Protestuojančių ūkininkų technika – jau Vilniuje: „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, į Vilniaus centrą  antradienį jau renkasi ūkininkai su technika.

Nuo maždaug 10 val. ryto Gedimino prospektu su policijos palyda į savo vietas garsiai signalizuodamos važiuoja traktorių kolonos. Vėliau jos stovės tam skirtose vietose, o trečiadienį ir ketvirtadienį prie Vyriausybės rūmų vyks protesto renginiai.

„Dalis traktorių jau yra rikiuojama Gedimino prospekte. Dalis traktorių laukia, kol juos palydės ir tikrai žinau, kad dalis traktorių dar važiuoja, yra nepasiekę Vilniaus. (...) Tiksliai nepasakysiu (kiek technikos šiuo metu yra Gedimino prospekte – BNS), nes viskas greitai keičiasi, bet tikrai jau yra keli šimtai“, – BNS antradienį sakė akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas.

Anot jo, protesto mastas jau pranoko planus – į sostinę gali suvažiuoti apie 1 tūkst. traktorių ir kitos sunkiosios technikos.

„Gedimino prospekte leidimas yra išduotas 500 transporto priemonių kartu su Privačių miškų savininkų asociacija. (...) Tačiau manome, kad galbūt pavyks ir daugiau sustatyti. Į Vilnių, manom, važiuoja per tūkstantį traktorių. (...) Bus nukreipinėjami į gretimas aikšteles, kad kuo mažiau vilniečiams keltų nepatogumų“, – sakė D. Arlauskas.

Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas remdamasis įvykio vietoje dirbančių pareigūnų informacija BNS teigė, jog policija į Vilniaus centrą iki vidurdienio palydėjo 500 technikos vienetų, incidentų neužfiksuota.

Pasak jo, žemdirbių technikai nebetelpant sostinės centre, jas gali būti nurodyta parkuoti prie Gariūnų.

„Kol transporto priemonės tilps Vilniaus miesto savivaldybės išduoto leidimo numatytose vietose, dar pareigūnai jas lydės. Visas likusias, kurios numatytoje vietoje netilps, greičiausiai parkuos prie Gariūnų, bet dėl to dar spręs pareigūnai“, – BNS sakė T. Bražėnas.  

Kai kurie traktoriai iškėlę Lietuvos vėliavas, kiti pasikabinę plakatus su užrašais: „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“, „PIENUI – kainą teisingą. ŪKININKUI – ateitį prasmingą!“, „Iki 2020 m. VISI ministrai palaikė gyvulininkystę. Tada į valdžią atėjo Kęstutis...“.

P. Peleckio/BNS nuotr.

Prie akcijos prisidėjo ir anksčiau protestą Kauno rajone surengę privačių miškų savininkai. Šios asociacijos koordinatorius, miškininkas Mečislovas Balandis BNS teigė, kad proteste dalyvaus apie 50 miškovežių – kaip ir buvo planuota.

„Pirmoji miškovežių banga, srautas atvyko ryte 9 valandą. Pavyko mums pravažiuoti pro kamščius kaip tik ir policija maloniai pasitiko ir palydėjo iki Gedimino prospekto. Antroji banga dabar yra ties Kaišiadorimis, juos policija pasitiks ties Avižieniais. (...) Pagal planą mes Goštauto gatvėje turim stovėti, taip ir bus, o šičia (Gedimino prospekte – BNS) mes su ūkininkais solidarizuojamės, jungiamės, tai ir dalinamės vieta“, – BNS pasakojo M. Balandis, esantis Gedimino prospekte šalia miškovežių.

„Norim pateikti savo reikalavimus (...). Mes atėjome garsiai išreikšti savo žinutę“, – pridūrė jis.

Kazlų Rūdos daržoves ir javus auginantis ūkininkas Stasys Valentukonis sakė, kad jei valdžios atstovai su ūkininkais tinkamai nesikalbės – jie su žemės ūkio technika Gedimino prospekte stovės kad ir dvi savaites.

„Ketvirtą valandą (ryto – BNS) išvažiavom ir dabar esam čia. Policija – kas kas viskas labai gražiai, maloniai bendravimas vyksta, kelionė puiki. Įsivaizdavom, kad bus baisiau. Tikrai viskas labai gerai kol kas. (...) Iki penktadienio stovėsim, jeigu bendraus su mumis kas nors, o jei ne, tai gal ir porą savaitėlių pastovėsim“, – BNS sakė jis.

„Neišskirčiau vienos problemos pagrindinės, jos visos mus sėkmingai liečia, yra ir daugiau neįvardytų problemų. (...) Aibė tų problemų“, – teigė ūkininkas.

Kupiškio ekologinės augalininkystės ūkininkas Mindaugas Kučinskas teigė iki Vilniaus traktoriumi važiavęs visą naktį.

„Važiavom vakar nuo 12 nakties iki šiandien šešių ryto. O tada nuo šešių ryto iki dabar (apie 11.30 val. – BNS). (...) Pagrindinių problemų yra ne viena, bet esminė, dėl ko visas šaršalas, tai daugiametės pievos ir jų atkūrimas. (...) Buvo valdžios padaryta daug klaidų anksčiau, o dabar visa atsakomybė bandoma numesti ūkininkams“, – BNS sakė M. Kučinskas.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas išvakarėse BNS sakė, kad į Vilnių turėtų suvažiuoti daugiau kaip 800 vienetų įvairios technikos.

Trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyks ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcija. Joje, įvairiais duomenimis, tikimasi nuo dviejų iki penkių tūkstančių dalyvių.

Su protestuotojais trečiadienį žada susitikti žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Nuo antradienio iki penktadienio dalyje Gedimino prospekto bus ribojamas eismas.

Ūkininkai protestuoja prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, panaikintą dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, daugiamečių pievų atstatymą, saugomų teritorijų plėtrą, ragina spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

K. Navickas antradienį pranešė, kad jau yra pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gamtos mylėtojas

gamtos mylėtojas portretas
Vadinamieji "ūkininkai"šalin rankas ir traktorius nuo paežerių, paupių. Dar gi reikalauja, kad nebūtų ilgalaikių pievų. Raundapu piktnaudžiauja, nesilaiko purškimo normų, trąšomis teršia upelius, upes ir ežerus. Šalin savo mėšlinas rankas nuo gamtos.

Maladec

Maladec portretas
Ukinikai

Poilsis

Poilsis portretas
Ūkininkams, ypač gyvulių augintojams, yra sunku, nes jie negali pasinaudoti uždirbtais pinigais. Jie neturi laisvų dienų, apie atostogas gali tik pasvajoti. Dirbti be poilsio, tai reiškia kenkti sveikatai. Nėra firmų, kurioms galėtum patikėti ūkio priežiūrą, ir išvykti pailsėti. Štai kur būtų valstybės indėlis. Reikėtų sukurti valdiškas įmones, kurios imtųsi padėti ūkininkams, už žmonišką kainą prižiūrėtų ūkius, kai žemdirbiai atostogauja. Manyčiau, kad valstybei tai kainuotų nedaug, nes tokios įmonės gautų pajamų iš ūkininkų. Algoms ir degalams užtektų. Ūkininkai būtų ramūs, nes atsitikus bėdai draudimas sumokėtų nuostolius.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių