Vilniaus gatvėse užvirs remontai darbai: prireiks kantrybės – mastai įspūdingi

Vilniuje per šią vasarą ištisinio dangos klojimo būdu bus atnaujinta 100 kilometrų gatvių – triskart daugiau, nei planuota anksčiau, sako sostinės meras Valdas Benkunskas.

„Norim pranešti, kad esam pasiruošę ir jau startavom su Vilniaus gatvių atnaujinimo darbais ir tie mastai iš tikrųjų bus įspūdingi, didelis iššūkis laukia ir gyventojams, ir miestui, ir rangovams susitvarkyti“, – antradienį žurnalistams sakė V. Benkunskas.

„Yra tris kartus padidinti kiekiai, kurie buvo suplanuoti metų pradžioje, ir iš esmės per šią vasarą Vilniuje ištisinio dangos klojimo būdu bus atnaujinta 100 kilometrų gatvių. Kiekis yra trigubai didesnis negu buvo pradžioje“, – kalbėjo jis.

Preliminariai skaičiuojama, kad gatvių atnaujinimas šiam sezonui gali kainuoti iki 40 mln. eurų.

Anot mero, planuojant gatvių tvarkymo darbus, buvo remtasi testavimo, skanavimo rezultatais.

„Visos mūsų analizės parodė, kad prasčiausios dangos yra būtent tokiose gatvėse, tai yra seniūnijose, D kategorijos gatvėse, kurių būklė yra prasčiausia ir per paskutiniuosius metus investicijos į jų tvarkymą buvo mažiausios“, – sakė meras.

P. Peleckio / BNS nuotr.

V. Benkunskas kalbėjo besitikintis, kad per ketverių metų politinį ciklą bus atnaujinti 85 proc. visų sostinės gatvių. Anot jo, asfaltuojamų gatvių Vilniuje yra apie 1100 kilometrų, tad tikimasi, kad didžioji dalis jų atitiks kokybinį standartą.

Didelis iššūkis laukia ir gyventojams, ir miestui, ir rangovams susitvarkyti.

Gatves sostinėje atnaujins penki rangovai – keturios privačios įmonės ir savivaldybės valdoma įmonė „Grinda“.

Esmines gatves prieš sostinėje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą tikimasi sutvarkyti iki liepos 1 dienos.

„Esminės gatvės yra tie mūsų visi greitkeliai, kurie pirmiausia yra susiję su NATO summitu, tai jau matom, kad visa trasa nuo oro uosto Dariaus ir Girėno gatvės iki centro yra tvarkoma, taip pat kitos judriosios gatvės, kurios iš esmės bus reikalingos NATO summitui“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Anot Vilniaus savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjo Iljos Karužio, šiemet numatoma taip pat tvarkyti apie 20 kilometrų sostinės šaligatvių, įrengti penkis kilometrus naujų.

Taip pat planuojama ir dviračių takų plėtra, numatoma asfaltuoti septynis kilometrus žvyrkelių.

„Tęsime toliau ir dviračių takų plėtrą, didesnį dėmesį kreipdami jau esančių pagrindinių trasų sujungimui, jungiamiesiems ryšiams ir tokių mes numatome apie aštuonis kilometrus“, – kalbėjo I. Karužis.

„Tai pagrinde apims tos atkarpos, kurios yra parengtos pamatavus konkrečių žvyrkelių intensyvumą ir pradedam nuo pačių intensyviausių vietų, kad atlikti darbai pasiektų kuo didesnį gyventojų skaičių ir turbūt pabrėžtina, kad vis dėlto prioritetas yra ten, kur nereikia papildomų lietaus nuotekų sistemų įrengimų, kadangi tai iš esmės lėtina visą tempą“, – sakė jis.

Paklaustas, ar bus imamasi priemonių dėl galimų spūsčių vykdant gatvių atnaujinimą, I. Karužis kalbėjo, kad pagrindiniai darbai bus įgyvendinami vasaros metu, kai miestas tuštesnis.

Tuo metu magistralinėse gatvėse darbai bus atliekami nakties metu.

„To negalima, deja, padaryti D kategorijos gatvėse, kurios yra arčiau gyvenamųjų namų, kadangi triukšmas neleidžia žmonėms kokybiškai pailsėti nakties metu. Iš savo pusės prašysime gyventojų kantrybės tokiais atvejais“, – kalbėjo jis.

Anot jo, kiekvienos remontuojamos gatvės atveju asfalto danga bus parenkama individualiai, atsižvelgiant į kiekvienai atkarpai tenkantį automobilių srauto intensyvumą, apkrovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kasharo kakutis

Kasharo kakutis portretas
Is sipi sineja savivaldybe, ta simasju reiktu i asfalta su katoku sulygint ple na. Ch ui ar ne taip?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių