- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Iš visų šokolado rūšių Lietuvos smaližiai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą – taip teigė 38 proc. apklaustų šalies gyventojų. Beveik kas trečias arba 32 proc. lietuvių dažniausiai renkasi pieninį, o 6 proc. – baltąjį šokoladą.
Kas penktas lietuvis teigė, kad tiesiog mėgsta šokoladą ir renkantis jam nesvarbi šio saldumyno rūšis. Tik menka apklaustųjų dalis arba 1,4 proc. pažymėjo, kad šokolado jie apskritai nemėgsta. Didesniąją juodojo šokolado mėgėjų dalį mūsų šalyje sudaro vyrai, o pieninį šokoladą labiau mėgsta moterys.
Baltas šokoladas vienodai populiarus tarp abiejų lyčių. Tai parodė visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko bendrovė „Norstat LT“.
„Apklausa parodė, kad lietuviams artimiausias yra juodasis šokoladas. Šokolado rūšis yra visiškai skonio reikalas, tačiau svarbiausia mokėti atskirti kokybišką ir tikrą šokoladą, nes tik jis pasižymi geriausiomis skonio ir aromato savybėmis, yra naudingiausias žmogaus sveikatai. Pirmas kriterijus, į kurį atkreipti dėmesį rekomenduoja patyrę mūsų šokolado meistrai, yra šokolado masė – ji turi būti sudaryta iš 100 proc. kakavos sviesto. Taip pat svarbu, kad tikras šokoladas būtų gardinamas tik su natūraliais priedais – vaisiais, uogomis, riešutais, o jam gaminti pasitelkiamos tinkamos technologijos“, – teigia „AS Kalev“ produktų vystymo vadovė Evelin Heiberg.
Lietuvių skoniui tarp natūralių šokolado priedų artimiausi yra riešutai – taip nurodė daugiau nei pusė arba beveik 57 proc. apklaustų mūsų šalies gyventojų. Antroje vietoje tarp populiariausių komponentų, kuriais pagardinamas šokoladas, atsidūrė vaisiai ir uogos (mėlynės, braškės, vyšnios, avietės ir kt.) – taip teigė kas dešimtas apklaustasis, kuomet 9 proc. sakė labiausiai mėgstantys šokoladą su įvairiais skysto pavidalo įdarais.
Penktadalis lietuvių dažniausiai renkasi šokoladą be jokių papildomų priedų.
Apklausa atskleidė, kad absoliučios daugumos arba 100 proc. lietuvių nuomone, svarbiausi kriterijai, sprendžiant dėl šokolado kokybės – tikrumo, yra: šokoladas turi turėti vieną iš pagrindinių komponentų – kakavos sviestą, gerai tirpti burnoje (jo skonis turi tolygiai pasiskirstyti), būti be konservantų, būti pagardintas tik natūraliais priedais (vaisiais, uogomis, riešutais) ir neturėti transriebalų.
Kaip svarbiausią kriterijų, sprendžiant dėl šokolado kokybės ir tikrumo, lietuviai dažniausiai – 32 proc. apklaustųjų – minėjo kakavos sviestą. Kuomet beveik ketvirtadalis arba 24,5 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų teigė, kad jie apie šokolado tikrumą ir kokybę dažniausiai spendžia atsižvelgdami į tai, ar jis gerai tirpsta burnoje.
Lietuviai pasakymą „tikras šokoladas“ dažniausiai sieja su žodžiais „juodas“ (43,7 proc. apklaustųjų), „kartus arba nesaldus“ (43,7 proc.) bei „skanus“ (25,76 proc.). Tarp kitų populiariausių su tikru šokoladu siejamų asociacijų pateko: grynas arba tikras, turintis daugiau kaip 70 proc. arba daug kakavos, be priedų, saldus, natūralus, sveikas, be konservantų, tirpstantis burnoje, kokybiškas.
Visuomenės nuomonės apklausa buvo atlikta šių metų lapkričio mėnesį, joje dalyvavo 501 Lietuvos gyventojų, kurių amžius siekia nuo 18 iki 54 metų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Stilistė apie Lietuvos politikų įvaizdį: ačiū, man užteko šių žmonių, daugiau su jais nebedirbu29
Artėjant prezidento rinkimams, stilistė Milda Metlovaitė prabilo apie šalies politikų įvaizdį ir atskleidė priežastis, kodėl su jais daugiau dirbti nebenorėtų. ...
-
Mados istorija: nuo gimimo Versalyje iki modernumo laikų
I dalis. Istorinė Nors prisižadėjau sau ir jums, gerbiami skaitytojai, parengti kritiškų straipsnių apie madą seriją, šiandienis tekstas šiek tiek (o gal ir daugiau) nukrypsta nuo to įžūlaus tikslo, nes yra parašytas i&sc...
-
Mados kolekciją įkvėpė buldogas8
Pastaruoju metu labai išaugo šunų drabužių pardavimai. Tai lėmė sustiprėjęs žmonių polinkis humanizuoti savo augintinius bei didėjantis susirūpinimas jų sveikata, na ir, žinoma, socialinių tinklų platformų įtaka. ...
-
Kaip paruošti veido odą vasarai?1
Artėjant vasarai ir kelionių į šiltuosius kraštus sezonui, svarbu atnaujinti ne tik drabužius, bet ir kosmetikos produktus. Mat po šaltojo metų laiko veido odą svarbu paruošti saulės vonioms. Kokios priemonės ir veido odos p...
-
Stilistė M. Glebutė: niekada nesiūlau per daug investuoti į tendencijas1
Stebuklingos piliulės, kurią išgėręs žmogus iškart taps stilingas, nėra. Gebėjimas stilingai rengtis – įgūdis, kurį galima ir reikia kasdien tobulinti pačiam ar padedant stilistui, sako asmeninė stilistė Milda Glebutė. Ji dali...
-
Erzinančios drabužių etiketės: (ne)galima iškirpti?4
Drabužių etiketės – vienos būna aplink sprandą, kitos įsiūtos šone. Kartais jos erzina odą ir sukelia nepatogumų. Galbūt galima jas iškirpti, o galbūt priešingai – tai bus blogai ir jums pačiam, ir kada nors prireik...
-
Tvarumo tendencija: vis daugiau drabužių keliauja iš rankų į rankas7
Besikeičiant sezonams, puolame atnaujinti savo drabužių spintą. Taip ir sukasi ratas: vienus išmetame, kitus įsigyjame, paskui vėl išmetame... Tiesa, ryškėja ir pozityvi tendencija – vis labiau populiarėja drabužiai, gyvenan...
-
Desertai sveikiau – ką rinktis saldžiam kąsneliui prie kavos?3
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertrau...
-
Pavasario mados tendencija: provokacija drąsai ir išskirtinumui4
Individualumas, metalo spindesys, permatomi audiniai ir masyvūs siluetai – madingiausi įvaizdžiai šį pavasarį ir vasarą provokuos drąsai, ryškumui ir autentikai. Kaip pasirinkti aksesuarus, kokios spalvos ir audiniai karaliaus &scaro...
-
Pavasario mada – atraskite tris moteriškos pavasario mados tendencijas gaiviam garderobui2
Ar norite atnaujinti savo drabužių, avalynės arba aksesuarų kolekciją ir tinkamai pasiruošti pavasario sezonui? Tada čia sužinosite visą svarbiausią informaciją apie mados tendencijas. ...