Vilniuje – dėmesys žmonėms su negalia: finansuos socialines dirbtuves

Plėtodama kompleksinę asmenų su negalia integraciją, Vilniaus miesto savivaldybė finansuos socialinių dirbtuvių veiklą.

Vystant šią paslaugą bus ugdomas asmenų savarankiškumas ir gyvenimo bendruomenėje įgūdžiai bei, atsižvelgiant į jų individualius poreikius, rengiamasi žengimui į atvirą darbo rinką.

„Žmonėms su negalia neretai trūksta ne paramos, o galimybių dirbti, kad jie jaustųsi visaverčiais visuomenės nariais. Šios dirbtuvės neabejotinai tai suteiks – taip augs ne tik žmonių žinios, gebėjimai, bet ir pasitikėjimas savimi bei savarankiškumas. Siekiame, kad mieste būtų daugiau įvairesnių ir pritaikytų skirtingą negalią turintiems žmonėms vietų, kuriose vilniečiai galėtų įsitraukti į prasmingas veiklas“, – sako Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

Socialinių dirbtuvių paslauga bus teikiama žmonėms nuo 18 metų, kurie dėl tam tikrų negalios sąlygotų priežasčių negali įsidarbinti laisvojoje darbo rinkoje ar pasinaudoti įdarbinimo su pagalba paslauga. Iš viso socialinėse dirbtuvėse bus iki 66 vietų. Socialinėse dirbtuvėse dirbs socialinis darbuotojas, individualios priežiūros specialistas, meistras ir rinkodaros specialistas.

Lankydami socialines dirbtuves, žmonės lavina darbinius įgūdžius, gamindami kokybišką ir konkurencingą produkciją. Socialinėse dirbtuvėse sukuriama produkcija realizuojama ar paslaugos teikiamos šalies ir/ar užsienio šalių prekių ir paslaugų rinkoje.

Žmonėms su negalia neretai trūksta ne paramos, o galimybių dirbti, kad jie jaustųsi visaverčiais visuomenės nariais.

Vilniaus miesto savivaldybės sudaryta komisija konkurso būdu atrinko organizacijas, kurios teiks socialinių dirbtuvių sostinėje paslaugą:

Asociacija „Vilniaus lietaus vaikai“ (Palydovo g. 29A, Vilnius, tel. +37065548407) gamins kvapnius muilus, žvakes, kvapus namams, biurui;

VšĮ „Rastis“ (Vasaros g. 5, Vilnius, tel. (8 5) 271 5765) gamins maistą ir vykdys edukacijas, taip pat gamins keramikos gaminius ir vykdys edukacijas;

Mažoji bendrija „Pirmas blynas“ (Savičiaus g. 15, Vilnius, tel. : + 370 617 93037) teiks maitinimo paslaugas restorane ir išvežant maistą;

VšĮ Pal. J. Matulaičio socialinis centras (Jurgio Matulaičio a. 3, Vilnius, tel. (8 5) 246 1772) vers tekstus į lengvai suprantamą kalbą; vykdys sodo lauko darbus, virtuvės darbus; gamins žvakes iš natūralaus sojų ir bičių vaško ir bičių vaško drobelę; 

Asociacija Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Vilniaus viltis“ (Skroblų g. 29, Vilniuje, (8 5) 233 4705) gamins kulinarijos gaminius; gamins inkilus ir lesyklėles įvairiems paukščiams gamyba; gamins medžiaginius žaislus naminiams gyvūnams; gamins lietuvių tautinio paveldo gaminius, keramikos dirbinius;

Asociacija Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Vilniaus viltis“ (Panerių g. 39, Vilniuje, (8 5) 233 4705) užsiims aplinkos tvarkymo darbais, rūšiavimo bei pakavimo darbais; gamins scenografijos ir apipavidalinimo, dizaino ir dekoravimo, skulptūros ir keramikos objektus, teiks parodų eksponavimo ir panašias paslaugos; teiks baldų remonto paslaugas.

Vienose socialinėse dirbtuvėse paslaugas galės gauti iki 12 žmonių. Asmenys, norintys gauti socialinių dirbtuvių paslaugas galės kreiptis į aukščiau nurodytas įstaigas, kurių socialiniai darbuotojai įvertins šių paslaugų poreikį.

Pagal projektą Savivaldybė finansuos socialinio darbuotojo, individualios priežiūros specialisto darbo užmokestį. Metams numatyta skirtinų lėšų suma – 314 845,92 Eur, vienoms socialinėms dirbtuvėms per mėnesį – 4372,86 Eur. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis bus finansuojama meistro arba gamybos srities specialisto, rinkodaros specialisto darbo užmokestis, skiriamos lėšos kompensacijoms paslaugų gavėjams bei administravimui.

Vilniaus miesto savivaldybė skyrė lėšas socialinėms dirbtuvėms jau nuo 2024 m. kovo 1 d. Finansavimas socialinėms dirbtuvėms bus skiriamas mažiausiai 30 mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Jokios naudos, pinigai į balą, tik kažkam sukuriamos gerai apmokamos darbo vietos iš biudžeto. Gal geriau tiktų pavadinimas - pinigų plovykla?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių