Gyveno ir šiltakraujai dinozaurai

  • Teksto dydis:

Kadaise mokslininkai dinozaurus laikė vangiais, šaltakraujais padarais. Vėliau tyrimai parodė, kad kai kurie jų galėjo kontroliuoti savo kūno temperatūrą, tačiau kada ir kaip tai įvyko, liko paslaptis. Naujausiais duomenimis, pirmieji šiltakraujai dinozaurai galėjo klajoti po Žemę maždaug prieš 180 mln. metų, t. y. gerokai anksčiau, nei manyta.

Remiantis žurnale „Current Biology“ paskelbtais tyrimais, dromaeozauras – plėšrusis paukštis – kartu su kitais dinozaurais prieš 180 mln. metų galėjo išsivystyti kaip šiltakraujis, gaminantis savo kūno šilumą, kad ištvertų šaltą temperatūrą.

Šiltakraujai gyvūnai, įskaitant iš dinozaurų kilusius paukščius, išlaiko pastovią kūno temperatūrą nepriklausomai nuo to, ar juos supantis pasaulis yra šaltas, ar karštas.

Šaltakraujai gyvūnai, įskaitant roplius, savo temperatūrą kontroliuoja priklausomai nuo išorinių šaltinių, pvz., šildosi saulėje, kad sušiltų.

Žinojimas, kada dinozaurams išsivystė stabilus vidinis termometras, galėtų padėti mokslininkams atsakyti į kitus klausimus apie tai, kaip dinozaurai gyveno, kokie aktyvūs ir socialūs jie buvo.

Siekdami nustatyti pirmųjų šiltakraujų dinozaurų kilmę, tyrėjai išanalizavo daugiau kaip tūkstantį fosilijų, klimato modelius ir dinozaurų genealoginius medžius.

Jie nustatė, kad dvi pagrindinės dinozaurų grupės, kurioms priklauso tiranozauras rex, velociraptoriai ir triceratopso giminaičiai, ankstyvosios juros laikotarpiu migravo į vėsesnes vietoves, o tai rodo, kad jie galėjo išsiugdyti gebėjimą išlikti šilti.

Trečioji dinozaurų grupė, kuriai priklauso brontozaurai, laikėsi šiltesnėse vietovėse.

„Jei kažkas gali gyventi Arktyje arba labai šaltuose regionuose, jis turi turėti kokį nors būdą sušilti“, – pabrėžė tyrimo autorius, Londono universitetinio koledžo doktorantas Alfio Alessandro Chiarenza.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių