D.Britanijoje raginama iš naujo apsvarstyti ryšius su Europa

Didžiojoje Britanijoje, kuri dramatiškai pasinaudojo veto teise Europos Sąjungoje (ES), kuria grasino daugelį metų, penktadienį sustiprėjo balsai, raginantys visiškai pasitraukti iš šio bloko, o Londonas tapo itin politiškai izoliuotas.

Premjeras Davidas Cameronas žengė dar toliau negu „geležinė ledi“ Margaret Thatcher, kai palaikomas vien Vengrijos blokavo 27 šalių Bendrijos sutartį, turinčią padėti išspręsti euro zonos skolų krizę.

D.Camerono poziciją didele dalimi diktavo būtinybę užkirsti kelią jo vadovaujamos Konservatorių partijos „euroskeptikų“ sparno maištui, net jeigu toks žingsnis susilpnintų Britanijos koalicinę vyriausybę.

Vienas iš labiausiai prisiekusių konservatorių euroskeptikų Johnas Redwoodas sakė naujienų agentūrai AFP, kad D.Cameronas „padarė tai, ką padarė“.

„Labai apmaudu, kad kiti ES lyderiai atmetė dosnų premjero pasiūlymą“, - pridūrė jis, turėdamas omenyje D.Camerono raginimą suteikti Didžiajai Britanijai išlygą, kuri apsaugotų Londono Sičio finansų centrą nuo Briuselio reguliavimo.

J.Redwoodas, anksčiau pretendavęs į Konservatorių partijos vadovo postą ir buvęs M.Thatcher patarėjas, sakė, jog dabar asmeniškai reikalaus „kitokių ryšių“ su ES, jeigu kitos Bendrijos šalys suformuos atskirą grupę be Britanijos.

„Ir mūsų pozicija yra labai populiari Britanijos visuomenėje. Manau, aš kalbu 70-80 proc. visuomenės vardu“, - teigė jis.

Ženklu, jog ši problema peržengė partijos ribas, tapo penktadienį išsakytas buvusio Europos reikalų ministro, opozicinės Leiboristų partijos įstatymų leidėjo Deniso MacShane'o komentaras, jog „dabar Britanijai mažai prasmės likti ES“.

„Tai istorinis posūkio taškas, ir Britanija gali kuo puikiausiai išeiti dabar, nes Europos ateitis bus sprendžiama be mūsų“, - pareiškė D.MacShane'as, pridūręs, jog Didžioji Britanija taptų panaši į Bendrijai nepriklausančią Norvegiją arba Šveicariją.

Tuo tarpu Liberalų demokratų partijos, kuri priklauso valdančiajai koalicijai, vicepremjeras Nickas Cleggas penktadienį sakė „apgailestaujantis“, kad nebuvo pasiektas ES susitarimas, tačiau tvirtino, jog Britanijos reikalavimai suteikti saugiklius buvo „kuklūs ir protingi“.

N.Cleggas, kurio žmona yra ispanė ir kuris anksčiau dirbo Europos Komisijoje, teigė esantis „visą gyvenimą už Europą“ ir kad toliau pasisakys vyriausybėje ir derybose su partneriais europiečiais dėl ES klausimų.

Tačiau opozicinės Leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas kritikavo D.Cameroną, jog dėl jo Britanija liko izoliuota.

„Davidas Cameronas turėtų kurti aljansus. Jungtinė Karalystė išvyko į šį viršūnių susitikimą be jų, o rezultatas parodė, kad mums stinga įtakos“, - teigė E.Milibandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių