JK teismas: kompiuterių mokslininkas C. Wrightas nėra bitkoinų kūrėjas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės teismas ketvirtadienį nusprendė, kad australų kompiuterių mokslininkas Craigas Wrightas (Kreigas Raitas) nėra Satoshi Nakamoto (Satošio Nakamoto): tokį slapyvardį naudojo kriptovaliutos – bitkoinų – kūrėjas, kai ji pasirodė 2008 metais.

Sprendimas priimtas po beveik du mėnesius trukusio teismo proceso Londono aukštajame teisme po to, kai ne pelno siekianti organizacija „Crypto Open Patent Alliance“ (COPA), įsteigta siekiant, kad kriptovaliutų technologijoms nebūtų taikomi patentai, padavė 53-ejų C. Wrightą į teismą.

Pasauliui metų metus spėliojus, kas gi išrado bitkoinus, verslininkas 2016-aisiais pareiškė, kad kriptovaliutą sukūrė būtent jis.

Apie tai jis pranešė trims žiniasklaidos priemonėms – Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC, savaitraščiui „The Economist“ ir žurnalui GQ.

C. Wrightas pateikė įrodymų, kurie gali būti žinomi tik tikrajam tos kriptovaliutos kūrėjui, tada nurodė BBC.

Tačiau ketvirtadienį paskelbtame sprendime teisėjas Jamesas Melloras (Džeimsas Meloras) atmetė C. Wrighto teiginius ir jo sprendimus patvirtinančius įrodymus pavadino triuškinamais.

Dr. Wrightas nėra asmuo, kuris 2008–2011 metais pasivadino Satoshi Nakamoto slapyvardžiu arba veikė juo naudodamasis.

„Dr. Wrightas nėra bitkoinų Baltosios knygos autorius“, – teigė J. Melloras.

„Dr. Wrightas nėra asmuo, kuris 2008–2011 metais pasivadino Satoshi Nakamoto slapyvardžiu arba veikė juo naudodamasis“, – tęsė jis.

„Dr. Wrightas nėra asmuo, sukūręs bitkoinų sistemą (...) jis nėra pirminių bitkoinų programinės įrangos versijų autorius“, – pridūrė teisėjas.

C. Wrightas, paslaptingas programuotojas, kuris socialiniame tinkle „X“ save apibūdina kaip bitkoinų kūrėją, pats inicijavo keletą teisminių procesų šiuo klausimu, tačiau šį kartą susidūrė su COPA pateiktais ieškiniais.

Organizacija vienija įtakingus šios industrijos atstovus, įskaitant kriptovaliutų platformą „Coinbase“ ir „Block“, kuri specializuojasi skaitmeninių mokėjimų srityje.

C. Wrightas, kurį jo priešininkai pravardžiuoja Faketoshi (Feiktošiu arba apsimetėliu Satošiu), kaltinamas melavęs apie savo tapatybę, klastojęs dokumentus ir jais manipuliavęs, kad bandytų pagrįsti savo teiginius.

Ketvirtadienio sprendimas gali turėti įtakos kitam ieškiniui, kuriame C. Wrightas bylinėjasi su 26 kūrėjais, įskaitant „Coinbase“, dėl tariamo jo intelektinės nuosavybės teisių pažeidimo.

Teismo sprendimo C. Wrightas viešai dar nepakomentavo.

„Šis sprendimas yra laimėjimas kūrėjams, visai atvirojo kodo bendruomenei ir tiesai“, – sakoma COPA atstovo pareiškime.

„Daugiau nei aštuonerius metus Dr. Wrightas ir jo finansiniai rėmėjai melavo apie savo, kaip Satoshi Nakamoto, tapatybę ir naudojosi šiuo melu, kad įbaugintų bitkoinų bendruomenės kūrėjus“, – teigiama jame.

„Tai baigiasi šiandien, kai teismas priėmė sprendimą, kad Craigas Wrightas nėra Satoshi Nakamoto“, – priduriama pareiškime.

Nepaisant kartais pasitaikančių didelių svyravimų, vienas bitkoinas dabar vertas apie 62 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių