Gvantanamo kalėjimas nebus uždarytas?

JAV įstatymų leidėjai balsuodami trečiadienį pasipriešino pastangoms ateinančiais metais uždaryti Gvantanamo įlankos karinėje bazėje veikiantį įtariamų teroristų sulaikymo centrą ir teisti Jungtinėse Valstijose įtariamą 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų sumanytoją.

Už plačios apimties įstatymą, reguliuojantį vyriausybės išlaidas spalio 1 dieną prasidėjusiais fiskaliniais metais, balsavo 212, o prieš - 206 Atstovų Rūmų nariai. Šiame teisės akte taip pat numatyti apribojimai, susiję su Gvantanamo kalėjimu ir jame laikomais asmenimis.

Šis įstatymas draudžia JAV prezidentui Barackui Obamai skirti nors kiek lėšų sulaikytiesiems perkelti į JAV teritoriją arba jų laikymo centrams įkurti Jungtinėse Valstijose.

Šis teisės aktas taip pat pabrėžtinai draudžia tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" nario Khalido Sheiko Mohammedo, pripažinusio savo kaltę dėl rugsėjo 11-oios išpuolių organizavimo, perkėlimą į JAV arba užjūrio teritorijas.

Kad šis įstatymas įsigaliotų, jį dar turi patvirtinti Senatas ir pasirašyti B.Obama.

Prezidentas per savo rinkimų kampaniją 2008 metais žadėjo uždaryti liūdnai pagarsėjusį kalėjimą ir net pasirašė atitinkamą įsaką savo kadencijos pradžioje, tačiau susidūrė su atkakliu pasipriešinimu JAV Kongrese.

Sulaikymo centre, įrengtame Kuboje veikiančioje Gvantanamo įlankos karo laivyno bazėje, šiuo metu laikoma apie 170 asmenų, iš kurių trys yra nuteisti, o 58 sulaikyti neribotam laikotarpiui be teismo.

Pastangos teisti kai kuriuos Gvantanamo kalinius civiliniuose teismuose patyrė didelį smūgį praėjusį mėnesį, kai nagrinėjant vieno buvusio sulaikytojo bylą prisiekusieji atmetė visus, išskyrus vieną iš jam pateiktų 286 kaltinimų, susijusių su 1998 metais Afrikoje įvykdytais JAV ambasadų sprogdinimais.


Šiame straipsnyje: Gvantanamo kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių