Medinės miesto architektūros muziejui Vilniuje – Europos paveldo apdovanojimas

  • Teksto dydis:

Medinės miesto architektūros muziejus Vilniuje pelnė 2023 metų Europos paveldo apdovanojimą.

Kaip antradienį pranešė Europos Komisijos (EK) atstovybė Lietuvoje, aukščiausius EK ir „Europa Nostra“ skelbiamus apdovanojimus pelnė iš viso 30 išskirtinių kultūros paveldo projektų iš 21 šalies.

„Tarp šių metų laureatų – Medinės miesto architektūros muziejus Vilniuje. Šis XIX a. medinis namas buvo restauruotas pasitelkiant aukšto lygio meistrus ir autentiškas technologijas. Dabar čia įsikūręs muziejus – pavyzdys kitiems mediniams namams Vilniuje ir už jo ribų“, – teigiama pranešime.

Šis XIX amžiuje statytas medinis namas sostinės Užupio rajone laikomas unikaliu Vilniaus istorinės medinės architektūros pavyzdžiu, jis ilgą laiką buvo apleistas – 2019-aisiais Vilniaus savivaldybė nusprendė jį rekonstruoti ir įkurti pastate Medinės miesto architektūros muziejų.

Pastatas atnaujintas naudojant autentiškas technikas, jį restauruojant siekta kiek įmanoma išlaikyti autentiškumą: buvo išsaugota 80 proc. išorės dekoro detalių ir 70 proc. autentiškų sienų ir konstrukcijų.

Taip pat išsaugota, konservuota ir iš dalies restauruota interjero sienų puošyba, tai daryta remiantis polichromijos tyrimais, o neišlikę pastato elementai pakeisti detalėmis iš kitų nugriautų medinių pastatų.

Restauravimo darbus atliko skirtingų specialistų komanda: medžio meistrai, restauratoriai ir polichromijos tyrėjai. Darbai finansuoti ES ir savivaldybės lėšomis.

Medinės miesto architektūros muziejuje įrengta ekspozicija, apjungianti istorinę, šiuolaikinę ir ateities medinę miesto architektūrą bei pristatanti medinę architektūrą kaip integralią tvaraus ir draugiško aplinkai miesto dalį.

Muziejuje taip pat įkurtas konsultacijos centras, skirtas padėti Vilniaus medinių namų savininkams ir gyventojams pastatų priežiūros ir išsaugojimo klausimais, skatinant juos pasirinkti tvarius ir istoriškai jautrius būdus.

Kultūros paveldo entuziastai taip pat kviečiami atrasti laureatus ir dalyvauti balsavime internete, kuriuo bus išrinktas šių metų publikos pasirinkimo apdovanojimo laimėtojas. Jam bus skirtas 10 tūkst. eurų vertės piniginis apdovanojimas.

Laureatai bus pagerbti Europos kultūros paveldo apdovanojimų ceremonijoje rugsėjo 28 dieną Venecijoje.

Europos kultūros paveldo – „Europa Nostra“ apdovanojimai įsteigti 2002 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aras-maras

Aras-maras portretas
Mano vaikystė prabėgo antrame šio namo aukšte.Kaip senai tai buvo.

Vilnietė

Vilnietė portretas
Labai gražus medinės architektūros pastatas, tikrai vertas apdovanojimo :)

R

R portretas
Šaunuoliai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių