- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario temperatūroje laikomo maisto saugumui ir kokybei. Suvalgę nepakankamai išvirtus ar iškeptus kiaušinius galite susirgti salmonelioze.
Visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, jog dažniausia salmonelioze užsikrečiama valgant gyvulinės kilmės maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną ar kremus, kurių sudėtyje yra kiaušinių. Ūmią infekcinę žarnyno ligą sukelia salmonelių genties bakterijos ir sergantysis viduriuoja, karščiuoja bei skundžiasi pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai pasirodo praėjus 12-72 valandoms po užsikrėtimo, o sergama apie 4-7 dienas.
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad salmonelių gali būti ir žalioje jautienoje, kiaulienoje, kalakutienoje, nepasterizuotame, nevirintame piene. Todėl šeimininkėms labai svarbu gerai termiškai paruošti maistą, tam, kad žūtų salmoneliozę sukeliančios bakterijos. Į maistą salmonelės gali patekti ir nuo virtuvės įrankių, paviršių, ant kurių buvo ruošta žalia mėsa, užterštų šeimininkės rankų.
Kaip išlikti sveikiems švenčių metu? Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria laikytis elementarių higienos normų - plauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą. Būtina valgyti tik šviežius, nesuskilusius ir kietai išvirtus kiaušinius. Nepamirškite prieš virdami kiaušinius jų nuplauti, o palietus žalią kiaušinį rankomis, nusiplaukite ir jas.
Specialistė rekomenduoja nevalgyti plakto trynio su cukrumi ar namuose gamintų kremų ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių, bei negerti nepasterizuoto ir nevirinto pieno. Pagamintus patiekalus šaldytuve laikykite toliau nuo žalios mėsos ir varvančių skysčių. O margučius kambario temperatūroje laikykite ne ilgiau nei dvi valandas.
Visuomenės sveikatos centras informuoja, jog pastaraisias metais daugausia žmonių salmonelėmis užsikrečia valgydami kiaušinius ir paukštieną. Per šventes padaugėja žmonių, besiskundžiančių virškinamojo trakto susirgimais. Pastaraisiais metais Kauno apskrityje nemažėja apsinuodijimų maistu ir salmonelioze atvejų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo3
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija10
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...