilgalaikių atostogų planų, patogesnis susisiekimas. Ypač turėtų padaugėti turistų iš Rusijos bei Baltarusijos. Labai tikimės, kad bus atnaujintas susisiekimas oru su Sankt Peterburgu“, – vylėsi J.Beniulienė.

Svarbu ir tai, kad Vilniaus miestas vykdo aktyvią Konferencijų turizmo skatinimo programą. Konferencijos, pasak J.Beniulienės, yra puiki priemonė turizmo sezoniškumui sumažinti. Tarptautinės konferencijų ir kongresų asociacijos (ICCA) duomenimis, net 40 proc. konferencijų turizmo dalyvių vėliau sugrįžta į tą patį miestą pažintiniais tikslais. Tad sėkmingai skatinant konferencijų turizmą reikėtų tikėtis ir didesnių įprastinių turistų srautų.

„Tačiau reikėtų pabrėžti ir tai, kad tarptautinių konferencijų dalyviai nėra aktyviausi turizmo centro lankytojai. Per didžiąsias tarptautines konferencijas mūsų centras konferencijų patalpose dažnai įrengia turizmo informavimo tašką. Tuomet konferencijų dalyviai turi galimybę gauti informaciją neatitrūkdami nuo darbotvarkės. Tokie “išvykstamieji„ turizmo centrai konferencijų dalyvių į bendrą statistiką neįtraukia“, – patikslino VTIC direktorė.


Skirtingi poreikiai

Priklausomai nuo šalies, iš kurios atvyksta turistas, ryškėja ir tam tikros tendencijos. Rusijos turistai, anot J.Beniulienės, vasarą renkasi poilsines keliones į Lietuvos pajūrį. Poilsį jie dažnai derina su pažintiniais tikslais ir aplanko Vilnių bei kitus Lietuvos miestus, ypač jei skrydžiai vykdomi iš Vilniaus.

Baltarusijos turistai pamėgę trumpąsias kelių dienų keliones į Vilnių ir apsipirkimą derina su pažintiniais tikslais.

Vokietijos turistai daugeliu atveju sudaro aktyviąją pažintinio turizmo grupę, labai domisi lankytinais objektais, renginiais, būtent vokiečiai daugiausia naudojasi Vilniaus miesto kortelės paslauga.

Lenkijos turistai dažniausiai atvyksta organizuotomis grupėmis pažintiniais tikslais. Pavieniai turistai atvyksta lankyti draugų ir artimųjų.

Prancūzijos, Skandinavijos šalių turistus domina kultūrinis bei pažintinis turizmas.

Pietų Europos valstybių turistai (ispanai, italai ir kiti mėgsta poilsinį bei pažintinį turizmą, aktyviai domisi pramogomis, naktiniu gyvenimu.


Lenkų atvyksta vis mažiau

2012 m. gegužę–liepą Vilniaus turizmo informacijos centruose (VTIC) apsilankė 37 629 turistai, tai yra 5,1 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu – 2011 m. gegužę–liepą centruose apsilankė 39 650 žmonių.

Palyginti su praėjusių metų vasara, per 2012 m. gegužę–liepą VTIC padaugėjo lankytojų iš Rusijos (24,36 proc.), JAV (22,72 proc.), Baltarusijos (15,31 proc.) ir Didžiosios Britanijos (2,84 proc.).

Pastebimas nedidelis turistų iš Prancūzijos (4,88 proc.), Vokietijos (6,27 proc.), Ispanijos (7 proc.) ir Suomijos (9,75 proc.) skaičiaus sumažėjimas.

Smarkiai lankytojų sumažėjo iš kaimynės Lenkijos – net 17,32 proc.


Šiame straipsnyje: VilniusTurizmasturistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių