Siekiama palengvinti laikinąjį įdarbinimą

Šiandien po pateikimo Seime pritarta socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės pateiktam įstatymo projektui, kuriuo siūloma palengvinti specifinę įdarbinimo per laikinojo įdarbinimo įmones tvarką.

Siūlomais įstatymo pakeitimais siekiama užtikrinti, kad verslo įmonės būtų kuo greičiau aprūpintos laikinaisiais darbuotojais, kai joms to labiausiai reikia, t.y. kai neatvyksta į darbą jų nuolatiniai darbuotojai, kai pritrūksta darbuotojų skubiems darbams atlikti ar užbaigti.

Šiuo metu darbdavys privalo pranešti „Sodrai“ apie asmens darbo pradžią ne vėliau kaip prieš 1 darbo dieną iki numatytos darbo pradžios. Toks reglamentavimas apriboja laikinojo įdarbinimo įmonių galimybes operatyviai aprūpinti verslo įmones laikinaisiais darbuotojais.

Esama tvarka taip pat trukdo laikinojo įdarbinimo įmonėms pritraukti į darbo rinką daugiau naujų darbuotojų, nes skubiais atvejais verslo įmonėms siunčia tuos laikinuosius darbuotojus, su kuriais darbo sutartys jau yra sudarytos.

Naujoji tvarka numato, kad išimtinai tik laikinojo įdarbinimo įmonės galėtų pranešti „Sodrai“ apie laikinojo darbuotojo įdarbinimą iki jo darbo pradžios, t.y. šiuo atveju būtų suteikiama galimybė pranešti ir tą pačią dieną, kai jis įdarbinamas iki darbo funkcijų vykdymo pradžios.

Tai leis sukurti patrauklesnes laikinojo įdarbinimo sąlygas, taip atitinkamai mažinant nedarbą.  Laikinasis darbas yra ypač patrauklus jauniems darbuotojams, nes jie gali save išbandyti įvairiose srityse ir tik vėliau apsispręsti dėl nuolatinio darbo pobūdžio. Verslo įmonėms laikinieji darbuotojai padeda išspręsti laikiną darbuotojų poreikį dėl gamybos apimčių padidėjimo ar sezoninių svyravimų.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, per pirmąjį 2012 m. pusmetį 17 laikinojo įdarbinimo įmonių pranešė apie 947 laikinųjų darbuotojų įdarbinimą, o per 2012 m. II pusmetį 18 laikinojo įdarbinimo įmonių informavo apie 2475 laikinųjų darbuotojų įdarbinimą.

Laikinųjų darbuotojų skaičius sudaro 0,16 proc. visų pagal darbo sutartis dirbančių Lietuvos darbuotojų. Europoje laikinųjų darbuotojų skaičius vidutiniškai sudaro 1,6 proc. visų dirbančiųjų.

Siūlomi pakeitimai įsigalios, kai jiems pritars Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių