Centrinę Kiniją užklupo didžiausia per 50 metų sausra

Centrinę Kiniją apėmus didžiausiai per 50 metų sausrai, džiūsta vandens telkiniai, nukeliama ryžių sodinimo pradžia.

Regionui gresia ir elektros trūkumai, mat neveikia hidroelektrinės, pranešė vietos žiniasklaida, kuria remiasi naujienų agentūra AFP.

Krutulių kiekis nuo sausio iki balandžio Jangdzės, Kinijos ilgiausios ir ekonomiškai svarbiausios upės, drenažo sistemoje, lyginant su pastaraisiais 50 metų, sumažėjo 40 proc., praneša „China Daily“.

Nacionalinė potvynių ir sausros kontrolės tarnyba nurodė Trijų tarpeklių užtvankoje, kur užtvenkus Jangdzę statoma elektrinė, vandens nuleidimą dviem savaitėms padidinti 10–20 proc.

Taip siekiama padidinti taip trūkstamo vandens tiekimą upės žemupyje ir centrinėje dalyje, kur jo reikia gėrimui ir drėkinimui.

Kai kuriose vietovėse šiemet iškrito 80 proc. mažiau kritulių nei įprastai, o Anhui, Dziangsu, Hubei, Hunano, Dziangsi ir Džedziango provincijas bei Šanchajų užklupo didžiausios sausros nuo 1954 metų.

„Nesant pakankamai vandens, mes praleidome pavasarinį ryžių sodinimo sezoną“, – cituojamas Hubei ūkininkas Zhou Xingtao.

Pranešama, kad kiti provincijos ūkininkai neteko pasėlių ar nusprendė visiškai nesodinti vasarinių ryžių, baimindamiesi, kad neužteks vandens išteklių jiems drėkinti. Be to, sinoptikai ir toliau prognozuoja karštus ir sausus orus.

Kinijai, o ypač Jagdzės upės regionui, dažnai kyla sausrų arba niokojančių potvynių pavojus. Praėjusią vasarą liūtys Jangdzės baseine ir už jo ribų sukėlė didelius potvynius. Net pasigirdo nuogąstavimų, kad potvynio gali neatlaikyti Trijų tarpeklių užtvanka. Per potvynius ir jų sukeltas purvo nuošliaužas žuvo 3 tūkst. žmonių.

Beveik kasmet kuriuos nors Kinijos regionus užklumpa didelės sausros, o meteorologai teigia, kad to priežastimi gali būti klimato pokyčiai.

Valstybinė elektros skirstymo kompanija pranešė, kad šią savaitę 10 provincijose esančių skirstymo tinklų fiksuojamas elektros trūkumas, mat sausra sutrikdė elektros gamybą hidroelektrinėse. Anot kompanijos, vasarą Kinijai gali pritrūkti 30 gigavatų elektros energijos, o tai didžiausias stygius nuo 2004 metų.


Šiame straipsnyje: Kinijasausra

NAUJAUSI KOMENTARAI

ot gerai....

ot gerai.... portretas
greiciau isstiptu susikta issigimeliu tauta lupanti gyviems sunims kailius.... kad jie is troskulio isdvestu susikti siauraakiai

zZz

zZz portretas
bus badas,nes kinai ryziu neuzaugins. Maxsoi ryziu pokels kainuos 10 lt

as

as portretas
Reiks eiti ryziu prisipirkti ant metu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių