Maisto tinklaraštis jaunai mamai – smagus hobis (receptai)

Greta Bešlovienė karantino metu, kai teko daugiau laiko praleisti namuose, ėmė dažniau gaminti ir savo patiekalų nuotraukomis dalytis socialiniuose tinkluose. Kai nuotraukų ir receptų susikaupė, nusprendė kurti maisto tinklaraštį. Ir nenusivylė – tai tapo hobiu, kilo daug naujų idėjų gaminant maistą ir net atsirado naujų draugų.

Greta pasakoja visada mėgusi gaminti. Jokių maisto gaminimo kursų niekada nelankė – gaminti, kaip sakoma, išmokė gyvenimas. Dar gal šiek tiek močiutė vaikystėje pamokydavo, nes, kai buvo maža, mėgo gaminti įvairius miltinius patiekalus. Paaugusi pati pradėjo eksperimentuoti ir vis kažką naujo bandyti. Patiko, tad bando iki šiol.

„Per karantiną, kai visi įstrigome namuose, daugiau laiko atsirado ir gaminti, ir fotografuoti, – pasakoja pašnekovė. – Savo asmeninėje paskyroje draugai daugiau matydavo maisto, o ne mano pačios nuotraukų. Pusbrolis pasiūlė susikurti maistui atskirą paskyrą – taip instagrame gimė mano maisto tinklaraštis „Noriuniam“.

Kurį laiką į tinklaraštį Greta kėlė tik maisto nuotraukas su trumpais komentarais. Paskui suprato, kad sekėjus domina ir receptai, kaip vieną ar kitą patiekalą pagaminti. Taip viskas ir išsirutuliojo.

Tiesa, pirmiausia Greta gamina šeimai. Prieš dvejus su puse metų, gimus dukrai, ir jos požiūris į mitybą šiek tiek pasikeitė – visa šeima pradėjo maitintis sveikiau, valgyti daugiau daržovių, vaisių.

„Vyras kartais juokauja, kad galėčiau tiesiog kotletų iškepti, – juokiasi Greta. – Žinoma, maisto tinklaraštininkės veikla turi kažkiek įtakos mūsų mitybai, nes dažniausiai stengiuosi pagaminti įdomiau. Tačiau, suprantama, ne visą maistą fotografuoju, ne viską keliu į internetą. Tie patiekalai, kurie visiems žinomi, gaminami ir mano virtuvėje, tačiau į tinklaraštį nepakliūva. Viskas prasideda nuo idėjos, ką pagaminti, kad visi galėtume paragauti, o jeigu pavyksta ir viskas gerai – receptas pakliūva ir į maisto tinklaraštį.“

Pašnekovė labiausiai mėgsta gaminti desertus, kepti kepinius – jai įdomus pats procesas ir, savaime suprantama, rezultatas.

„Kepiniai, saldumynai, – mano aistra, – sako Greta. – Vyras dažnai sako, kad nereikia tų desertų, bet kai ilgiau jų nebūna – pasigenda. Tad pagrindiniai valgiai – pirmiausia, bet kepiniai taip pat svarbu. O ir per giminės šventes, susibūrimus pasirūpinti saldžiu stalu visada patikima man.“

Maisto tinklaraštininkės veikla daro kažkiek įtakos mūsų mitybai, nes dažniausiai stengiuosi pagaminti įdomiau.

Kaip sugalvoja, ką gaminti? „Anksčiau būdavo – šauna mintis, kad gaminsiu tą ir tą, o produktų tam patiekalui namuose nėra, reikia viską pirkti. Dabar jau stengiuosi žiūrėti, ko yra šaldytuve, ir gaminu, kad sunaudočiau likučius, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti, o pirkti produktų reikėtų minimaliai“, – pasakoja Greta.

Tiesa, jei kažkur pasisemia kepinių idėjų ir labai norisi išbandyti, jau tenka ir nusipirkti produktų tam kepiniui.

Kaip dirbanti ir mažą vaiką auginanti moteris randa laiko maisto tinklaraščiui? „Stengiuosi, – sako ji. – Tiesa, kai gimė dukra, pusę metų visai neradau tam laiko. Vėliau, dukrai paaugus, laiko atsirado daugiau, o dabar, kai teko grįžti į darbą, hobiui rasti laiko vėl sudėtinga. Tad prie tinklaraščio dažniausiai prisėdu vakarais arba savaitgaliais. Bet nesiplėšau – jei nėra laiko ar noro, tai nieko ir nerašau.“

Pasak Gretos, maisto tinklaraštininkai – irgi žmonės, ir jiems būna dienų, kai nesinori gaminti. Tada ji gali iškepti šeimai šaldytą picą ar išvirti koldūnų. Vis dėlto taip nutinka nedažnai.


Trupininis rikotos ir varškės pyragas su šilauogėmis

G. Bešlovienės asmeninio archyvo nuotr.

Tešlai:

300 g miltų,

80–100 g cukraus,

žiupsnelis druskos,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 kiaušinis,

175 g sviesto.

Įdarui:

250 g rikotos,

180 g riebios varškės,

1–2 šaukštai cukraus,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 apelsino ar citrinos žievelė ar citrinų sulčių,

1 didelis kiaušinis,

miltelinio cukraus pabarstyti ant viršaus (nebūtina).

Įdaro priedams:

1–2 saujos šilauogių,

1 šaukštelis miltų ar kukurūzų krakmolo.

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius, sudėkite kiaušinį ir sviestą (šaltą ir supjaustytą mažais kubeliais). Sviestą su konditeriniu pjaustytuvu arba tiesiog rankomis sutrinkite su visais ingredientais iki trupančios tešlos. Kol ruošite įdarą, palaikykite šaldytuve bent 15 minučių. Į didelį dubenį sudėkite rikotą, varškę, cukrų, kiaušinį, vanilės ekstraktą ir smulkiai tarkuotą 1 apelsino žievelę ar įspauskite citrinos. Gerai išmaišykite. Nuplautas uogas sumaišykite su miltais ar kukurūzų krakmolu – taip uogos išliks standesnės kepant ir nenukris į dugną. Kepimo formą ištepkite riebalais arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite apie 2/3 trupintos tešlos ir švelniai prispauskite. Supilkite rikotos įdarą ir ant jo suberkite uogas. Ant viršaus uždėkite likusią tešlą trupindami ją pirštais per visą plotą. Kepkite 175 °C temperatūroje apie 45 minutes, kol viršus taps švelniai auksinės spalvos. Pabarstykite milteliniu cukrumi.

Cukinijų picutės

G. Bešlovienės asmeninio archyvo nuotr.

1 jauna cukinija,

2 šaukštai pomidorų ir / ar paprikų pastos,

50–100 g kieto sūrio, mocarelos ir fermentinio sūrio mišinio,

50 g mėgstamos mėsos ar dešros (dėjau vytintos dešros ir šaltai rūkytos kiaulienos filė),

saujelė šviezių ir džiovintų bazilikų, raudonėlių, persilado,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

šaukštelis kukurūzų krakmolo.

Supjaustykite cukiniją apie 0,5 cm pločio griežinėliais, suberkite į dubenį, pabarstykite persiladu, berkite kukurūzų krakmolą, įpilkite vos vos aliejaus ir lengvai išmaišykite. Išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo formos. Tose vietose, kur dėsite griežinėlius, galite pabarstyti truputį kietojo sūrio – bus tvirtesnis padukas. Ant cukinijos griežinėlių tepkite pomidorų ir paprikų pastą, dėkite sutarkuotų sūrių mišinį, išdėliokite smulkiai pjaustytą mėsą, dešrą, pabarstykite raudonėliais ir kepkite įkaitintoje iki 230 °C kaitros orkaitėje 5 minutes. Tuomet išjunkite orkaitę ir dar palikite 5 minutes. Ištraukite, papuoškite bazilikų lapeliais.

Kepti persikai su traškiomis avižomis

G. Bešlovienės asmeninio archyvo nuotr.

2–3 persikai (priklausomai nuo dydžio),

30–50 g viso grūdo avižų dribsnių,

1 šaukštas avižinių ar kitokių miltų,

1 šaukštelis lydyto sviesto ar kokosų aliejaus,

0,5 šaukštelio cinamono,

1 šaukštelis cukraus ar kito saldiklio, pvz., datulių, agavų sirupo.

Persikus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Avižas su likusiais ingredientais išmaišykite ir šaukšteliu dėkite į persikų puseles. Kepkite karšto oro gruzdintuvėje 160 °C kaitroje apie 15–20 minučių arba orkaitėje šiek tiek ilgiau. Iškeptus persikus patiekite su jogurtu / ledais ir datulių sirupu ar apšlakstykite citrinų sultimis.

Morkų pyrago skonio avižinė košė

G. Bešlovienės asmeninio archyvo nuotr.

50 g avižų dribsnių,

100 ml vandens,

100 ml augalinio pieno (arba paprasto),

1 nedidelė morka,

1 šaukštelis cinamono,

šlakelis agavos sirupo ar kito saldiklio,

priedai – graikiniai riešutai, džiovinti ar švieži vaisiai, uogos, juodasis šokoladas.

Supilkite į nedidelį puodą vandenį pieną ir užvirkite. Tuomet suberkite avižų dribsnius, smulkiai sutarkuotą morką, džiovintus vaisius, saldiklį, cinamoną ir virkite ant vidutinės kaitros 7–10 minučių, vis pamaišydami. Patiekite užbarstę riešutų, vaisių, šokolado drožlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių