Kodėl ugniagesiai net nebandė gelbėti gaisro griuvėsiuose įstrigusio berniuko?

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas teigė, kad į degantį Vilniaus Viršuliškių namą atvykę ugniagesiai neturėjo jokių požymių, kad pastate vis dar yra įstrigusių gyvų asmenų.

Negirdėjo, kad būtų gyvų

„Mūsų pareigūnai dirbo su kvėpavimo organų apsaugos aparatais. (...) Jie ištiestos rankos atstumu nieko nematė, karštyje, dūmuose. Anot jų, jokių balsų, jokių kitų požymių, kad yra kažkur šalia asmuo su gyvybės požymiais – nebuvo. Buvo tik gauta informacija, kad turėtų būti du žmonės toje erdvėje“, – į gaisre žuvusio vaiko artimųjų teiginius, esą ugniagesiai net nebandė gelbėti įstrigusio berniuko, sureagavo PAGD direktoriaus pavaduotojas.

„Mes turėjome informaciją apie du asmenis – apie nepilnametį ir apie vyrą“, – sakė jis, pažymėdamas, kad ugniagesiams atvykus atvira liepsna jau degė keturi namo butai.

Jokių balsų, jokių kitų požymių, kad yra kažkur šalia asmuo su gyvybės požymiais – nebuvo.

Kol kas PAGD direktoriaus pavaduotojas tikino, kad kol kas nėra nustatyta antrojo žuvusio asmens tapatybė.

„Mes negalime šiuo metu konstatuoti: tai vyras ar moteris, amžiaus ir panašiai“, – sakė M. Kanapickas.

Trauks žuvusiuosius

PAGD direktoriaus pavaduotojas M. Kanapickas pranešė, kad šiuo metu specialistai stabilizuoja namo konstrukcijas, kurios gaisro metu buvo pažeistos. Tą padarius, prioritetas bus skiriamas žuvusiųjų kūnų ištraukimui iš pastato, sakė jis.

„Kas liečia pačią taktiką, tai detaliai nepakomentuosiu, bet esmė, kad stabilizuojant perdangas nuo pastato apačios bus ardomos konstrukcijos viduje. Prioritetas yra ištraukti kūnus, pradėsime nuo kiemo pusės, kur galimai yra nepilnametis“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo M. Kanapickas.

Žodžiai veria širdį

Portalui kauno.diena.lt pavyko susiekti ir su viena nukentėjusia šeima.

„Mamai yra be galo sunku, sunku matyti ją visiškai palūžus. Labai blogai ir baisu“, – žodžius sunkiai rinko ieškoto ir žuvusio vaiko sesuo. Socialiniuose tinkluose ji paliko širdį veriantį įrašą.

„Šiandien įvyko nelaimė. Sprogo mamos kaimynų butas. Sprogimas išvertė sieną į mano mamos kambarį. Ant sofos gulėjo mano 7 metų brolis. Sprogimo metu ant mano brolio užkrito siena ir jį prispaudė, mama bandė jį traukti, bet nepavyko, jis tik sakė: „Mamyte, padėk man, skauda“. Mama glostė jam galvytę, kai tuo metu įbėgo trys vyrai – nežinom, ar kaimynai ar ugniagesiai! Mamą pradėjo traukti, bet ji šaukė, kad nenori eiti ir kad jos sūnus ten, ji šaukė ir rodė į mano prispaustą brolį, bet ją ištempė per prievartą ir išvežė į ligoninę. Kieme mama pasakė, kur yra prispaustas berniukas. Šiuo metu mamą pasiėmėm ir ji yra sunkios psichologinės būklės“, – skelbė berniuko sesuo.

Leis pasiimti daiktus

Pasak PAGD direktoriaus pavaduotojo, trečiadienį bus suteikta galimybė namo gyventojams patekti į butus ir pasiimti svarbiausius ir reikalingiausius daiktus, tokius kaip dokumentai.

„Šio namo butų gyventojai nori pasiimti svarbius daiktus ar techniką, dokumentus ir panašiai, tad daliai gyventojų bus leista užeiti į butus su palyda. Ne visiems kartu, bet tam tikromis mažomis grupelėmis, kad nepažeisti konstrukcijų stabilumo ir pastovumo“, – pranešė M. Kanapickas, pridurdamas, kad visos operacijos metu bus tikrinama pastato būklė.

„Visos operacijos metu bus matuojami deformaciniai poslinkiai konstrukcijų – tiek laikančių, tiek atitvarinių, kad nebūtų rizikos paties pastato sugriovimui. Šitą funkciją yra prisiėmę konstrukcijų ekspertai ir jie tą vykdys“, – pažymėjo PAGD direktoriaus pavaduotojas.

Namas – netinkamas eksploatuoti

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas per spaudos konferenciją pranešė, kad pagal pirminę ekspertų išvadą, daugiabutis netinkamas eksploatuoti.

Anot jo, tai reiškia, kad nė viename iš 30 butų gyventi nebus galima.

Mero teigimu, kol kas nežinia, ar gyventojai išvis į jį kada nors galės grįžti.

„Tokia tikimybė, kad namas niekada negalės būti eksploatuojamas, yra egzistuojanti, bet šiandien dar to pasakyti negalime“, – sakė V. Benkunskas.

Siūlys socialinius būstus

Vilniaus miesto savivaldybė degusiame daugiabutyje Viršuliškėse antradienio vakarą paskelbė ekstremalią situaciją.

„Tai labai tragiškas įvykis, kas vakar atsitiko. Turbūt Vilniaus istorijoje reikėtų pagalvoti, ar esame pastaraisiais dešimtmečiais tokį turėję. Didžiausia užuojauta nukentėjusiesiems ir aukų šeimoms. Matyt, dar reikės laiko, kad suvoktume, kas įvyko, kodėl įvyko ir pasimokyti iš klaidų“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė sostinės meras.

Jis informavo, kad pastogės netekę gyventojai mažiausiai savaitę gyvens viešbučiuose, o vėliau jiems ketinama pasiūlyti šiuo metu laisvus sutvarkytus socialinius būstus.

„Šią minutę turime laisvus sutvarkytus 26 socialinius būstus, kuriuos be eilės galėtume suteikti šiems gyventojams. (...) Jeigu bus poreikis, tikrai svarstysime eiti ir į tarybą ir priimti tvarkas, leidžiančias kompensuoti nuomos išlaidas“, – tvirtino V. Benkunskas.

Anot jo, sutvarkius gaisro epicentrą, ekspertai pasakys, ar įmanoma namą suremontuoti taip, kad jame būtų saugu gyventi.

„Girdėjome ir tokių versijų, kad namo stogo konstrukcijos stipriai pažeistos. Kaip namas reaguos, kai bus pradėtas judinti stogo konstrukcijos, sunku pasakyti“, – kalbėjo meras.

Jis pranešė, kad savivaldybė savo ruožtu atlieka tyrimą dėl sovietmečiu statyto namo eksploatavimo.

„Žiūrėsime, kaip vykdyta namo techninė priežiūra. Namą administruoja bendrija, nėra administratoriaus, dėl to savivaldybė turi šiek tiek mažiau informacijos. (...) Bet kiek pažiūrėjome, kokių nors išskirtinių problemų šiame name dėl inžinerinių sistemų, kitų problemų mes neturėjome gavę“, – teigė V. Benkunskas.

Pasak mero, šalia degusio namo esančiam vaikų darželiui joks pavojus nekyla, jam leista tęsti darbą.

Saugo policija

Kol kas sprogimų ir gaisro priežastis nėra aiški. Viena iš galimų sprogimą sukėlusių versijų – dujų nuotėkis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis per spaudos konferenciją pranešė, kad ikiteisminis tyrimas dėl įvykio dar nėra pradėtas, tačiau renkama medžiaga dėl turto sugadinimo ir sunaikinimo.

„Kai kolegos ugniagesiai galės įeiti į vidų ir ekspertai galės pasakyti sprogimo ir gaisro priežastį, tada galėsime imtis teisinio vertinimo“, – sakė jis.

R. Žekonio teigimu, nukentėjusį namą visą laiką saugo policijos ekipažai.

Kada bus pradėtas ikiteisminis tyrimas?

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko teigimu, ikiteisminis tyrimas kol kas nėra pradėtas, nes ugniagesiai gelbėtojai dar negali patekti į daugiabučio namo vidų. Tačiau, pasak jo, medžiaga tyrimui jau yra renkama pagal Baudžiamojo Kodekso 187 str. 2 dalį.

„Medžiaga renkama pagal situaciją, kokią matome dabar, priėję prie pastato. Kai ugniagesiai gelbėtojai galės užeiti į vidų ir ekspertai galės pasakyti sprogimo ir gaisro priežastį, tada galėsime imtis teisinio vertinimo faktinių aplinkybių. Tiek pagal mano minėtą straipsnį, tiek dėl kitų rastų kūnų mirties priežasties nustatymo“, – trečiadienį rengtos spaudos konferencijos metu žurnalistas komentavo R. Žekonis.

Tokia tikimybė, kad namas niekada negalės būti eksploatuojamas, yra egzistuojanti, bet šiandien dar to pasakyti negalime.

Iš antradienį sprogusio ir užsidegusio penkiaaukščio Vilniuje, Viršuliškėse, išgelbėta penkiolika žmonių, du žuvo, trečiadienį pranešė PAGD.

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje, Viršuliškių gatvėje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. PAGD ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) duomenimis, kilęs gaisras išsiplėtė į keturis butus, esančius ketvirtame ir penktame namo aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Dėl kilusio gaisro evakuoti 30-ies butų gyventojai, trys žmonės gaisro metu apsinuodijo smalkėmis. Policijos duomenimis, 28-erių ir 43-ejų namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, o 80-metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę.

PAGD duomenimis, antradienį popiet tarp sugriuvusių konstrukcijų pastebėtas vieno žmogaus kūnas, greičiausiai suaugusio asmens. Trečiadienį anksti ryte ugniagesiai pastebėjo dar vieno asmens, galimai dingusio vaiko, kūną.

Visgi, dėl vis dar nestabilių ir nesaugių daugiabučio konstrukcijų ugniagesiai negali prieiti prie abiejų pastebėtų kūnų.

Antradienį kilęs gaisras trečiadienio rytą likviduotas, ugniagesiai toliau vykdo baigiamuosius darbus.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją. Dėl gyventojų saugumo teritorija yra aptverta, pastatas saugomas – budi policija ir ugniagesiai.

Trečiadienį bus suformuota avarijos tyrimo komisiją, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo. Policija renka informaciją tyrimui dėl gaisro aplinkybių.

Visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius.

Savivaldybė taip pat paragino gyventojus kreiptis dėl tikslinės pašalpos ir socialinio būsto suteikimo.

Kol kas sprogimų ir gaisro priežastis nėra aiški. Viena iš galimų sprogimą sukėlusių versijų – dujų nuotėkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
reikejo uzdeti deguonies kauke vaikui

Dar tam vasiai be kiausinių

Dar tam vasiai be kiausinių portretas
Gaisrinė atvyko už pusvalandžio, kai kelio 5 minutės. Va, tuo viskas ir pasakyta apie didvyrius nusitriūsusius. Daugiausiai moterys komentuoja, kurios nesupranta, ką reiškia vyriška jėga ir joms atrodo neįmanoma, nes pagal save sprendžia.

skirta taigi

skirta taigi portretas
Toks ugniagesių darbas - gelbėti žmones, ką tau, kaip visiškai degradavusiam, gal ir sunku suprast. Vien jau tai, kad jie ateit ieškojo to vaiko, kai vaiko lokacija buvo visą laiką gerai žinoma, rodo, kad bailiai paskutiniai, o po jau sukasi iš padėties kaip išmano. Gal ir nebuvo komfortiškos sąlygos gelbėti, bet bandyti vis tiek reikėjo, vasia tu bekiaušų. O "taigi, taigis" vienas tinginys personažas iš Žemaitės "Marti" nuolat kartojo.
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių