Kaip, švenčiant gamtoje, ne tik mėgautis, bet ir ją apsaugoti

  • Teksto dydis:

Artėja Joninės, viena laukiamiausių švenčių Lietuvoje, kai daugelis gyventojų keliauja į gamtą pasidžiaugti ilgiausia metų diena ir trumpiausia naktimi, o dažnai ir lieka nakvoti palapinėse ar sodybose.

Tokios šiuolaikinės šventės neapsieina ir be įvairių pagalbininkų, kurie gamtoje padeda susikurti pramogų ir saugumą, tai – žibintuvėliai, kolonėlės, elektrinės girliandos, vabzdžių baidyklės ir gaudyklės, o mėgstantys patogumą į gamtą atsiveža ir įkraunamus ar su baterijomis veikiančius palapinės ventiliatorius, šviestuvus ar šildytuvus. Gamtosaugos specialistai įspėja šventei pasibaigus visų šių prietaisų nepamiršti.

Svarbūs patarimai

Pramogaujant gamtoje, ypač ilgesnį laiką ar tamsiu paros metu, atsivežti daiktai netyčia gali būti numesti, prispausti, apipilti skysčiais, o sudužę, sulūžę ar sugedę tapti nebetinkami naudoti. Be to, anksčiau ar vėliau išeikvojamos prietaisų baterijos.

„Visi daiktai, turintys bateriją, kištuką ar laidą, yra laikomi elektronikos prietaisais. Todėl jeigu po šventės jūsų kolonėlė tapo nebetinkama naudoti ar nebeveikia žibintuvėlio baterijos, būtina jais tinkamai atsikratyti ir jokiu būdu nepalikti kur nors gamtoje, nemesti į mišrių atliekų konteinerį“, – įspėja Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos direktorė Veronika Masalienė.

Ne vietoje palikti ar išmesti tokie daiktai gali smarkiai pakenkti aplinkai. Elektronikos atliekos teršia dirvožemį ir vandenį, nes jose yra pavojingų medžiagų – švino, gyvsidabrio, kadmio ir kt. Mechaniškai pažeistos senos baterijos ir akumuliatoriai gali užsidegti, sprogti.

Būtina susitvarkyti

Tuo tarpu atitarnavusius elektronikos prietaisus ir baterijas pristačius į tinkamas vietas prisidedama prie švarios aplinkos išsaugojimo ir netgi taršos mažinimo. Mat elektronikos ir baterijų atliekose yra vertingų medžiagų, kurios, tinkamai perdirbant, gali būti atgaunamos ir panaudojamos naujiems gaminiams. Pasak V. Masalienės, tai ne tik mažina taršą, bet ir padeda taupyti išteklius, nes mažiau žaliavų reikia išgauti iš gamtos.

„Švęsdami Jonines pasimėgaukime gamtos grožiu, bet nepamirškime ir jos apsaugos. Labai svarbu, kad visi po švenčių likę nebereikalingi elektronikos prietaisai būtų atiduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams. Lietuvoje yra daugybė vietų, kur juos galima patogiai palikti, tad tinkamai atsikratyti atliekomis po švenčių turėtų tapti kiekvieno švenčiančiojo rutina“, – įsitikinusi V. Masalienė.

Švęsdami Jonines pasimėgaukime gamtos grožiu, bet nepamirškime ir jos apsaugos.

Būdų daug

Specialių talpų nebereikalingiems smulkiems elektronikos prietaisams, pavyzdžiui, garso kolonėlėms, elektrinėms vabzdžių gaudyklėms, telefonams, elektriniams žaislams ir pan., galima rasti didesniuose prekybos centruose, biuruose, įvairiose įstaigose. Dėžučių senoms baterijoms išmesti paprastai būna net mažiausiose parduotuvėse.

Prie didžiųjų prekybos centrų didmiesčiuose ir mažesnių miestelių centruose stovi „Man rūpi rytojus“ nameliai, kuriuose palikti nebereikalingą tiek smulkiąją, tiek stambiąją elektroniką galima bet kuriuo paros metu. O turint atitarnavusią orkaitę, šaldytuvą, skalbimo mašiną ar kitokį stambų prietaisą, galima užsisakyti nemokamą išvežimą iš bet kurios Lietuvos vietos.

Informaciją, kur ir kaip priduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, galima „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt.

Elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Daugybe metu vaziuodavome i gamta su palapinemis ir niekada nesove i galva palikti aplinka nesutvarkyta. Visada ka galima sudegindavome (popierius), o kt.siuksles vezdavomes namo ir ten ismesdavome i konteinerius. Ir kai pamatau, kad zmones po saves palieka toki kiaulininka, manau turi buti grieztai baudziami ir moketi baudas.

Saugo

Saugo portretas
tik sargis! Verta mautis ant galvos - pilna apsauga,skia!

Ufa

Ufa portretas
Tik baudomis tokius siukslintojus galima sutvarkyti ....ir poilsiavietese turi buti daugiau siuksliu deziu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių