Buvęs Latvijos prezidentas: dvilypei popiežiaus pozicijai dėl karo turi įtakos jo komanda

Su popiežiumi Pranciškumi ne kartą bendravęs buvęs Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis mano, kad dvilypei Šventojo Tėvo pozicijai dėl Rusijos ir Ukrainos karo daro įtaką jo komanda, kurioje – katalikai iš viso pasaulio.

Tokią nuomonę R. Vėjuonis išsakė interviu naujienų agentūrai „Ukrinform“, komentuodamas dviprasmiškus Pranciškaus pasisakymus ir veiksmus karo atžvilgiu.

Pasak eksprezidento, popiežius Pranciškus, be abejo, turi savo aiškią pasaulėžiūrą ir jis, kaip pontifikas, nori „taikos visame pasaulyje“. „Tačiau, kaip ir bet kurioje valstybėje, Vatikane administracija atlieka didelį vaidmenį. Gali būti lyderis, bet tu turi komandą... Reikėtų atsižvelgti į tai, kad su juo dirba katalikai iš viso pasaulio, iš įvairių šalių, jie turi skirtingus požiūrius, taip pat ir į Rusiją, Ukrainą, Europą. Be to, jie daro poveikį informacijos atrankai, pozicijos formavimui“, – teigė R. Vėjuonis.

Anot jo, apskritai popiežius stengiasi subalansuoti savo požiūrį įvairiais klausimais, nestoti vienareikšmiškai į vieną ar kitą pusę. „Žinoma, daugeliu atvejų tai yra visiškai normalu. Bet dabar, man atrodo, situacija (dėl Rusijos ir Ukrainos karo) tokia, kad anksčiau ar vėliau jam teks stoti į kurią nors pusę“, – pareiškė Latvijos politikas.

R. Vėjuonio nuomone, po penkių susitikimų su popiežiumi Pranciškumi tarp jų užsimezgė „draugiški, kupini pasitikėjimo santykiai“.

R. Vėjuonis buvo Latvijos gynybos ministras (2014-2015 m. m.) ir devintasis šalies prezidentas (2015-2019 m. m.). Šiuo metu jis antrą kadenciją vadovauja Latvijos krepšinio asociacijai (LBS). R. Vėjuonis visokeriopai prisideda prie pagalbos Ukrainai, jos sportininkams, taip pat pabėgėliams ukrainiečiams Latvijoje.

 


Šiame straipsnyje: popiežius PranciškusRaimondas Vėjuoniskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių