Prie rusų ambasados Vilniuje protestuoja Rusijoje nykstanti mandarininė antis

Vilniuje apsigyveno ir žiemoti ketina itin retas ir pasaulyje sparčiai nykstantis paukštis – mandarininė antis. Laikoma, kad Lietuvoje ši rūšis negyvena: esą mandarininės antys sutinkamos tik šiltesniuose kraštuose.

Žvėryno gyventojai sako, kad itin gražus paukštis tvenkiniuose šalia Rusijos ambasados apsigyveno pavasarį. Mandariniam antinui neabejingos didžiųjų ančių patelės: kalbama, kad viena patelė dėl užsienio jaunikio metė savo gaigalą ir susidėjo su gražuoliu. Pora jauniklių žinoma neatsivedė.

Aplankyti tvenkinių svečio ateina daugybė žmonių. Įvairiaspalvis gaigalas dažniausiai slepiasi krūmynuose. Karts nuo karto prisijungia prie didžiųjų ančių ir dėl baltos duonos riekutės net išlipa į krantą. Pasisotinęs mandarininis antinas vėl pasislepia saloje.

Žmonės baiminasi, kad mandarininė antis žiemą neišgyvens – esą paukštis mėgsta šilumą ir gyvena šiltesniuose kraštuose.  Mandarininės antys – sėslūs paukščiai. Jie į šiltesnius kraštus nemigruoja. Lietuvos ornitologai sako, kad žiemą svetimšalis gaigalas gali žūti.

Didžiojoje Britanijoje gyvena apie tūkstantis mandarininių ančių porų. Šios rūšies paukščiai taip pat gyvena Vokietijoje ir Olandijoje. Europoje mandarininės antys nėra saugomos, nes jos nėra šių kraštų vietinės gyventojos.

„Užšals tvenkinys, kur tas antinas dėsis?“, – sakė viena moteris, atėjusi pašerti ančių. „Vasarą čia gyveno nendrinės vištelės, atsivedė jauniklių ir išskrido. O ši antelė nežino kur dėtis. Reikia, kad ją kas sugautų ir išgelbėtų“, – pasakojo moteris.

Mandarininės antys atkeliavo iš žymiai šaltesnių nei Lietuva kraštų: Rytų Rusijos ir Šiaurės Kinijos, todėl paukštelis žiemą turėtų išgyventi. Kai tvenkinį užtrauks ledas, kartu su čiabubiais svetimšalis gaigalas tikriausiai patrauks prie upės.

Gimtuose Rusijos rytuose mandarininės antys labai retos ir įtrauktos į Raudonąją knygą. Šie paukščiai šaltuose kraštuose buvo labai paplitę, tačiau dėl gamtos niokojimo sparčiai nyksta.  Rusijoje ir Kinijoje jų liko vos po tūkstantį porų. Bene daugiausia mandarininių ančių dabar galima rasti Japonijoje. Šioje šalyje yra virš 5 tūkst. šios rūšies porų.

Į Europą mandarininės antys atvežtos dėl ypatingo grožio. Pabėgusios antys pradėjo daugintis ir laisvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edward

Edward portretas
Straipsnio pavadinimas nepakankamai aštrus. Labiau tiktu "Lietuvos teritorijos vandenys užemė pabėgėliai iš Rusijos"

Zita Kadikiniene

Zita Kadikiniene portretas
Jos labai graziausios ir pati noreciau kad prie mano namu jos augtu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių