Rusų kerštas čekams – negerti alaus

Rusijos sprendimas boikotuoti čekų alų dėl to, kad Čekija sutiko savo teritorijoje dislokuoti JAV priešraketinės gynybos radarų bazę, suduotų skaudų smūgį šios šalies ekonomikai, trečiadienį pareiškė vienas rusų politikos analitikas.

„Jeigu Rusijos vartotojai nebegers čekų alaus protestuodami prieš JAV radarų dislokavimą Čekijos respublikoje, tai būtų rimtas atsakas, daug rimtesnis negu naftos tiekimo nutraukimas ar Rusijos užsienio reikalų ministerijos protesto pareiškimai", - sakė Aleksandras Pikajevas, Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto Nusiginklavimo ir Konfliktų sureguliavimo departamento vadovas.

Čekiškas alus yra gerai žinomas visame pasaulyje, jo suvartojimas Rusijoje pastaruoju metu taip pat išaugo. Tačiau, kaip pažymi rusų naujienų agentūra „RIA Novosti", vis daugiau čekiško alaus pagaminama pagal licenciją pačioje Rusijoje, alaus neimportuojant iš Čekijos respublikos.

Rusijos alaus gamintojų sąjungos duomenimis, rusai išgeria tik 1,5-2 proc. importuoto alaus, o iš Čekijos atvežtas alus užima labai mažą rinkos dalį, todėl boikotas vargu ar galėtų pakenkti čekų ekonomikai.

Liepos 8 dieną JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice ir Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas Prahoje pasirašė dvišalę sutartį dėl JAV priešraketinės gynybos radarų bazės įrengimo Čekijos teritorijoje. Pasirašytą susitarimą dar turi patvirtinti Čekijos parlamentas ir pasirašyti prezidentas Vaclavas Klausas.

Dėl kitos skydo sudėtinės dalies - gaudomųjų raketų bazės Lenkijoje - Vašingtonas su Varšuva tebeveda derybas. Pasak JAV pareigūnų, skydas padėtų apsisaugoti nuo galimų Šiaurės Korėjos ar Irano išpuolių.

Šiems planams visada atkakliai priešinosi Maskva, kuri teigia, kad skydas kelia grėsmę Rusijos saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių