Maisto gaminimo namuose kultūra nyksta: vaikai gamina vis rečiau

Danijoje apklausus 6 ir 7 klasių mokinius paaiškėjo, kad retas iš jų dalyvauja gaminant maistą. Dar mažiau moka pasigaminti patys. Tokia padėtis siejama su greitėjančiu gyvenimo tempu ir pasaulį užvaldžiusiais pusfabrikačiais. Vaikai nebeturi pavyzdžio, nes ir tėvai skiria maisto gaminimui vis mažiau dėmesio.

Paklausti apie maisto gaminimą namuose danų moksleiviai iš esmės atsako savo tėvų frazėmis.

„Neturiu tam laiko ir esu per daug pavargusi, kad gaminčiau po mokyklos, bet kartais galiu šiek padėti gaminant“, – teigė moksleivė Josephine Lind Andersen.

Danijoje jau pradinėje mokykloje vaikai gali pasimokyti virti ir kepti. Tiems, kurie to nedaro namuose, jos tikrai padeda. Kita vertus, danų mokytojai ir maisto gamybos specialistai pripažįsta, kad maisto gaminimo namuose kultūra nyksta.

Maistas nuolat paliekamas nuošalyje.

„Mes vis modernesni, nes gyvename nuolat greitėjančioje visuomenėje. Kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę savo gyvenime privalome pasiekti daugiau. Maistas nuolat paliekamas nuošalyje. Jis tampa antraeiliu, o mes matome, kad mūsų pačių gebėjimai mažėja, nes dėl maisto darome vis daugiau kompromisų. Tada ir maisto gaminimo prasme lengviausia išeitis – neįtraukti ir vaikų. Viskas dėl laiko taupymo ir kad palengvėtų kasdieniai darbai“, – aiškino „Madkulturen“ vadovė Judith Kyst.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Sunku pasakyti, ar mokykla sugebės užpildyti šią spragą.

„Manau, negerai, kad baigę vidurinę mokyklą nemoka net bulvių išsivirti. Be abejo, jie dar vaikystėje privalo išmokti gaminti maistą. Mūsų vaikai jau penktoje klasėje pradeda lankyti kulinarijos pamokas“, – tikino pradinių klasių mokytoja Heidi Simonsen.

Vaikai išmoksta ne tik gaminti, bet ir vertinti savo pačių pasigamintą maistą.

„Kai tampi suaugusiuoju, negali gyventi tik iš greitai paruošiamų makaronų ir „McDonald's“. Tai būtų nesveika ir brangu“, – sakė moksleivis Liamas Eliasas Forbergas Pedersenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pas mus gamina namose, nes tai yra ipatumas, ir musu moteris moka gaminti, todel ir nenoresi kazkur eiti tam kad pavalgiti. nes namose gausi skaniai pavalgiti ir uztikrintai nebusi nunoditas. neko geresnio nero kai pagaminta namose. kai gamina mano zmona esu labai patenkintas!

Anonimas

Anonimas portretas
kad nei te danai, nei visi skandinavai, tam tarpe ir anglai nemoka gaminti isvis. kek esu macius visos uskandines ne turi nacionalinio ipatumo. pas anglus indu kulinarija. ne 100%, bet ape 40 % indu sudas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių