Vilniuje bus paminėta Tarptautinė romų genocido diena

  • Teksto dydis:

Vilniuje esančiame Panerių memoriale penktadienį bus minima romų genocido diena.

Pasak Lietuvos romų bendruomenės, renginio metu bus skaitomi aukų atsiminimai, iš spalvotų akmenukų, kurių kiekvienas simbolizuoja žuvusį romą, bus sudėliota romų vėliava.

„Kiekvienam romui ši diena yra labai svarbi – tai skaudi, bet tikra mūsų istorijos dalis, kurios negalime pamiršti. Daug kalbama apie žydų holokaustą, bet mažai kam žinoma, kad Antrojo pasaulinio karo metais dėl savo tautybės buvo žudomi ir romai. Skaičiuojama, kad nacių okupuotoje Europoje nužudyta per 500 tūkst. romų. Manoma, kad tuo laikotarpiu Lietuvoje nužudyta per 500 romų, arba maždaug kas trečias bendruomenės narys“, – sako Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik.

Anot Baltijos regiono romių asociacijos vadovės Vaivos Poškaitės-Kovaliuk, Lietuvoje su Vilniaus kraštu Antrojo pasaulinio karo metais galėjo gyventi apie 1,5 tūkst. romų kilmės asmenų. Bene daugiausia Lietuvos romų buvo įkalinta ir nužudyta.

Rugpjūčio 2-oji kaip Romų genocido atminimo diena Lietuvoje pažymima nuo 2019-ųjų, Seimo sprendimu ją įtraukus į atmintinų dienų sąrašą.

1944 metų rugpjūčio 2 dieną Lenkijoje, Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje, sunaikintas romų lageris ir nužudyta apie 3 tūkst. jame kalintų žmonių.

Per Antrąjį pasaulinį karą romai, kaip ir žydai, dėl rasistinių paskatų buvo sistemingai nacių persekiojami, žudomi, vežami į koncentracijos ir darbo stovyklas. Iš viso nacių okupacijos metais, įvairių istorikų vertinimu, Lietuvoje nužudyta apie 500 romų arba maždaug kas trečias Lietuvos romas. Daugiausia jie žudyti Pravieniškių stovykloje, romų žudynės vyko ir Kauno IX forte, Paneriuose, kitur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
Žydai Lietuvai davė labai daug. Ką davė čigonai?

Rūtenis

Rūtenis portretas
99 proc. čigonų yra parazitai ir taškas, bet šaudyti žmones yra smerktina. paprasčiausiai reikėjo išlaisvinti darbu, sunkiu darbu visuomenės labui

Kiek

Kiek  portretas
žinau tai čigonai vagys ir cigarečių bei narkotikų prekeiviai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių