Prie Rusijos ambasados keliolika žmonių piketavo primindami Rusijos karo nusikaltimus

Prie Rusijos ambasados ketvirtadienį keliolika žmonių piketavo siekiant priminti Rusijos karo nusikaltimus, paraginti Jungtines Tautas (JT) atnaujinti vieną tyrimų.

Protestuotojai sostinės Boriso Nemcovo skvere, pavadintame nužudyto Rusijos opozicionieriaus garbei, rinkosi su plakatais „Jungtinės Tautos, laikas veikti“, „Išlaisvinkite „Azovstal“ gynėjus“.

Mitingo iniciatorius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas ketvirtadienį sakė, kad piketu siekiama priminti apie beveik prieš metus rusų okupuotame Ukrainos Olenivkos mieste susprogdintą kalėjimą.

„Olenivkos tragedijai metai. Vienas iš karo žiaurių nusikaltimų ir neištirtų nusikaltimų ir, tiesą sakant, primirštų nusikaltimų“, – žurnalistams sakė jis.

„Mes dažnai turbūt savęs klausiam, kiek svarbu ateiti prie šito mordoro pastato ir ką nors daryti, kai jie nieko negirdi ir jiems vienodai viskas, bet, kita vertus, šeimoms svarbu, žmonėms svarbu“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Pernai liepos pabaigoje susprogdintame kalėjime buvo laikomi į nelaisvę paimti ukrainiečiai, daugiausia – „Azov“ bataliono kariai, gynę Mariupolyje esančią „Azovstal“ gamyklą.

Per minėtą sprogimą žuvo mažiausiai 50 ukrainiečių karių ir dar daugiau buvo sužeista. Šių metų sausį JT nutraukė šio išpuolio tyrimo misiją.

Reaguodamas į tai, L. Kasčiūnas sakė surinkęs 64 Seimo narių parašus, kurie penktadienį bus išsiųsti JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui (Antonijui Guterišui) prašant atnaujinti tyrimą.

Jeigu prieš devynerius metus būtų buvę veiksmai sustabdyti bet kokiai aneksijai ir priešintis jai galbūt šio karo nebūtų niekada nutikę.

„Su Jungtinėmis Tautomis sudėtinga. Rusijos įtaka yra didžiulė, inercija yra didžiulė, bet bent jau atkreipti dėmesį, padaryti veiksmą mes turime, nes Lietuva visada bus tose pirmose eilėse“, – tvirtino L. Kasčiūnas.

Tuo metu konservatorius Emanuelis Zingeris kalbėjo manantis, kad „Azov“ kariai mus moko sėkmės ir pasipriešinimo.

„Mes turime parodyti savo ryžtą ir ne tik ginčytis – tankai amerikiečių ar tankai vokiečių bus nupirkti Lietuvai, bet mes turim ten kautis. Ten yra aikštelė mūsų ar ne mūsų pralošimų ir pergalės“, – sakė jis.

Pikete dalyvavęs dvidešimtmetis studentas Deividas Mickus sakė manantis, kad JT sprendimas nutraukti tyrimą dėl įvykio įrodo, jog organizacija nesilaiko savo vertybių.

„Pirmoji vertybė yra palaikyti taiką. Dėl to jie nuvylė jau 2014 metais, o dabar, kai vyksta karas, vyksta šitie antžmogiški dalykai, jie irgi negali užtikrinti, kad žmogiškumas būtų išlaikytas“, – kalbėjo jis.

Prie Rusijos ambasados atėjęs 19-metis studentas Aleksandras Mikšėnas sakė, kad jam tai asmeniškai svarbu dėl šeimos, kuri nukentėjo nuo okupacijos.

„Visą gyvenimą augdamas aš girdėjau tiek daug žeminimo, žmonių, kurie yra cinikai, bet pats supratau, kad visa tai buvo sovietinės okupacijos kaltė“, – teigė jis.

Jo teigimu, šiuo metu tarptautinė bendruomenė nėra tokia tvirta, kokia galėtų būti.

„Jeigu prieš devynerius metus būtų buvę veiksmai sustabdyti bet kokiai aneksijai ir priešintis jai galbūt šio karo nebūtų niekada nutikę“, – sakė A. Mikšėnas.

Dėl prieš metus įvykusio sprogimo Olenivkos kalėjime Kyjivas kaltina Rusijos kontroliuojamas pajėgas, o Maskva – Ukrainos kariuomenę.


Šiame straipsnyje: Nemcovo skverasRusijos karo nusikaltimaimitingasRusijos ambasadakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

sumaisete adresus

sumaisete adresus portretas
vakar minejome ukrainoje nacistu nuzudytus vaikus kurie palaidoti angelu alejoje tai jeigu reikejo ir kazkam norejosi piketuoti tai labai tinkanti vieta buvo ukrainos ambasada

TIK JUOKAS IMA....

TIK JUOKAS IMA.... portretas
Lietuvos subinlaižiai geriau primintų pasauliui Amerikos teroristų nusikaltimus padarytus tik po antro pasaulinio karo: atominių bombų panaudojimą Japonijoje, Irakas, Afganistanas, Čilė, Vietnamas, Jugoslavija, Libija, Sirija...Šiandien jų rankomis ir finansais padarytas perversmas Ukrainoje, kur liejamas kraujas upėmis - "iki paskutinio ukrainiečio".

keli partijos člienai

keli partijos člienai portretas
Cha cha cha, o kur visi "patriotai" su ukrainiškomis bliuskutėmis? Jau išsislapstė po užsienius nuo wagner?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių