Riaušių byloje liudijęs P. Gražulis: šita byla išprovokuota valdančiosios daugumos atstovų

Vilniaus miesto apylinkės teismui tęsiant 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą, teisme ketvirtadienį liudijo eksparlamentaras Petras Gražulis. Politikas teigė manantis, kad neramumai prie Seimo buvo išprovokuoti valdančiosios daugumos atstovų.

Kaltinamieji P. Gražulį teismo salėje pasitiko plojimais. Eksparlamentaras, paprašytas atpasakoti 2021 m. rugpjūčio 10 d. įvykius, pareiškė, kad riaušių byla esą „išprovokuota valdančiosios daugumos“.

„Šitas mitingas išprovokuotas valdančiosios daugumos ir konservatorių. Šita byla išprovokuota valdančiosios daugumos atstovų“, – sakė teisme P. Gražulis.

Jis pažymėjo matęs asmenį, kuris galimai provokavo žmones, jį rodęs teisėsaugai, tačiau pareigūnai jo nesulaikė. 

„Žaliais baltiniais vyrukas spardė policininkus, aš jį parodžiau ir pasakiau, kad reikia sulaikyti provokatorių“, – sakė liudytojas ir pridūrė, kad šią informaciją perdavė teisėsaugai, prokuratūrai.

P. Gražulis pareiškė, kad papasakoti „visą tiesą“. Teisėjai bandė raminti liudytoją, prašė atsakinėti į klausimus, tačiau buvęs parlamentaras nurimti nenorėjo.

„Petrai, yra tvarka. Darysite tą, ką pasakys teismas“, – P. Gražuliui sakė teisėjas Mindaugas Striaukas.

„Jums Landsbergis nutarimą jau surašę ir jį patvirtinsite“, – atrėžė P. Gražulis.

Po šių ginčų teisme dingo elektra, tad teko posėdyje teko padaryti pertrauką. Po pertraukos P. Gražulis toliau pasakojo manantis, kad neramumai prie Seimo buvo išprovokuoti.

„Jeigu nebūtų atvažiavę specialūs būriai, mitinguotojai būtų išsiskirstę. Policija su žmonėmis bendravo gražiai iki kol atvažiavo specialūs būriai. (...) Jei nebūtų įvesti specialūs būriai, nebūtų kilę neramumai“, – sakė P. Gražulis.

Dujas leido, ko policija nedarė. Labai grubiai su žmonėmis elgėsi.

Liudytojas, paklaustas, ką jis vadina specialiaisiais būriais, tvirtino tiksliai nežinantis, bet užsiminė, kad tai gali būti „NKVD būriai“, „būriai iš VSD“, „VST būriai“.

P. Gražulis iš pradžių užsiminė matęs, kaip keli žmonės mėtė akmenis į Seimo pusę. Tiesa, vėliau liudytojas teigė prisimenantis tik kelis agresyvesnius asmenis prie parlamento.

„Nebuvo taip, kad mašinas daužytų, akmenimis mėtytų“, – aiškino eksparlamentaras.

Anot jo, pareigūnams pareikalaus žmonėms atsitraukti nuo Seimo rūmų, pasak P. Gražulio, „99 procentai žmonių“ pakluso reikalavimams.

Eksparlamentaras teigė Seime bandęs įkalbėti Seimo narius Lauryną Kasčiūną ir Saulių Skvernelį išeiti ir pasikalbėti su mitinguotojais.

P. Gražulis kartojo, kad policijos pareigūnais su mitinguotojais elgėsi mandagiai, o vėliau atvykę „spec. būriai“ smurtavo prieš žmones.

„Dujas leido, ko policija nedarė. Labai grubiai su žmonėmis elgėsi“, – komentavo liudytojas.

P. Gražulis, paklaustas, kas galėjo provokuoti žmones, kas galėjo organizuoti tokius veiksmus, paragino į teismą apklausai pasikviesti Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Pasikvieskite V. Čmilytę-Nielsen ir A. Bilotaitę. Daug sužinosite“, – aiškino P. Gražulis.

Byloje kaltinami 87 asmenys

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, buvusi mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir VST pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
vel kazkas minusuoja gauja valdo.

ŠIS ŽMOGUS

ŠIS ŽMOGUS portretas
GALVOJA,KAD JIS ABSOLIUČIAI IR VISADA . .ATEISUS.JUK JAU NE JAUNUOLIS,GALĖTŲ NORS KIEK IR PAGALVOTI.

Šitą

Šitą  portretas
kremlinį už grotų šalia paleckio,tautos išgama.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių