Baklažanai – naujų atradimų skonis (receptai)

Baklažanai traukia akį neįprasta, beveik juoda spalva, į kiaušinį panašia ovalia forma. Nors šios daržovės lietuviams puikiai pažįstamos, ant kasdienio pietų stalo atsiranda labai retai. "Gal žmonės nežino, kokios jos vertingos, ką skanaus galima iš jų pagaminti?" – svarsto agronomė doc. dr. Audronė Žebrauskienė.

"Baklažanai į Europą atkeliavo dar XVI a., tiesa, jų niekas nevalgė – augino soduose tik dėl dekoratyvumo. Egzistavo prietaras, kad baklažanai gali privesti prie beprotystės, buvo vadinami beprotybės obuoliais. Reikalas tas, kad juose yra nuodingos medžiagos solanino – žalių, nesunokusių valgyti negalima. Tai paaiškėjo tik atradus Pietų Ameriką: indėnai taip pat augino baklažanus, naudojo juos maistui, o europiečiai perėmė jų patirtį. Šį daržovė – bene vienintelė, kurią reikia ruošti: kepti, troškinti, virti. Maistui naudojami subrendę, standūs ir sveiki, be dėmių, minkštomis sėklomis baklažanai", – sako A.Žebrauskienė.

Audronė Žebrauskienė. 

Baklažanai itin vertingi: juose yra A, C, PP, B grupės vitaminų, kalcio, magnio, fosforo, aminorūgščių, nemažai ląstelienos. Jie mažina cukraus kiekį kraujyje, o tinkamai paruošti naudojami kaip dietinis maistas.

Nors lietuviai pamažu atranda balkšvai ir rausvai violetinius, kreminės, gelsvos spalvos, skirtingų formų, tačiau populiariausi – tamsiai violetinės spalvos baklažanai. Kaip teigia specialistai, prieš ruošiant, susmulkintus baklažanus reikia pabarstyti druska, palaikyti 10–20 min., paskui nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti – taip  pašalinamas daržovės kartumas. Tamsiai violetinės spalvos baklažanai jo neturi, todėl ruošti maistą galima iš karto.

Baklažanų skonis primena lyg grybus, lyg mėsą. Jis nėra ryškus, todėl gaminant patiekalus jį pravartu sustiprinti prieskoniais. Ypač tinka česnakai, bazilikai, aitrioji paprika, karis. Jei ketinate baklažanus kepti keptuvėje, negailėkite aliejaus – daržovė it sugertukas. Keptuvę būtinai gerai įkaitinkite, įmeskite porą skiltelių česnako, pradėjus sklisti jų aromatui, išimkite, o tada jau sudėkite baklažanus. Iškeptus gabaliukus būtinai padėkite ant popierinio rankšluosčio – jis sugers riebalų perteklių.

Varške įdaryti baklažanai

400 g baklažanų,

200 g varškės,

2 tvirti pomidorai,

2 skiltelės česnako,

50 g kepintų kapotų graikinių riešutų,

50 g majonezo,

1 šaukštas aliejaus,

druskos,

pipirų.

Baklažanus supjaustykite išilgai 5 mm storio juostomis, kiekvieną gabaliuką iš abiejų pusių paskrudinkite ant grilio arba keptuvėje. Iš pertrintos su sutrintais česnakais varškės, kubeliais supjaustytų pomidorų (sėklų nedėkite), graikinių riešutų, majonezo ir prieskonių paruoškite įdarą. Ant vienos baklažano juostelės pusės uždėkite įdaro, baklažaną susukite ir susmeikite mediniais pagaliukais.

Malta mėsa įdaryti baklažanai

4 baklažanai,

400 g maltos jautienos

200 g rūkytos šoninės,

8 slyviniai pomidorai,

3 česnako skiltelės,

1 morka,

150 g kieto sūrio,

aliejaus,

druskos,

pipirų.

Baklažanus perpjaukite pusiau, išimkite minkštimą, palikite maždaug 7 mm storio sieneles. Baklažanų minkštimą supjaustykite kubeliais, morką stambiai sutarkuokite. Iš minkštimo, maltos mėsos, susmulkintos šoninės, pomidorų, sutrinto česnako, morkų ir prieskonių paruoškite įdarą. Baklažanų puseles aptepkite aliejumi, pridėkite įdaro ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30 min. Prieš baigdami kepti ant viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu.

Kreminė baklažanų sriuba

2 baklažanai,

100–140 g tofu,

2 skiltelės česnako,

šviežių rozmarinų,

tyro alyvuogių aliejaus,

šaukštas kepintų graikinių riešutų,

2–3 skiltelės aliejuje konservuotų džiovintų pomidorų,

druskos.

Nupjaukite baklažano odelę, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pradžioje pakepinkite juostelėmis supjaustytas česnako skilteles, pradėjus sklisti gardžiam aromatui jas išimkite. Tada suberkite baklažanus, maišydami pakepkite 3–5 min., tada įpilkite 70 ml vandens, uždenkite dangčiu ir 7 min. troškinkite. Pagardinkite prieskoniais, suberkite tofu, jei reikia, galite įpilti dar šiek tiek vandens, ir dar troškinkite 5 min. Kai troškinys nedaug atauš, sutrinkite elektriniu trintuvu. Prieš patiekiant apšlakstykite aliejumi, pabarstykite kepintais graikiniai riešutais ir susmulkintais pomidorais.

Kotletai su baklažanais ir grybais

1 baklažanas,

1 kiaušinis,

1 svogūnas,

2–3 dideli pievagrybiai,

70 g kieto sūrio,

3–4 šaukštai miltų,

druskos,

pipirai,

3 šaukštai aliejaus.

Nupjaukite baklažano kojelę, daržovę supjaustykite gabaliukais, suberkite į elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite nedideliais gabaliukais. Baklažanus sumaišykite su supjaustytais svogūnais, grybais, kiaušiniu, tarkuotu sūriu ir prieskoniais. Į masę dėkite po šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Kotletų masė turi gerai sulipti – priminti maltą mėsą, bet nebūti per kieta. Iš masės formuokite nedidelius kotletukus ir iškepkite aliejuje.

Baklažanų troškinys su jautiena

1 kg minkštos jautienos,

500 g pomidorų,

2 baklažanai,

2 svogūnai,

2 paprika,

2 skiltelės česnako,

aitriųjų paprikų,

1 šaukštelis džiovintų kalendrų,

1 šaukštelis saldžiosios paprikos,

2–4 kvapieji pipirai,

2 lauro lapeliai,

žiupsnelis cukraus,

druskos,

aliejaus kepti.

Baklažanus supjaustykite stambiais gabaliukais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite odelę, susmulkinkite kubeliais, paprikas ir mėsą supjaustykite 4–5 cm gabaliukais, svogūnus – pusžiedžiais. Troškinimo inde įkaitinkite aliejų, paskrudinkite mėsą, tada sudėkite svogūnus, susmulkintus česnakus. Kai svogūnai suminkštės, suberkite paprikas, pomidorus, prieskonius ir troškinkite 60 min. Kitoje keptuvėje paskrudinkite baklažanus, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Kai mėsa baigs troškintis, sudėkite baklažanus, troškinį pagardinkite druska, cukrumi ir dar 5 min. patroškinkite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Renata

Renata portretas
Moliūgai, cukinijos, baklažanai ir kriaušės netinka žmonių maistui. Kodėl, tai jau atskiras kalusimas.

c

c portretas
is filmo...ikra krasnaja,ikra chiornaja,ikra zamorskaja bachlazanaja...okra raudona,ikara juoda,ikra uzjurine moliugine...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
Daugiau straipsnių