Naktinės ekonomikos vystymo eksperto S. Shapiro patarimas Vilniui: daugiau muzikos miesto planavime

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Nacionalinėje dailės galerijoje vyko vieša naktinės ekonomikos politikos vystymo eksperto dr. Shain Shapiro paskaita apie miestų plėtros ir muzikos ryšį. Paskaitą suorganizavo Vilniaus naktinis biuras – naujai Vilniaus savivaldybės įkurta viešoji įstaiga, besirūpinanti miesto naktinio gyvenimo kokybe ir saugumu.

Naktinės ekonomikos tema – sparčiai auganti pasaulyje. Vilnius jungiasi prie kitų Europos ir pasaulio miestų, kurių savivaldybės remia naktinės ekonomikos vystymą. Tokia veikla jau užsiima Talinas, Helsinkis, Praha, Bratislava, Viena, Londonas, Paryžius, Tbilisis ir kiti pasaulio miestai.

Paskaitą atidarė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas, pasveikindamas Vilniaus naktinį biurą su pirmuoju viešu renginiu. V. Benkunskas pabrėžė naktinės ekonomikos skatinimo svarbą miesto raidai bei atkreipė dėmesį, jog Vilnius pirmauja regione savo ryžtu remti saugų, visapusį bei turiningą Vilnių visą parą.

„Skiriame daug dėmesio naktinės ekonomikos tobulinimui – kad ji būtų saugesnė ir įdomesnio, įvairesnio turinio. Vilniuje jau steigiame pirmąją dainyklą, o virš jos veiks Vilniaus naktinis biuras, kur teikiamos įvairios paslaugos, nukreiptos į lankytojų švietimą alkoholio, narkotikų ir kitų medžiagų vartojimo klausimais, verslo mokymus dėl tinkamų žalos mažinimo priemonių taikymo pasilinksminimo vietose“, – sakė V. Benkunskas.

Renginio svečias – dr. S. Shapiro pasaulyje pirmaujantis muzikos ir kultūros politikos ekspertas. Paskaitos metu dr. S. Shapiro dalijosi įžvalgomis apie muzikos įtraukimą į miesto planavimą ir vystymą bei šios ilgalaikės investicijos naudą. 2023 metais išleistos knygos „This Must Be The Place: How Music Can Make Your City Better“ autorius taip pat pasidalijo praktiniais pavyzdžiais, aprašytais bei sukauptais per visą profesinį kelią muzikos politikos klausimais konsultuojant įvairius pasaulio miestus.

„Labai svarbu, kad miestui augant ir plečiantis, ką Vilnius ir daro, viskas būtų daroma labai atidžiai, kad ilgainiui nekiltų nenumatytų, nelauktų pasekmių, apsunkinančių kultūros žmonių gyvenimą. Tam ir yra reikalingi politiniai pokyčiai ir duomenys“, – pasakojo dr. S. Shapiro.

S. Shapiro taip pat yra bendradarbiavęs su Jungtinėmis Tautomis rengiant iki šiol išsamiausias gaires apie muziką ir Darnaus vystymosi tikslus. Pranešėjas yra kalbėjęs tokiose pasaulinėse konferencijose kaip South by Southwest SXSW ir Jungtinių Tautų Pasaulio urbanistiniame forume bei pristatęs pirmąjį TEDx pranešimą apie muzikos vaidmenį miestuose.

„Jeigu mieste nėra muzikos politikos, tuomet muziką valdo kiti dalykai. Ją valdo triukšmas, turizmas, ar būsto rinka. Tokiu atveju neturi savo balso, negali kalbėti“, – sakė dr. S. Shapiro.

Renginio metu Vilniaus naktinis biuras pristatė savo veiklos sritis, komandą. Vilniaus naktinio biuro misija – skatinti Vilniaus naktinę ekonomiką atliepiant gyventojų, kūrybininkų, verslininkų ir organizacijų poreikius. Naujai įkurtos įstaigos siekis yra dalintis kitų šalių gerosiomis praktikomis, padedančiomis miestui darniai gyvuoti ne tik dieną, bet ir naktį.


Šiame straipsnyje: Shain ShapiroVilniusmuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zoska

Zoska portretas
Didžiausią naktinį pelną duoda naktibariai ir viešnamiai.Reikia greituoju būdu įteisinti prostituciją.

nors čia Lietuva

nors čia Lietuva portretas
Bet pageidautina daugiau žydiškų gašlybių visą parą

Anonimas

Anonimas portretas
TAI VA KAS DARĖ VALINSKO LAIKAIS NAKTINES MOKĘSČIŲ REFORMAS LIETUVOJE KAŽKOKS ŽYDAS ŠAPIRO....IŠMOKIT RAŠYTI LIETUVIŠKAI....SH YRA Š....TAI IR DABAR VIOKIE ŠAPIROS REGULIUOJA KAIP LIETUVIŠKOJ KIBUCOJ GYVENTI....O KĄ LIETUVIAI SAVO SMEGENŲ NETURIT KAD PAS ŽYDUS SKOLINAT ????
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių