Kavos ruošimo subtilybės: nuo ko priklauso, kiek vandens sugeria kava?

Kiek vandens sugers kava, priklauso nuo maltos kavos rupumo, šviežumo ir priedų, esančių kavoje, sako kavos specialistas Emanuelis Ryklys. Jis priduria, kad ruošti kavą užplikant vandeniu – profesionalu, tik reikia laikytis vienos taisyklės.

„Vienąkart užpylus kavą, gėrimo puodelyje išeina daug, kitą – mažiau. Nuo ko priklauso, kiek vandens sugeria kava?“ – tokio klausimo sulaukė LRT.

Anot kavos specialisto E. Ryklio, itin didelę įtaką vandens sugėrimui turi kavos rūpumas: „Kava šiek tiek primena kempinę – sugeria kvapus ir skysčius. O vandens sugeriamosios savybės priklauso nuo to, kaip kava sumalta – smulkiau malta kava sugers daugiau vandens.“

Specialisto teigimu, kavos, ruošiamos užplikant vandeniu, optimalus rupumas – kaip Palangos smėlio. Kitiems paruošimo būdams kava gali būti sumalta stambiau – tada pupelių dalelių plotas – didesnis, ir didesnė kavos dalis yra nepasiekiama vandens. Todėl stambiai sumalta kava prasčiau sugers vandenį.

„Kitas sugėrimą lemiantis veiksnys – kavos šviežumas. Seniai skrudinta, išsivadėjusi kava bus sausesnė, jai stigs tam tikrų cheminių elementų ir, priešingai nei gali pasirodyti, vandenį tokia kava sugers prasčiau“, – įvairios kavos reakcijos su vandeniu priežastis įvardija E. Ryklys.

Anot jo, prekybos centruose parduodama kava gali turėti priemaišų, atstumiančių vandenį, kad ilgai sandėliuojamam produktui nepakenktų drėgmė. Galiausiai įtakos vandens sugėrimui gali turėti kavos kilmė, rūšis, dirbtiniai aromatizuojantys priedai, bet šiuos faktorius sunku įvertinti – E. Ryklys rekomenduoja kiekvieną konkretų atvejį tirti atskirai.

„Apie pusė žmonių, su kuriais susiduriu, įpratę kavą ruošti tiesiog užplikydami. Taip ruošti kavą – nieko blogo, tai yra vienas profesionalių kavos ruošimo būdų, kurį ir pats taikau“, – tikina kavos specialistas.

Dažniausiai daroma klaida – kava užplikoma verdančiu vandeniu. E. Ryklys įspėja, kad tokiu būdu ruošiamą kavą reikia užplikyti karštu vandeniu, ne tik ką užvirusiu, dar burbuliuojančiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių