Serbų karo nusikaltėlis dirbo gydytoju (nuotr.)

Serbijoje suimtas Radovanas Karadžičius, vienas labiausiai ieškomų karo nusikaltėlių, kuris yra kaltinamas Bosnijos musulmonų ir kroatų žudynėmis, praneša BBC.

63 metų R.Karadžičius slapstėsi nuo 1996 metų. Per 1992-1995 metų karą jis buvo Bosnijos serbų politinis lyderis. Jam vadovaujant įvyko Srebrenicos žudynės, kurių metu žuvo mažiausiai 7,5 tūkst. Bosnijos musulmonų.

Jungtinių tautų (JT) karo tribunolas R.Karadžičių taip pat kaltina 12 tūkst. civilių žmonių nužudymu per keletą savaičių trukusią Sarajevo apgultį, neteisėta gyventojų deportacija, persekiojimu ir jų namų plėšimu.

Nustatyta, kad R.Karadžičius bandė nuslėpti savo tapatybę ir prieš suėmimą dirbo privačioje alternatyvios medicinos klinikoje Serbijos sostinėje Belgrade. Slapstydamasis jis užsiaugino ilgą žilą barzdą ir pasivadino Dragano Dabičiaus pavarde.

Pasak vyriausiojo Serbijos karo nusikaltimų prokuroro Vladimiro Vukčevičiaus, R.Karadžičius iki suėmimo laisvai vaikščiojo viešose vietose, o žmonės, kurie jam nuomojo butą, nežinojo jo tikrosios tapatybės.

R.Karadžičius bus perduotas JT tribunolui Hagoje.

Jis sulaikytas po to, kai Serbiją birželį ėmė valdyti nauja, provakarietiška vyriausybė.

Serbijos vyriausybė jau kurį laiką jautė didėjantį spaudimą dėl nesugautų karo nusikaltėlių, tarp jų ir R.Karadžičiaus, kurie, kaip įtariama, slapstėsi šalyje. Europos Sąjungos (ES) pareigūnai buvo pespėję Serbiją, kad šios šalies narystė ES priklausys nuo jos bendradarbiavimo su Hagos karo tribunolu.

Iki šiol nepagautas kitas serbų karo nusikaltėlis, Ratko Mladičius.

Nuotraukose: Serbijos pareigūnas rodo, kaip atrodė besislapstantis R.Karadžičius



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių