Pradedamos Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro naujo korpuso statybos

  • Teksto dydis:

Sostinėje, Vasaros gatvėje, ketvirtadienį pradedamas psichikos centro korpuso statybas Vilniaus meras Remigijus Šimašius vadina racionaliu bei taupiu infrastruktūros problemos sprendimu.

„Džiaugiuosi ne tik tuo, kad Vilniuje atsiras moderniausia Lietuvoje psichiatrijos ligoninė, bet ir tuo, kad išmokome racionaliai, taupydami kaštus spręsti infrastruktūros problemas“, – Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro išplatintame pranešime cituojamas R. Šimašius.

Jo teigimu, korpuso statyba bus finansuojama iš parduoto nekilnojamojo turto aukcione lėšų, įstaigos bei sostinės savivaldybės lėšų.

„Parduodami bus du ligoninės korpusai, kurių neįmanoma pritaikyti pažangiai medicinai dėl paminklosauginių reikalavimų. Tikiu, kad laimės visi – ir miestas, ir pastatai, kurie ras naują, tinkamesnę paskirtį ir bus toliau tinkamai naudojami“, – teigia simbolinės kapsulės ateities kartoms įkasime dalyvavęs meras.

Viešame elektroniniame aukcione kartu su apie 2,5 tūkst. kvadratinių metrų objektu bus galimą įsigyti ir priskirtą apie dviejų hektarų žemės sklypą. Kol kas pradinė pardavimo kaina nėra žinoma, o aukcionas planuojamas šių metų antroje metų pusėje.

Pasak pranešimo, korpuso statybų kaina siekia apie 12 mln. eurų. Statybų sutartis buvo pasirašyta pernai gruodį, pagal ją įmonė „Naresta“ naują trijų aukštų ligoninės korpusą įsipareigojo pastatyti iki 2024 metų antro ketvirčio.

Per pastaruosius kelerius metus buvo atnaujinti penki iš septynių psichikos centro korpusų, kuriuose gydomi pacientai.

„Kadangi kol kas nežinoma parduodamo nekilnojamo turto kaina, tai atitinkamai ir nėra galutinio finansavimo šaltinių detalizavimo konkrečiomis sumomis“, – nurodoma pranešime.

Kaip yra skelbusi savivaldybė, į naująjį Psichikos sveikatos centro korpusą persikels Ūmios psichiatrijos, Psichosocialinės reabilitacijos ir Gerontopsichiatrijos skyriai, jie iki šiol veikia dar praėjusio amžiaus pradžioje statytuose pastatuose, neatitinkančiuose šiuolaikinėms psichiatrijos ligoninėms keliamų reikalavimų. Dėl to, pasak savivaldybės, neįmanoma taikyti daugelio pažangių gydymo metodų.

„Per pastaruosius kelerius metus buvo atnaujinti penki iš septynių psichikos centro korpusų, kuriuose gydomi pacientai, buvo sukurtos geresnės pacientų gydymo ir personalo darbo sąlygos, atsirado galimybė teikti naujas, unikalias psichikos sveikatos paslaugas. Deja, dviejų korpusų atnaujinti ir pritaikyti šiuolaikiniams reikalavimams nebuvo galimybės, nes pastatai įrašyti į saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą“, – sako Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius.

„Todėl naujo korpuso statyba yra optimalus ir šiai dienai bene vienintelis galimas variantas. Įgyvendinus naujo korpuso statybos projektą bus galima kokybiškai užtikrinti pacientų poreikius, orumą ir žmogaus teises“, – pažymi jis.

Pastate pacientams bus įrengtos 53 palatos. Taip pat planuojama, kad naujame korpuse atsiras miego sutrikimų diagnostikos ir gydymo laboratorija.

„Pastate bus vykdomos įvairios gydymo, terapinės, reabilitacinės ir tyrimų veiklos, todėl skirtingoms patalpoms reikės skirtingų technologinių sprendimų, o taip pat viso mūsų statybos inžinierių profesionalumo bei patirties“, – teigia „Naresta“ generalinis direktorius Arūnas Šlenys.

Savivaldybė tvirtina, kad įrengus naują korpusą ženkliai pagerės ir personalo darbo sąlygos.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre šiuo metu veikia mokymo bazė skirtingų psichikos sveikatos sričių specialistams, Lietuvoje Valgymo sutrikimų centras bei Savižudybių prevencijos centras.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje buvo įkurtas ir vienintelis Lietuvoje Psichotraumatologijos centras, jis teikia psichiatrinę ir psichoterapinę pagalbą karo pabėgėliams iš Ukrainos. Ligoninėje taip pat veikia vieninteliai Vilniaus regione Krizių intervencijos bei Psichoterapijos dienos stacionaro skyriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sasha

Sasha portretas
O kodėl emisijas Ribinių būsenų skyrius? Unikaliausios metodikos psichoterapija,kuri padeda šimtą kartų daugiau nei kituose skyriuose. Žurnalistams reikėtų daugiau pasidomėti prieš rašant.

Anonimas

Anonimas portretas
PIRMENYBĖ SEIMO NARIAMS...

SUAUGUSIŲ ŽAIDIMAS

SUAUGUSIŲ ŽAIDIMAS portretas
IŠ POLIKLINIKŲ TIEK IŠĖJO GYDYTOJŲ,PATALPŲ TIKRAI YRA,PASTATYS IR GAL ATIDUOS Į PRIVAČIAS RANKAS.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių