- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Dermė: „Mėgstu tobulinti tradicijas“, – prisipažįsta A. Ivanauskas, tvariai ir stilingai papuošiantis namus ir surengiantis tikrą skonių puotą.
-
Ieškantiems naujų skonių – kulinarijos virtuozo A. Ivanausko idėjos (receptai)
-
Ieškantiems naujų skonių – kulinarijos virtuozo A. Ivanausko idėjos (receptai)
-
Ieškantiems naujų skonių – kulinarijos virtuozo A. Ivanausko idėjos (receptai)
-
Ieškantiems naujų skonių – kulinarijos virtuozo A. Ivanausko idėjos (receptai)
-
Ieškantiems naujų skonių – kulinarijos virtuozo A. Ivanausko idėjos (receptai)
Kalėdinių vaišių valgiaraštis daugelio šeimininkių jau apgalvotas, o toms, kurios nesuskubo, tikrai pravers virtuvės šefo, kulinarijos laidų ir knygų autoriaus Alfo Ivanausko šventinės idėjos. Nepailstantis skonių ieškotojas ir pats nuolat sugalvoja kažką naujo šventiniam stalui, ir kitus ragina būti kūrybiškais.
Dvispalviai kūčiukai
400 g miltų,
5 g sausų mielių,
200 g šilto pieno,
50 g ištirpinto šilto sviesto,
5 šaukštai grūstų aguonų (jei norite dar intensyvesnės spalvos, galite dėti ir daugiau),
žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų,
žiupsnelis Provanso žolelių,
žiupsnelis druskos.
Miltus, druską ir mieles suberkite į maišytuvą, supilkite pieną ir pradėkite minkyti. Pamažu supilkite sviestą. Išminkyta tešla turi būti glotni ir elastinga. Padalykite tešlą į dvi dalis. Į vieną suberkite aguonas, išminkykite ir suformuokite volelį. Kitą pagardinkite juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis ir taip pat suformuokite volelį. Aguonų ir žolelių volelius apvyniokite virvele ir lengvai pakočiokite. Ritinėlį supjaustykite, dėkite kūčiukus ant skardos, išklotos sviestiniu popieriumi. Kepkite 190 °C temperatūroje apie 7–8 min. Jei norite, kad būtų traškūs, kepkite iki auksaspalvio atspalvio. Jei labiau mėgstate, kai kūčiukai yra traškūs iš išorės, bet viduje minkšti, kepkite trumpiau.
Šventiniai pyragėliai
25 g šviežių mielių,
125 ml šilto vandens,
125 ml šilto pieno,
1 šaukštas cukraus,
500 g miltų,
2 dideli kiaušiniai,
1 kupinas šaukštelis druskos,
65 g ištirpinto sviesto,
alyvuogių aliejaus (patepti),
1 kiaušinis (patepti).
Mieles ištirpinkite šilto vandens ir pieno mišinyje su cukrumi. Įberkite 3 šaukštus miltų ir išmaišykite, indą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje (tai gali būti orkaitė su įjungta lempute) 15–20 min., kol ant paviršiaus susidarys putos. Į ištirpintas mieles įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir išmaišykite. Į dubenį išsijokite miltus, padarykite viduryje duobutę, supilkite mielių ir kiaušinio tirpalą ir, nuolat maišydami, supilkite sviestą. Viską gerai išminkykite – tol, kol tešla nelips prie rankų, suformuokite rutulį ir įdėkite į dubenį. Dubenį uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir kildinkite tešlą šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės. Iškilusią tešlą iškočiokite, išspauskite apskritimus (maždaug 10–12 cm skersmens), dėkite įdaro ir suformuokite pyragėlius. Pyragėlių galus stipriai pasmailinkite delnu. 18–20 cm skersmens puodo šonus gausiai patepkite aliejumi. Puodą uždėkite ant kepimo popieriumi užklotos skardos ir aplinkui išdėliokite pyragėlius. Palikite juos kildintis apie valandą. Užklokite aliejumi patepta maistine plėvele. Iškilusius pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į 190 °C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug 20 min. Nuimkite puodą ir atvėsinkite pyragėlius. Jie skanūs ir šalti.
Keptas kukurūzinis viščiukas su citrusinių vaisių ir alyvuogių sviestu
50 g žaliųjų alyvuogių,
2 česnako skiltelės,
5 čiobrelio šakelės,
2 rozmarino šakelės,
100 g sviesto,
½ citrinos žievelė,
½ apelsino žievelė,
½ žaliosios citrinos žievelė,
1 kukurūzinis viščiukas,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus „Extra Virgin“,
½ stiklinės vandens,
žiupsnelis druskos,
žiupsnelis juodųjų pipirų.
Alyvuoges supjaustykite griežinėliais, česnakus ir prieskonines žoleles susmulkinkite, viską suberkite į indą su kambario temperatūros sviestu, įtarkuokite citrinos, apelsino ir žaliosios citrinos žievelių, berkite druskos, juodųjų pipirų ir išmaišykite. Po viščiuko odele prikimškite sviesto mišinio, išorę suvilgykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Į kepimo skardą įpilkite vandens ir kepkite orkaitėje 160 °C temperatūroje apie 1 val. Jeigu likus 10 min. viščiukas dar nėra apskrudęs pakankamai – padidinkite temperatūrą iki 185 °C. Patiekite su alyvuogėmis ir mėgstamu garnyru.
Romo razinų keksas
5 kiaušiniai,
1½ stiklinės cukraus,
1½ stiklinės pieno,
1½ stiklinės rapsų aliejaus,
1 vanilės ankštis,
1½ stiklinės miltų (405 D),
1½ pakelio kepimo miltelių,
1 stiklinė razinų,
150 ml romo,
sviesto (formai ištepti),
cukraus miltelių (keksui apibarstyti).
Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite pieną, aliejų, įdėkite vanilės ankštį. Viską maišydami po truputį berkite miltus ir kepimo miltelius.
Razinas nuplaukite, užpilkite romu ir palaikykite per naktį. Tada nukoškite, nusausinkite ir berkite į kekso tešlą. Kekso formą ištepkite sviestu, supilkite tešlą, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 1 val. Tada nuimkite foliją ir dar kepkite 15 min. Su pagaliuku galite patikrinti, ar pyragas iškepė. Iškepusį keksą palaikykite formoje 10 min., apverskite ir gausiai apibarstykite cukraus milteliais.
Taškuotos eglės
230 g sviesto,
175 g cukraus miltelių,
1 kiaušinis,
400 g kvietinių miltų,
1 šaukštelis smulkios druskos,
žiupsnelis kardamono,
1 šaukštelis vanilės pastos,
žalių riebaluose tirpių dažų (spalvai išgauti).
Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Ištrinkite sviestą su persijotais cukraus milteliais. Ilgai netrinkite, tik kad viskas gerai išsimaišytų. Pamažu supilkite kiaušinį. Suberkite miltus, druską, kardamoną, įdėkite vanilės pastą, suminkykite tešlą, bet tą darykite labai trumpai. Tik tiek, kad masė taptų vientisa. Paimkite nedidelį tešlos gabaliuką ir padažykite jį iki norimo atspalvio. Jei norėtumėte daugiau žalios spalvos tešlos, ne vien tik taškelių sausainiuose, tuomet užmaišykite ją atskirai ir dažykite visą kiekį. Iš tešlos padarykite rutulius – natūralios ir žalios spalvos, suplokite juos iki 2–3 cm pločio skritulių, įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve ne trumpiau nei valandai. Paruoškite kepimo skardą. Orkaitę įkaitinkite iki 185 °C temperatūros. Pakočiokite ir šviesią, ir žalią tešlas, kad turėtumėte apie ½ cm storio lakštus. Iš šviesių ir žalių tešlos lakštų viena formele išspauskite mažus skritulius. Sudėkite žalius skritulius į susidariusias skylutes šviesioje tešloje. Įspauskite ir dar lengvai pakočiokite. Išspauskite eglutes. Atsargiai perkelkite sausainius ant skardos. Kepkite apie 10–12 min. Aušinkite ant skardos.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...