Seimas pritarė degtinės atpiginimui

Seimas pritarė akcizo stipriam alkoholiui mažinimui beveik trečdaliu. Tokiam dalies opozicijos ir valdančiųjų pasiūlymui pritarė dauguma parlamentarų.

Už tai, kad būtų priimta Akcizų įstatymo pataisa, pagal kurią gryno etilo alkoholio hektolitrui akcizo tarifas nuo dabar taikomų 4416 litų sumažinamas iki 3200 litų, tai yra 28 procentiniais punktais, antradienį balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo 48, susilaikė 8 parlamentarai.

Už įstatymą balsavo dauguma vadinamojo „liberalaus“ valdančiosios koalicijos flango atstovų, taip pat beveik visi opozicijos nariai. Prieš degtinės atpiginimą buvo praktiškai visi valdantieji konservatoriai bei pavieniai opozicijos ir valdančiųjų atstovai.

Jeigu Prezidentė Dalia Grybauskaitė Akcizų įstatymo pataisas pasirašytų, nuo Naujųjų metų pusės litro butelis degtinės gali atpigti maždaug 2-3 litais.

Tačiau yra nemenka tikimybė, kad valstybės vadovė vetuos šį įstatymą. Prieš kelias dienas ji pareiškė nepasirašysianti anksčiau Seime priimto įstatymo dėl prekybos alkoholiniais gėrimais prailginimo iki vidurnakčio. D.Grybauskaitė, kaip ir Vyriausybė, pasisakė prieš „tautos girdymą'.

Diskusijų metu konservatorius Kęstutis Masiulis sakė, kad dėl priimto įstatymo „sumažės įplaukos į biudžetą, o norimo efekto nebus pasiekta“. „Mes tik padidinsime alkoholio prieinamumą ir paskatinsime jo vartojimą“, - teigė jis.

Kitas konservatorius Kazimieras Kuzminskas tvirtino, kad biudžeto nuostoliai sieks apie 50 milijonų litų. „Vienas litas, išleistas alkoholiui įsigyti, vėliau pareikalauja dešimtkart didesnės sumos atstatomosiomis įvairioms priemonėms, pavyzdžiui, sveikatos išlaidoms ir taip toliau“, - sakė jis.

Bet opozicijos atstovai sakė, kad sumažinti akcizai padės kovoti su prekyba kontrabandiniais gėrimais. „Bobutės, taksistai ir visi kiti puikiausiai „targavoja“ visais tais kontrabandiniais nuodais, nes legalus alkoholis pernelyg brangus“, - sakė Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys.

„Na, nereikia tų dalykų kalbėti, kad bobutė neva yra galingesnė už valstybę. Ar, gerbiami kolegos, norite įeiti į sąrašų tų, kurie nugirdė Lietuvą?“, - į Seimo narius kreipėsi Tėvynės sąjungos atstovas Petras Luomanas. „Prezidentė aiškiai pasisakė prieš tautos girdymą ir ketina vetuoti įstatymą dėl alkoholio prekybos ilginimo. Tas pats, reikia tikėtis, atsitiks ir su šiuo įstatymu, jeigu jį priimsime“, - pridūrė jis.

Be to, antradienį Seimo priimtu įstatymu pritarta pasiūlymui suvienodinti akcizą, taikomą atvežtiniam vynuoginiam vynui ir Lietuvoje gaminamam natūralios fermentacijos vaisių bei uogų vynams. Iki šiol jie buvo apmokestinti kiek didesniais akcizais, nei atvežtiniai vynuogių vynai. Seimo nariai teigė, kad tai neteisinga ir žlugdo natūralios fermentacijos vaisų bei uogų vynus gaminančią „Anykščių vyno“ bendrovę.


Šiame straipsnyje: alkoholisakcizai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių