- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kažkada mėsainis buvo tik amerikiečių maisto kultūros skiriamasis ženklas. Ilgainiui jis „išaugo“ greito maisto restoranų valgiaraščių rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu.
Mėsainių bumas neaplenkė ir Lietuvos, tad dabar daugumoje restoranų galima paragauti įvairių norimų šio patiekalo variantų, besiskiriančių ir mėsos apdorojimo būdu, ir kaina. Visgi kartais norisi mėsainių pasigaminti namuose ir iš mėgstamiausių produktų. Jais mėgautis patiems ir pavaišinti savo artimuosius gali bet kuris pradedantis kepėjas, tačiau svarbu išvengti klaidų, kurios gali ne tik pakenkti tobulam patiekalo skoniui, bet ir visiškai jį sugadinti.
„Biovela Group“ maisto meistras Lukas Semeževičius pateikia jums 9 patarimus.
1. Valykite kepsninę. Pasak L. Semeževičiaus, ant nešvarių grotelių maistas yra linkęs prilipti, nes ant jų yra prikibusių ankstesnių kepinių likučių. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos (arba kiekvieno kepimo pradžioje) nušveiskite jas vieliniu šepečiu – tai puikiai pašalins visus likučius. Antrasis žingsnis – patepti groteles aliejumi . Tai palengvins mėsos ir kitų naudojamų produktų kepimą.
2. Pirkite kokybišką jautieną. „Geriausia labai netaupyti ir įsigyti šviežios jautienos, kurią jums matant mėsininkas gali sumalti – toks pirkinys leis patiekti ir vidutiniškai iškeptus paplotėlius, nebijant jais apsinuodyti. Kitas, dar paprastesnis būdas, – nusipirkti jau paruoštų jautienos paplotėlių mėsainiams – taip žinosite, kad paplotėlių konsistencija tinkama, kad mėsa – kokybiška ir iškart paruošta vartoti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad skaniausi mėsainiai būna tuomet, kai paplotėlių mėsa – apie 20 proc. riebumo. Netikėkite mitu, kad reikia vartoti tik liesą jautieną, nes kepant ant kepsninės, mėsos paplotėlių riebalai suteiks mėsainiui sultingumo, o pačiai mėsai – minkštumo“, – patirtimi dalijasi maisto meistras.
3. Atsižvelkite į bandelės dydį. Kartais mėsos būna tiek mažai arba jos gabalas toks storas, kad nepatogu valgyti ir nelabai skanu. Mėsos paplotėlis turėtų būti maždaug 2 cm didesnio skersmens nei bandelė, nes kepama mėsa linkusi susitraukti, o jos aukštis neturėtų viršyti 1–2 cm.
4. Nesūdykite mėsos, kol nepagaminote paplotėlių. Problema ta, kad druska „ištraukia“ iš mėsos vandenį ir skatina baltymų skaidymąsi – mėsa tampa sprangi ir kieta. Gamindami mėsainius, naudokite košerinę (rupią) druską – ji yra be konservantų ir lengviau pasiskirsto. Paplotėlį apibarstykite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite šia puse žemyn ant kepsninės, prieš pat apversdami apibarstykite prieskoniais ir kitą pusę.
5. Įspauskite paplotėlį. Suformuotas mėsos paplotėlis, kepamas ant kepsninės, yra linkęs susitraukti ir išsipūsti – tai negražu ir tampa sudėtinga į mėsainį sudėti kitus produktus. Paplotėlis iškeps tolygiai ir išlaikys formą, jei prieš kepimą jo viduryje nykščiu įspausite duobutę. Pirkti mėsos paplotėliai mėsainiams jau būna pagaminti taip, kad išlaikytų savo formą, tad papildomai jų spausti ar formuoti nebereikia.
6. Neperkraukite kepsninės. Jei paplotėliai ant grotelių atrodo susigrūdę it stintos kibire, mėsainiai nebus pavykę. Padarykite tarp jų tarpus, kad mėsa iškeptų tolygiai.
7. Nespauskite kepamų paplotėlių. Po to, kai uždedate mėsą kepti, palikite ją ramybėje ir mentelę naudokite tik paplotėliams apversti. Spaudžiami paplotėliai išleidžia savo sultis tiesiai ant žarijų, sukeldami dūmus, o jūs liekate su sprangiu kąsniu.
8. Nedėkite sūrio per anksti. Norėdami vidutiniškai kepto mėsainio, uždėkite mėsos paplotėlį prieskoniais apibarstyta puse žemyn, o duobute – į viršų, ir kepkite 4 minutes. Apibarstykite prieskoniais viršutinę pusę, apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes. Mėsai netekus raudonumo, uždėkite sūrį ir kepkite dar 2 minutes.
9. Neuždenkite kepsninės dangčiu. „Įsitikinę, kad kepsninė švari ir gerai įkaitusi, mėsą kepkite pačioje karščiausioje grotelių dalyje. Jei uždengsite dangtį, kepimo procesas nepaspartės, tiesiog mėsai suteiksite kartų dūmų skonį“, – sako L. Semeževičius
Anot jo, naudodamiesi šiais patarimais, mėsainius galėsite pagaminti greitai ir lengvai, visiškai nesvarbu, kuo – anglimis ar dujomis – kūrenamą kepsninę naudojate ar kokius produktus rinksitės mėsainiui. Svarbiausia, kad gaminimas teiktų malonumą, tada ir pavyksta didžiausi kulinariniai iššūkiai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...