Kasinėjant Vilniaus Didžiosios sinagogos liekanas atidengta moterų zona, baseinai

  • Teksto dydis:

Per archeologinius kasinėjimus Vilniaus Didžiojoje sinagogoje ir jos kieme atidengta sinagogos moterų zona, du dideli betoniniai pirties baseinai.

Kaip ketvirtadienį pranešė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, Izraelio senienų tarnybos archeologo Jono Seligmano ir Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgų archeologo Justino Račo vadovaujamų kasinėjimų metu daugiausiai susitelkta ties sinagogos moterų zona ir mikvos (ritualinės pirties baseino) pastato dalimi.

Archeologų komanda taip pat tęsė darbus atidengiant pagrindinę XVII amžiaus sinagogos salę, esančią į rytus nuo bimos (centrinė religinių apeigų vieta) ir Aron Kodešo (Toros rinkinių saugojimo vieta), tyrinėtų anksčiau.

Aptikta, kad naujai atidengtų sinagogos plotų grindys buvo dekoruotos raudonų, juodų ir baltų gėlių raštais.

Taip pat atidengta sinagogos moterų zona, pastatyta XVIII amžiuje, o ant sinagogos grindų rasta didžiulės sugriautos kolonos liekanų.

Pasak pranešimo, jos šioje vietoje atsidūrė Antrojo pasaulinio karo metais naciams, po to XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje ir sovietams, griaunant sinagogą. Taip pat ant grindų rasta mėlynai ir raudonai dekoruota sienos dalis, nematyta ir neužfiksuota jokiuose žinomuose sinagogos piešiniuose ar nuotraukose.

Tyrimai tęsti ir didžiuliame rūsyje, esančiame po pirties ir mikvos pastatu.

Rūsyje atidengti du dideli betoniniai pirties baseinai, užtikrinę, kad tikinčiųjų bendruomenė visada turėtų religiniams ritualams tinkamo tyro vandens.

Anot pranešimo, mokslininkų grupė šiuo metu nagrinėja šių radinių reikšmę.

Vilniaus Didžiosios sinagogos ir mikvių pastato liekanos yra senamiestyje, Žydų gatvėje.

Didžioji Vilniaus sinagoga kasinėjimų vietoje pastatyta 1633 metais gavus karaliaus Vladislavo IV Vazos privilegiją Vilniuje įkurti žydų kvartalą ir ten pastatyti mūrinę sinagogą.

Vėliau aplink sinagogą pradėjo formuotis Šulhoifas – sinagogos kiemas su religinės, ritualinės ir edukacinės funkcijos pastatais.

Antrojo pasaulinio karo metais visas kvartalas smarkiai nukentėjo. Didžiosios sinagogos pastatas Vilniuje galutinai nugriautas 1955–1957 metais, o virš griuvėsių pastatytas vaikų darželis.

Archeologiniai tyrimai šioje vietoje atliekami kiekvieną vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių