Kalifornijoje pareigūnai sudegino „bombų fabriką“

Pastatų griovėjų komandos ketvirtadienį sudegino sprogmenų prikimštą namą viename San Diego priemiestyje, o pareigūnai paskelbė, kad buvo sunaikintas didžiausias kada nors Jungtinėse Valstijose rastas savadarbių sprogstamųjų užtaisų žaliavų sandėlis.

Specialistams padegus pastatą Eskondido miestelyje, esančiame Kalifornijos pietuose, už 45 kilometrų į šiaurę nuo San Diego, pakilo aukšta liepsna ir buvo girdimi pavieniai sprogimai.


54 metų serbas George'as Djura Jakubecas, kuris šiame name gyveno apie ketverius metus, pirmadienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl aštuonių jam pateiktų kaltinimų, tarp jų - dėl griaunančių įtaisų gamybos ir laikymo bei trijų bankų apiplėšimų.

Apygardos prokuroro pavaduotojas Terri Perezas sakė, kad G.D.Jakubecas buvo pavertęs savo namus "bombų fabriku".

Jis nurodė teismui, kad šiame name aptiktas "didžiausias kiekis tokio pobūdžio savadarbių sprogmenų, (kada nors) rastų vienoje vietoje Jungtinėse Valstijose".

Išminavimo ekspertai nusprendė, kad į namą įeiti pernelyg pavojinga, todėl nuspręsta jį sudeginti.

Name buvo prikrauta tiek daug nestabilių cheminių medžiagų, kad nebuvo įmanoma panaudoti netgi išminavimo robotų, baiminantis, kad sprogmenys gali detonuoti. Beveik kiekviename kambaryje buvo krūvos sprogstamųjų medžiagų ir priemonių, naudojamų gaminant savadarbes bombas, sakė prokurorai.

Pareigūnai suplanavo padegti pastatą taip, kad itin kaitri (bent 1 800 laipsnių Celsijaus) liepsna neutralizuotų pavojingas chemines medžiagas ir būtų išvengta didelių sprogimų.

Komandos aplink namą pastatė beveik penkių metrų aukščio ugniasienę ir padengė ją ugniai atspariu geliu, siekiant apsaugoti vos už kelių metrų esantį kitą pastatą.

Namas beveik visiškai sudegė maždaug per pusvalandį.

Ugniagesiai ir teisėsaugos pareigūnai sakė, kas per šią operaciją žmonės nenukentėjo, o kaimyniniams namams taip pat nepadaryta jokios regimos žalos. Prieš padegant pastatą, buvo evakuoti mažiausiai 60 namų gyventojai.

Gaisrą stebėjusi 82 metų Shirley Abernethy stebėjosi, kaip įtariamas sprogdintojas galėjo įsikurti jų kaimynystėje.

"Kai kurie žmonės pamišę, - sakė ji. - Niekada negali žinoti, šalia ko gyveni".

Pareigūnai nepateikė jokių galimų motyvų, kodėl buvo gaminami šie sprogmenys, tačiau teismo dokumentuose nurodoma, jog Serbijoje gimęs G.D.Jakubecas Jungtinėse Valstijose gyveno ilgiau nei 20 metų ir yra prisipažinęs, jog dalyvavo trijuose bankų apiplėšimuose.

Namą, kuris buvo sudegintas, G.D.Jakubecas nuomojosi ilgiau nei metus. Pasak pareigūnų, pastate buvo didžiulis kiekis sprogmenų, tarp jų tokių, kuriuos naudoja mirtininkai sprogdintojai ir kiti kovotojai Irake bei Afganistane.

Tarp šių medžiagų buvo pentaeritritolio tetranitrato (PETN) - sprogmenų, kurie buvo panaudoti bate paslėptame sprogstamajame užtaise per nesėkmingą mėginimą susprogdinti vieną keleivinį lėktuvą 2001 metais, taip pat užminuotuose oro pašto siuntiniuose, rastuose praeitą mėnesį.


Šiame straipsnyje: Kalifornijasprogmenys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių