Žiemą piliakalniai ne mažiau žavūs nei vasarą

  • Teksto dydis:

Žiemą smagu keliauti po gamtą ir pažinti gamtos, kultūros paveldo vertybes. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba šią žiemą ragina aplankyti dešimt įspūdingų, naujai pritaikytų lankyti piliakalnių saugomose teritorijose.

Lietuvoje yra apie 900 piliakalnių, kurie, visų pirma, yra gamtos kūnai: kalvos, kalneliai, upių slėnių aukštesnės vietos, ozų dalys. Daugeliu atveju piliakalnis yra natūraliai atsiradusi kalva, o ne žmonių supiltas kalnas. Kad aukštesnė vietovė būtų pripažinta piliakalniu, remiamasi tam tikrais kriterijais: turi būti gynybiniai įtvirtinimai ar kultūrinis sluoksnis.

Pastaruoju metu Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose esantys piliakalniai tvarkomi ir naujai pritaikomi lankyti. Neseniai visu grožiu atsivėrė Merkinės piliakalnis ir Liškiavos piliakalnis Dzūkijos nacionaliniame parke. Rudens pabaigoje baigti tvarkyti Punios piliakalnis ir Vytauto kalnas (dar vadinamas Birštono piliakalniu) Nemuno kilpų regioniniame parke. Atnaujinta infrastruktūra lankytojus džiugina Gegrėnų piliakalnyje Žemaitijos nacionaliniame parke, Pakalniškių piliakalnyje Kauno marių regioniniame parke, Girnikų kalne Kurtuvėnų regioniniame parke. Dauguma piliakalnių naujai pritaikyti lankyti pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos inicijuotą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“.

Žiemą kraštovaizdžiai nuo piliakalnių žavi ne mažiau nei vasarą. Tik gamtos vaizdai labiau primena juodai baltą grafiką, o ne margaspalvę tapybą. Dar aiškesni piliakalnių kontūrai su medžių siluetais, ryškesnės laukų ir kelių linijos, įdomesnės tolių perspektyvos.

Įsitikinkite tuo! Tie, kurie šią žiemą aplankys visus dešimt piliakalnių ir atsiųs nuotraukas, gaus dovanų – knygą apie Lietuvos saugomas teritorijas. Reikia nusifotografuoti šalia piliakalnių (kad tikrai aplankėte) ir atsiųsti nuotraukas Nacionaliniam saugomų teritorijų lankytojų centrui e.paštu lankytojucentras@vstt.lt (nuotraukos dydis iki 1 MB). Kelionių po saugomų teritorijų piliakalnius konkursas baigsis kovo 1 d.

Kviečiame keliauti

1. Merkinės piliakalnis Dzūkijos nacionaliniame parke

2. Liškiavos piliakalnis Dzūkijos nacionaliniame parke

3. Punios piliakalnis Nemuno kilpų regioniniame parke

4. Vytauto kalnas (Birštono piliakalnis) Nemuno kilpų regioniniame parke

5. Pakalniškių piliakalnis Kauno marių regioniniame parke

6. Girnikų kalnas Kurtuvėnų regioniniame parke

7. Šatrijos kalnas Varnių regioniniame parke

8. Gegrėnų piliakalnis Žemaitijos nacionaliniame parke

9. Kačėniškės piliakalnis Sirvėtos regioniniame parke

10. Ladakalnis ir Ginučių piliakalnis (kompleksas) Aukštaitijos nacionaliniame parke



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas buvo alpese supras, kad Lietuva yra liguma su keliais kalniukais

As

As portretas
Daugeli piliakalniu teko aplankuti is tikro labai grazu nuostabu ka dar galima oadakyti kad lietuva mums pati graziausia mylekime ja tausokime
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių