Salą skirs golfui, bankams ar šuniukams?

Užsakymų antplūdžio nebesulaukiantys architektai netrukus vėl galės galės kurti Nemuno salos išvystymo idėjas.

Pirminė mintis – popieriuje

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba kartu su miesto savivaldybe netrukus žada paskelbti Nemuno salos sutvarkymo architektūrinį ir urbanistinį konkursą.

Pastačius Sporto ir laisvalaikio pramogų areną, liks 20 ha laisvos salos teritorijos. Kol kas nėra nuspręsta, kokiai paskirčiai ji turi būti naudojama.

Konkurso tikslas – atrinkti geriausią salos sutvarkymo, plėtros idėjų projektą, kuriame sala formuojama kaip universali viešoji erdvė, kaip miestiečių ir Kauno svečių bendravimo bei poilsio vieta. Sala turi būti funkcionaliai ir kompoziciškai susieta su Kauno miesto centro viešųjų erdvių sistema, darniai įsilieti į Naujamiesčio architektūrinį bei urbanistinį audinį, taip pat turi sietis su statoma arena.

Konkursas vyks dviem etapais. Iš pradžių konkurso dalyvių bus prašoma pateikti aiškinamąjį raštą ir keturias iliustracijas ant nustatyto formato popieriaus, maketus bei kitą detalesnę medžiagą turės rengti į antrąjį etapą patekusių darbų autoriai. Į finalą planuojama atrinkti penkis projektus.

Siekiant sulaukti kuo daugiau ir įvairesnių idėjų, pradžioje konkurso dalyviai bemaž nebus varžomi griežtomis sąlygomis, ką galima ir ko negalima projektuoti. Sulaukus pirmojo etapo darbų, ketinama surengti viešą svarstymą su visuomene. Po to bus tikslinamos sąlygos ir rengiamas antrasis konkurso etapas.

Natūralios gamtos poreikis

Portalas kaunodiena.lt nuo sausio vidurio kvietė kauniečius kurti Nemuno salos parko viziją. Miestiečių idėjomis galbūt pasinaudos konkurse dalyvausiantys architektai.

Dalis išsakiusiųjų nuomonę šiame forume siūlė saloje išsaugoti esamą gamtą, tik pageidavo, kad būtų pagerinta infrastruktūra – išgrįsti takai, pastatyti suoliukai, sutvarkytos krantinės. Dabartinio parko išsaugojimo šalininkams nepamaišytų skulptūros, kavinukė.

"Kažkas ten jau sukūrė parką, jis visai neblogas", – įsitikinęs vienas internautų.

"Blogai, kad, nuolaidžiaujant verslininkams ir kai kuriems miesto veikėjams, arenos vieta parinkta saloje. Kadangi taip jau įvyko, reikia saugoti kiekvieną likusį žalią salos gabalėlį. Numatomą saloje automobilių stovėjimo aikštelę reikia iškelti į Aleksoto krantą, o per Nemuną į jį pastatyti tiltą. Likusi salos dalis turi būti žalias parkas", – mano kitas portalo lankytojas.

Tikisi sporto ir pramogų

Pateikiama ir radikalesnių siūlymų, pavyzdžiui, šalia sporto arenos pastatyti sveikatingumo kompleksą, kokį turi Druskininkai. Kai kam sala atrodo tinkama vieta golfo aikštynui. "Būtų galima imti mokestį iš turtuolių, kurie norėtų čia rengti varžybas. Pinigus būtų galima skirti šiai salai išlaikyti ir sutvarkyti", – svarstė pastarosios idėjos autorius.

Kito kauniečio nuomone, čia tinkama vieta teniso kortams, krepšinio ir futbolo aikštelėms, bėgiojimo takams įrengti.

Kai kam atrodo, kad saloje galėtų būti įrengtas pramoginis lengvųjų laivų, mažųjų jachtų uostas su švyturiu, minimalistinis amfiteatras vasaros renginiams po atviru dangumi, lauko kavinė. Žiemą čia įsivaizduojama lauko čiuožykla, slidinėjimo trasa, ledo skulptūrų parodos, kitos pramogos.


Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė:

Reikėtų išsaugoti, kiek įmanoma, daugiau gamtos, gausinti ne statinius, o želdinius. Miesto centre gyvenantiems kauniečiams jau dabar labai liūdna, kad saloje sumažėjo žalioji zona. Kaunas tuo ir gražus, kad turi daug vandenų ir gana nemažai žaliųjų plotų, juos reikėtų tausoti. Būtina palikti vietos žmogaus akiai, jokiu būdu sala negali būti nusagstyta stikliniais statiniais. Aš pritarčiau tik toms pramogoms ir sporto šakoms, kurios vyktų po atviru dangumi.


Verslininkas, miesto tarybos narys Tautvydas Barštys:

Miesto centre negali būti parkas vien šuniukams vedžioti. Čia turėtų atsirasti traukos centrų, galbūt bankų, kavinių, viešbučių. Unikalios dviejų upių apsupties, krantinių Kaune neišnaudojame, Senamiestis ir Laisvės alėja – nuvalkioti. Dabar Kauno pramogų ir kultūrų centrai – "Akropolyje" ir "Megoje". Saloje jokiu būdu neturėtų būti tokio stiliaus įstaigos. Aš už tai, kad saloje atsirastų kažkokie šiuolaikinės architektūros pastatai, Kaunui reiktų turėti ir šiandieninės architektūros veidą. Kad vykstant renginiams neužsikimštų Karaliaus Mindaugo prospektas, manau, būtų tikslinga pastatyti tiltą iš salos į kitą Nemuno upės pusę. Gyvenimas saloje turėtų būti ne dirbtinai, o sveikai gyvas, reikalingas kuo patogesnis susisiekimas.


Kauno filharmonijos vadovas, miesto tarybos narys Justinas Krėpšta:

Tai puiki vieta pasivaikščioti, žalumos turėtų būti kuo daugiau. Neatmesčiau galimybės saloje statyti kongresų ir koncertų salę, nebent šį poreikį galės patenkinti kylantys sporto ir pramogų rūmai. Daugelyje šalių prie sporto, koncertų salių aplinka išvystyta taip, kad žmogus, atvykęs į renginį anksčiau, turėtų ką veikti. Dabar saloje gali nebent šunį pavedžioti, vien medžiai žmonių nepritrauks. Sala galėtų būti dar viena vieta Pažaislio festivalio koncertams, kodėl nepastačius amfiteatro? Manau, kad užtektų vietos ir atrakcionams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
MATOSI KAS KUO RUPINASI !!! . jei mastyt apie nauda vagims . kodel tiek mazai apklaustuju , siulyciau visa savivaldybe apklaust zinotume daugiau apie juos . nors man ir taip aisku vagys , nepamirskit kad saloje gyveno kiskiai ir kurapkos , speju kad ju po siu statybu jau nebeliks

andrius

andrius portretas
Geriau padarytu ten pramogini parka vaikams.Kaviniu,baru,kinoteatru,teniso kortu ir visokiu maximu jau pilna.O apie vaikus niekas negalvoja.

Kaunas

Kaunas portretas
Padarykit didele aikste saloje,isklokit trinkelm ir bus galima rengti koncertus,sventes po atviru dangumi,Kaunas juk neturi normalios aikstes renginiams,Vienybes aikste?Ten masinu aikstele,o ne miesto renginiu vieta,pats durniausias sprendimas butu uzstatyti bankais,dar daugiabuti koki sugalvos ikelt,cia gali visko sulaukt is kvailos Kauno valdzios
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių