Rio de Žaneire liūtys nusinešė mažiausiai 95 žmonių gyvybes

Smarkiausios liūtys per Rio de Žaneiro istoriją antradienį sukėlė žemės nuošliaužas, kurios nusinešė mažiausiai 95 žmonių gyvybes, o kylantis vanduo gatves pavertė upėmis ir paralyžiavo antrąjį didžiausią Brazilijos miestą.

Potvyniai buvo tokie smarkūs, kad pareigūnai paragino Rio de Žaneiro gyventojus likti namuose ir nevykti į miesto centrą, kur gatvės tapo neišbrendamos.

Kai kurie vairuotojai paliko pusiau apsemtus automobilius, o kiti kelias valandas išbuvo įstrigę sugedusiose mašinose.

Būsimųjų olimpinių žaidynių ir pasaulio futbolo čempionato miestas buvo beveik visiškai paralyžiuotas, o jo meras Eduardo Paesas paragino darbuotojus likti namuose ir uždarė visas mokyklas. Dauguma verslo įmonių taip pat nedirbo.

Per pastarąją parą 6 mln. gyventojų turinčiame Rio de Žaneire prilijo 29 centimetrus, o trečiadienio rytą liūtis dar pasmarkėjo. Pasak pareigūnų, purvo nuošliaužų pavojus gresia mažiausiai 10 tūkstančių namų.

E.Paesas paragino pavojingų rajonų gyventojus persikelti į saugesnes vietas su šeimomis ir draugais, tačiau perspėjo, kad niekam nederėtų eiti į lauką.

"Nepatartina, kad žmonės išeitų iš namų, - sakė meras. - Mes norime apsaugoti gyvybes".

E.Paesas sakė dienraščio "O Globo" tinklalapiui, kad šios liūtys yra smarkiausios iš užregistruotų Rio de Žaneire. 1966 metų sausio 2 dieną tame mieste buvo priliję 24 centimetrus.

Meras nurodė, kad trečiadienį mokyklos turi likti uždarytos antrą dieną iš eilės, o žmonės neturėtų išeiti į gatves.

Tuo tarpu Rio de Žaneiro valstijos gubernatorius Sergio Cabralis paskelbė trijų dienų gedulą.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva paragino šalies gyventojus melstis, kad lietus liautųsi.

"Tai didžiausias potvynis per Rio de Žaneiro istoriją - daugiausiai prilijo per vieną parą", - L.I.Lula da Silva sakė žurnalistams, atvykęs į nelaimės ištiktą miestą.

"Kai žmogus viršuje tampa nervingas ir sukelia lietų, tegalime prašyti, kad jis sustabdytų lietų Rio de Žaneire, kad galėtume tęsti gyvenimą tame mieste", - pridūrė šalies vadovas.

Vienas Rio de Žaneiro priešgaisrinio departamento atstovas, koordinuojantis gelbėtojų veiksmus, sakė, kad žinoma apie 95 žmonių žūtį, o dar 100 žmonių buvo sužeisti. Labiausiai nukentėjo Rio de Žaneire ant kalvų šlaitų įsikūrusių lūšnynų gyventojai, kurių namus užvertė tonos purvo ir nuolaužų.

"Manome, kad žuvusiųjų daugės", - sakė pareigūnas, kuris atsisakė nurodyti savo vardą, nes nebuvo įgaliotas kalbėtis su žiniasklaida.

24 metų taksi vairuotojas Claudio Ribeiro (Klaudiju Ribeiru) išbuvo aštuonias valandas įstrigęs vienoje automagistralėje.

"Dar nesu matęs nieko panašaus", - sakė vairuotojas, valydamas drėgmės užtrauktą priekinį automobilio langą, pro kurį matėsi užtvindytas plentas, kurio aukštesnėje vietoje buvo susigrūdę šimtai lengvųjų automobilių, taksi ir autobusų, o aplinkui šniokštė potvynio srautai.

"Sakykit, kaip šiame mieste gali vykti olimpiada? - klausė C.Ribeira. - Pažvelkit į šį chaosą!"

2014 metų pasaulio futbolo čempionatas ir 2016 metų vasaros olimpinės žaidynės Brazilijoje vyks ne per vasaros lietingąjį laikotarpį, kuris Pietų pusrutulyje paprastai trunka nuo gruodžio iki vasario, tačiau šiemet užsitęsė iki balandžio.

Brazilijos nacionalinė meteorologijos tarnyba "Inmet" nurodė, jog dėl ankstesnių potvynių kaltas reiškinys "El Ninjo", įšildęs paviršiaus vandenis Ramiajame vandenyne ir sukėlęs liūtis Pietų Amerikoje.

Nuo 1917 metų duomenis kaupianti "Inmet" praneša, kad antradienį pliaupusios liūtys buvo smarkiausios per pastaruosius 48 metus.


Šiame straipsnyje: liūtysRio de Žaneiras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių