Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė

Kiekvienuose namuose blynai kvepia vis kitaip: blynams naudojami įprasti ir viso grūdo kvietiniai ar grikinių, avižiniai, ryžių ir net žirnių miltai, tešla ruošiama iš bulvių tarkių, įmaišoma varškės, obuolių, daržovių, ruošiamas mėsos įdaras – skonių įvairovė priklauso tik nuo išmonės ir drąsos eksperimentuoti.

Morkų blynai su žemės riešutų sviestu

150 g speltos miltų,

1 kiaušinis,

3 vidutinio dydžio morkos,

2–3 šaukštai cukraus,

125 ml pieno,

2 šaukštai riešutų sviesto,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

po žiupsnelį cinamono, kardamono, druskos,

sviesto ar kokosų aliejaus kepti.

Padažas

2 šaukštai žemės riešutų sviesto,

2 šaukšteliai klevų sirupo,

4–6 šaukšteliai pieno,

¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.

Morkas smulkiai sutarkuokite. Miltus sumaišykite su prieskoniais ir kepimo milteliais; kiaušinį išplakite su cukrumi, riešutų sviestu ir pienu. Į miltus įmaišykite kiaušinių masę ir morkas. Iškepkite blynelius ir pateikite su padažu ar klevų sirupu, pabarstykite kapotais riešutais, kokosų drožlėmis. Padažui tereikia elektriniu plaktuvu gerai išplakti pateiktus produktus.

Bulvių blynai su šonine, špinatais ir sūriu

5 bulvės,

50 g rūkytos šoninės,

50–70 g tarkuoto kietojo sūrio,

2 kiaušiniai,

1 svogūnas,

100 g jaunų špinatų,

150 g miltų,

2 skiltelės česnako,

druskos, pipirų,

sviesto ir aliejaus blynams kepti.

Šoninę, špinatus, svogūną ir česnakus susmulkinkite, bulves sutarkuokite. Šoninę paskrudinkite ir išimkite iš keptuvės, ataušinkite, išsiskyrusius riebalus išpilkite. Įkaitintame svieste pakepinkite svogūnus, kai jie suminkštės, suberkite špinatus, česnakus, 2–3 min. troškinkite ir ataušinkite. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių tarkius, kiaušinius, 2 šaukštus miltų, špinatus, šoninę, sūrį, pagardinkite prieskoniais, Iš tešlos padarykite aštuonis blynus, prieš kepdami abi jų puses pabarstykite likusiais miltais. Kepimui santykiu 1:2 sumaišykite sviestą ir aliejų. Pateikite su grietine, pabarstykite svogūnų laiškais.

Blynų, įdarytų grybais ir kumpiu, apkepas

Tešla

400 ml pieno,

4 kiaušiniai,

700 g miltų,

lašelis aliejaus blynams kepti.

Įdaras

200 g kumpinės dešros,

500 g pievagrybių,

25 g sviesto,

2 šaukštai kapotų šviežių petražolių, bazilikų,

2 svogūnai.

Padažas

150 g parmezano,

25 g sviesto,

250 ml pieno,

300 ml sultinio,

1 šaukštas miltų,

2 šaukštai kapotų šviežių petražolių, bazilikų.

Iš pateiktų produktų paruoškite tešlą lietiniams, palaikykite apie 15 min., kad miltai išbrinktų, permaišykite ir iškepkite plonus blynelius. Įdarui įkaitintame svieste pakepinkite susmulkintus svogūnus, jiems suminkštėjus suberkite plonai supjaustytus pievagrybius, 3 min. troškinkite, tada suberkite žalumynus, pagardinkite prieskoniais ir po 2 min. nukelkite nuo ugnies, ataušinkite. Padažui svieste pakepinkite miltus. Nuolat maišant, kad miltai nesušoktų į gumuliukus, supilkite pieną ir sultinį – turi išeiti vienalytė masė, pavirkite 2–3 min., tada suberkite 2/3 sūrio, žalumynus, pagardinkite prieskoniais.

Ant kiekvieno lietinio prie krašto dėkite ploną griežinėlį dešros, 2–3 šaukštus grybų įdaro, apšlakstykite trupučiu padažu ir susukite voleliu. Volelius perpjaukite į tris dalis ir sustatykite į sviestu išteptą kepimo indą. Blynus užpilkite likusiu padažu, pabarstykite sūriu ir kepkite 180 °C orkaitėje, iki apkepas gražiai parus.

Apkepo galite ir nekepti: blynų volelius susukite į spirales, persmeikite pagaliukais ir apkepkite riebaluose. Padažą patiekite atskirai.

Grikių miltų blynai su burokėliais

1 vidutinio dydžio burokėlis,

250 g grikių miltų,

200 g kvietinių miltų,

1 kiaušinis,

500–700 ml mineralinio vandens,

1–2 šaukštai cukraus,

žiupsnelis cinamono,

lašelis aliejaus kepti.

Šokolado kremas

300 g juodojo šokolado,

300 g  30 proc. grietinėlės.

Burokėlį išvirkite ir smulkiai sutarkuokite, sumaišykite su miltais, kiaušiniu, įberkite cukraus, cinamono, pamažu maišydami pilkite mineralinį vandenį – turi išeiti lietinių tešla. Iškepkite plonus blynelius ir  įdarykite juos šokoladiniu kremu. Jam vandens garų vonelėje ištirpinkite sutrupintą šokoladą ir sumaišykite su išplakta grietinėle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
Daugiau straipsnių