EK siūlo mobiliaisiais telefonais užsienyje kalbėtis pigiau

Nuo 2014 metų liepos 1 dienos mobiliojo ryšio vartotojai užsienyje galės pasirinkti pigesnį tarptinklinį ryšį, naudojant tą patį telefono numerį.

Europos Komisija, be to, siūlo mobiliojo ryšio operatoriams, įskaitant virtualiuosius, kurie neturi savo tinklo, suteikti teisę už reguliuojamas didmenines kainas naudotis kitų operatorių tinklais kitose ES narėse, taip skatinant daugiau operatorių konkuruoti tarptinklinio ryšio rinkoje.

EK siūlo pirmą kartą priemones konkurencijai šioje rinkoje skatinti, pranešė EK.

"Šiuo pasiūlymu vartotojams suteikiamas didesnis pasirinkimas, o alternatyviems operatoriams - galimybė lengviau patekti į tarptinklinio ryšio rinką, ir taip pašalinama pagrindinė problemos priežastis - konkurencijos stoka tarptinklinio ryšio rinkose. Be to, įgyvendinus pasiūlymą iš karto sumažėtų duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu kainos: dabar operatorių pelno maržos šioje srityje be saiko išpūstos", - pranešime sakė už skaitmeninę darbotvarkę atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes (Nely Kros).

Siūloma pamažu mažinti dabartines balso skambučių ir teksto žinučių (SMS) mažmeninių kainų viršutines ribas ir nustatyti naują viršutinę duomenų perdavimo mobiliuoju ryšiu kainos ribą.

Iki 2014 metų liepos tarptinklinio ryšio vartotojai skambindami užsienyje mokėtų ne daugiau kaip 24 euro centus (be PVM) už minutę (dabar - 35 centai), o atsiliepdami į skambutį - daugiausia 10 euro centų už minutę (11 centų). Nusiųsti žinutę kainuotų daugiausia 10 euro centų (11 centų), o parsisiųsti duomenis ar naršyti internete - daugiausia 50 euro centų už megabaitą (dabar riba nenustatyta, iki 2012 metų liepos ji būtų 90 centų, iki 2013 metų liepos - 70 centų).

Pasiūlymu norima pasiekti Europos skaitmeninėje darbotvarkėje nustatytą tikslą, kad iki 2015 metų beveik neliktų skirtumų tarp tarptinklinio ir nacionalinio ryšio tarifų. Pasiūlymą dar svarstys Europos Parlamentas ir ES Ministrų Taryba.

 


Šiame straipsnyje: Mobilieji telefonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aciu

Aciu portretas
Aciu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių