Vilniaus oro uoste – septintoji Pasaulio lietuvių vienybės diena

Prieš septynerius metus Kirtimų kultūros centras pirmasis Vilniuje surengė liepos 17-osios minėjimą.

Tąkart Pasaulio lietuvių vienybės diena daugeliui buvo nauja, dar negirdėta šventė, tačiau istoriškai ši data turi ryškų atspalvį –1933 m. lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas leidosi į lemtingą skrydį per Atlantą, simboliškai bandydami sumažinti atstumą tarp čia ir ten gyvenančių lietuvių.

Prisimindamas šį kilnų poelgį, Kirtimų kultūros centras Pasaulio lietuvių vienybės dieną kasmet mini Vilniaus oro uoste. Tądien laukiamojoje salėje grįžtantys iš svetur ir jų laukiantys pasitinkami su įvairiomis kultūrinėmis iniciatyvomis.

Laukia vaišės ir paroda

Šiais metais liepos 17-ąją Vilniaus oro uoste bus surengta išskirtinė fotografijų ekspozicija. Tądien bus pristatytos įsimintiniausios mūsų tautiečių kelionių akimirkos. Nuotraukų autoriai nėra profesionalūs fotografai, jose slypi paprastų keliautojų žvilgsnis į kitus kraštus, naujas kultūras.

Tikimasi, jog pati paroda taip pat bus keliaujanti ir iš savo pirmosios stotelės – Vilniaus oro uosto – vėliau pajudės kitų Vilniaus kultūrinių įstaigų link.

Dar viena maloni staigmena – modernios lietuviškos virtuvės vaišės. Šio vaišės iš dalies mena „duonos ir druskos“ simboliką, kuri, pasak senolių, reiškia ypatingą žmonių bendriją, vaišingumą.  Parskrendantys iš svetur visuomet maloniai vaišinasi lietuviška duona, skanauja mūsų uogų ir daržovių gėrimo.

Keliautojai galės įsiamžinti prie ,,Lituanicos“

Keliautojai ir jų laukiantys artimieji turės galimybę nusipaveiksluoti prie legendinio Dariaus ir Girėno lėktuvo ,,Lituanica“. Tiesa,  tikroji ,,Lituanica“ 1933 m. skrydžio metu dėl neaiškių aplinkybių dužo, tačiau lėktuvo kontūrai, spalva yra lig šiol įsirėžę daugelio atmintyje. Liepos 17-ąją, minint Pasaulio lietuvių vienybės dieną, oro uosto laukiamajame bus specialiai šiai progai įrengta fotosienelė, o visus norinčius įsiamžinti nemokamai fotografuos ir momentines nuotraukas dovanos Kirtimų kultūros centro darbuotojai.

Kvies į filmo peržiūrą

Tęsiant Pasaulio lietuvių vienybės dienos minėjimą, jau liepos 19-ąją Kirtimų kultūros centre visi norintieji bus kviečiami į nemokamą režisieriaus Remigijaus Sabulio dokumentinio filmo ,,Lituanicos paslaptis“ peržiūrą. Anot kūrėjų, istorinė dokumentika atskleidžia nuoširdų lakūnų atsidavimą tėvynei, sudėtingą pasirengimą nelegaliam skrydžiui ir priversiančias susimąstyti žūties versijas.

Nemokama kino peržiūra, esant geram orui, nuo 21 val. bus rodoma Kirtimų kultūros centro kieme (adresas Dariaus ir Girėno g. 69), esant blogoms oro sąlygoms, peržiūra bus perkelta į centro salę, rašoma pranešime spaudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių