- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šaltibarščiai jau sulaukė įvertinimo svetur, atėjo laikas ir naujai lietuviškos virtuvės žvaigždei pasaulyje – aromatingai keptai duonai. Praėjusių metų pabaigoje ji sulaukė įtakingo tarptautinio maisto portalo pripažinimo.
Vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinantis kelionių vadovas „Taste Atlas“ pristatė 2025-ųjų maisto pažibas – įvardijo geriausius patiekalus, virtuves, regionus vykstantiems gastronominių kelionių. Lietuvių virtuvė užėmė 39-ą vietą – aplenkė tokias pasaulyje populiarias virtuves kaip Anglijos, Kipro ar Belgijos. Tačiau didžiausias pasiekimas – remiantis daugiau nei 470 tūkst. vartotojų vertinimais, populiariausiu užkandžiu pasaulyje paskelbta lietuviška kepta duona.
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnakais, yra lietuviška klasika. „Iki“ maisto technologai primena: jam tereikia vos kelių nebrangių ingredientų, darbo – nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas.
Kokią duoną rinktis? Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan. Tinka ir pagardintos įvairiais priedais: šalavijų sėklomis, linų sėmenimis, daigintais rugiais ir pan.
Koks sūris tinkamiausias? Svarbu, kad sūris gerai lydytųsi. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Šventiniam receptui puikiai tik bri sūris. Galite įmaišyti ir kietojo sūrio, pavyzdžiui, parmezano, tačiau didžiausią dalį turi sudaryti besilydantis sūris.
Kokie priedai dera? Įdaro pagrindas – ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, vis dėlto skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspaustų česnakų ar česnakų miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir užberti vos vos druskos. Leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo. Jeigu naudojate bri, labai skanu jį derinti su riešutais ir spanguolėmis.
Kaip supjaustyti duoną? Svarbu supjaustyti kepalą grotelėmis, tačiau svarbu neįpjauti duonos apačios, nes visas įdaras ištekės. Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas maždaug 2–3 cm tarpais. Pasukite duoną 90° kampu ir dabar taip pat įpjaukite skersai – turi išeiti retas tinklelis. Tuomet teliks konditeriniu teptuku kiekvieną įpjovą patepti sviestu, įdėti priedų ir tarpus gausiai prikimšti sūrio.
Česnakinė kepta duona su sūriu
1 kepaliukas duonos,
5 skiltelės česnakų,
saujelė žalumynų (petražolių ar svogūno laiškų),
šiek tiek itališkų prieskonių,
110 g sviesto,
120 g sūrio (fermentinio ar mocarelos),
druskos.
Orkaitę įkaitinkite iki 190°. Česnako skilteles smulkiai supjaustykite arba išspauskite, žalumynus susmulkinkite, sūrį sutarkuokite. Ant duonos išpjaukite tinklelį: iš pradžių – vertikaliai, tuomet – horizontaliai. Atsargiai – neįpjaukite apatinės plutos! Į dubenėlį sudėkite sviestą, česnakų skilteles, itališkus prieskonius ir pusę smulkintų žalumynų. Mikrobangų krosnelėje kaitinkite po 20 sekundžių arba tol, kol sviestas ištirps. Sviestą supilkite į duonos pjūvius, ištepkite konditeriniu teptuku. Į plyšius atsargiai sudėkite sūrį. Apvyniokite duoną folija, kad ji visa būtų uždengta. Kepkite 10–15 minučių, tada atidenkite ir kepkite dar 10 minučių. Pabarstykite likusiais žalumynais ir patiekite.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Duona: nuo kulto iki mitų
Vasario 5-ąją minima Šv. Agotos, arba Duonos, diena. Deja, visuomenėje įsigalėjęs įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti ar net atsisakyti duonos. Ekspertė griauna apie duoną sklandančius mitus ir primena: duona &nd...
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...