Vilniuje pediatrų mažėja, kaip bus Kaune?

Reforma, kai pediatrus keičia šeimos gydytojai, jau įsibėgėjo kai kuriose Vilniaus gydymo įstaigose. Kauno poliklinikų atstovai guodžia: mažieji, prieš naujuosius mokslo metus atėję pasitikrinti sveikatos, vaikų ligų gydytojus dar ras.

Vėl užlipo ant nuospaudos

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, kad iš poliklinikų dingsta pediatrai, sukėlė nerimo vaikus auginantiems kauniečiams. Ne vienam jų kilo klausimas, kuris sveikatos specialistas prieš naujus mokslo metus mokiniams išduos privalomojo sveikatos patikrinimo pažymėjimą. Kauno poliklinikų darbuotojai prisipažino šiomis dienomis sulaukę daug sunerimusių tėvų skambučių, į kuriuos atsakydavo lakoniškai: "Pediatrų neatleidžiame."

Nors kalbėti apie tai, kad pediatrus reikėtų pakeisti šeimos gydytojais, pirmą kartą pradėta bemaž prieš 16 metų, nauji pranešimai užgavo vis dar jautrią vietą sveikatos apsaugos sistemoje: vėl įsižiebė diskusija, ar šeimos gydytojai pajėgūs pakeisti pediatrus.

Pediatrai įsitikinę, kad plataus profilio gydytojai taip gerai nepasirūpins vaikais kaip jie. Anot pediatrų, valstybei vaikų gydytojai kainuoja pigiau, o daugelyje Europos šalių šis keitimo modelis nepasiteisino.

Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo pirmininkė Virginija Lukšienė dienraščiui teigė, kad pediatrai šeimos gydytojais pakeisti tik keliose Europos šalyse: Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos šalyse. Švedai esą apskaičiavę, kad vaikus prižiūrintys šeimos gydytojai valstybei kainuoja dvigubai daugiau nei pediatrai.

"Kodėl? Todėl, kad atsiranda labai daug nemotyvuotų siuntimų, o paslaugų prieinamumas vaikams tampa blogesnis. Lietuvoje vaikų sveikata kaip prioritetas įvardijamas tik žodžiais, o juk matome, kad patekę pas šeimos gydytojus vaikai laukia eilėse, skubiai reikalinga pagalba suteikiama per vėlai, – pasakojo V.Lukšienė. – Beje, vaikai, atėję profilaktiškai pasitikrinti sveikatos ar pasiskiepyti, pas šeimos gydytojus gali užsikrėsti nuo sergančių suaugusiųjų, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai šį argumentą atremia: "Viešajame transporte vaikai susiduria su tomis pačiomis bobutėmis."

Poliklinikų teisė rinktis

Kitokioss pozicijos laikosi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai. Buvusio sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko įsakymu, nuo 2009 m. sausio 1 d. Lietuvoje naujai suformuotoms pirminės sveikatos priežiūros komandoms, į kurių sudėtį įeina ir vaikų ligų gydytojai, neišduodamos darbo licencijos.

"Poliklinikos pačios gali apsispręsti, ar rinktis šeimos gydytoją, ar komandą, kuri neišpildo visų šeimos gydytojo kompetencijai priskirtų funkcijų. Gydant vaikus šeimos gydytojams neturėtų kilti problemų: jeigu šeimos gydytojo kompetencija neleidžia, jis duoda siuntimą pas vaikų ligų gydytoją", – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos skyriaus vedėjas Vytautas Radavičius patikino, kad pediatrai, kurie spėjo įsidarbinti iki praėjusių metų pradžios, šiuo metu dirba ir dirbs ateityje.

Poliklinikos pripažįsta, kad prie pediatrų gali prisirašyti perpus mažiau pacientų nei prie šeimos gydytojų, tad pastarieji poliklinikoms finansiškai labiau apsimoka. Valstybinė ligonių kasa poliklinikoms už pediatrų paslaugas moka mažesnius paslaugų įkainius nei šeimos gydytojams, atliekantiems tą patį darbą. Tiesa, į klausimą, kur šeimos gydytojai, kai jų kompetencija neleidžia diagnozuoti vaikui ligą, kreipsis tada, kai pediatrų Lietuvoje neliks, atsakymo kol kas niekas nežino.

Poliklinikose – jokių perversmų

Kauno Centro poliklinikoje perversmų artimiausiu metu neturėtų būti: poliklinikoje dabar dirba 15 pediatrų ir jų sumažėti neturėtų.

"Pediatrų atleisti nežadame ir jų pakeisti šeimos gydytojais taip pat neketiname", – teigė Kauno Centro poliklinikos pavaduotoja medicinai Danutė Pavilionienė. Medikė pripažino, kad šiuo metu nėra tikslinga kvalifikuotus pediatrus pakeisti šeimos gydytojais, nes gydant vaikus pediatrų žinios yra pakankamai gilios.

Anot pašnekovės, dabar poliklinikoje dirba brandaus amžiaus pediatrai, kurie neįsigijo šeimos gydytojo licencijų. Anot jos, šiuo metu rengiami šeimos gydytojai ateityje turės pakankamai žinių pediatrijos srityje.

"Kaune pediatrai kol kas dirba. Tiesa, vienose poliklinikose yra daugiau pediatrų nei kitose, o kai kuriose – daugiau pediatrų, kurie persikvalifikavo į šeimos gydytojus", – anot V. Lukšienės, pediatrų daugiausia yra Dainavos, Kalniečių ir Šančių poliklinikose.

Šilainių poliklinikoje dirba septyni, o Aleksoto – du pediatrai. "Šilainių poliklinikoje didžioji dalis medikų – šeimos gydytojai, nes tokią sveikatos politiką skatina SAM. Pediatrai masiškai puolė persikvalifikuoti prieš keliolika metų, o per pastarąjį dešimtmetį nė vienas poliklinikoje dirbantis pediatras nepasiėmė šeimos gydytojo licencijos", – sakė Šilainių poliklinikos pavaduotoja medicinai Janina Didžiulienė.

Dienraščio kalbinta Vilijampolės klinikoje dirbanti vaikų ligų gydytoja Rūta Andriuškienė teigė, kad daugiau nei dešimtmetį vykstantys reformos procesai ir ginčai tarp pediatrų ir valdininkų jos jau nebeskaudina.

"Lietuvoje pirmiausia sugriauna, o po to vėl atstato. Tokia mūsų politika. Tik atsiradus pirmiesiems šeimos gydytojams lietuviai daugiau ėjo pas juos, tačiau netrukus pastebėjo, kad jie bijo naujagimių. Dabar ką tik gimusiems kūdikiams tėvai ieško tik pediatrų", – 47 metus vaikų ligų gydytoja dirbanti specialistė įsitikinusi, kad vaikams pediatrų priežiūra būtina bent iki aštuonerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ang.

Ang. portretas
tai dar vienas,nusivaziavimas.Mes tai isitikinom patys.Dukra augino dukryte ir kuri laika naudojosi seimos gyd.paslaugomis,nieko ten ji apie vaikus nesuprato.Apziurejimas kudikio nulinis.Gime kitas vaikelis.pasikeite gyvenamoji vieta.Dabar abu vaikelius priziuri vaiku gydytoja.Dukra tiesiog nustebus,lankatis pas gydytoja,,vaika apziuri tikrai kvalifikuotai.Taigi supratom ,kad musu vaikucius turi gydyti vaiku specialistas,o ne suaugusiu.Musu valdzios protams,tik viska sunaikinti ,sugriauti,kito jie nemoka.

siaip

siaip portretas
na kiek as zinau bent musu poliklinikoj pas pediatre zmoniu prisirase nerealiai daug ir jau nauju zmoniu ji nebepriima. Kaip ir kitur kiek girdejau geriem poediatram pacientu tikrai netruksta. Teko ir man pas ja su savo dukrele apsilankyti, kai nebuvo musu seimos daktares, pasakysiu atvirai, skirtumas nerealus. Ka reiskia daktare tiek metu pradirbus tik su vaikais gavom tikrai vizitu likau patenkinta ir net buvau rimtai susimascius perrasyti savo mazaja pas ja, bet kaip jau ir sakiau vietu nera....

mama

mama portretas
Nesamone tie seimos gydytojai,vaikus turi gydyti pediatrai.Mes turbut nelabai noretumem kad ginekologas dar butu ir stomatologas...tai ir cia vaiku gydtojas lieka vaiku.
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių