- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Savaitgaliui virtuvės šefai siūlo „karštus“ patiekalus.
Energingai ir linksmai nusiteikę laidos „Gardu Gardu“ vedėjai šį šeštadienį televizijos žiūrovams tradiciškai paskleis ne tik daug užkrečiančio juoko, bet ir daug viliojančių kvapų.
Šį kartą profesionalus virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasirinks visiškai jam nebūdingą patiekalą, visame pasaulyje gerai žinomą ir keliantį bene daugiausiai ginčų dėl savo kilmės. Galąsdamas peilį jis pažadės, kad šiandien bus viskas aštru: ir peilis ir maistas. Taigi, charizmatiškasis italas pagamins aštrųjį troškinį „Chilli con Carne“ (čili kon karne) ir patieks jį su kukurūzų traškučiais „Nachos“ (načios).
Tuo tarpu Ali prasitars, kad jam visuomet po aštraus norisi kažko saldaus ir perėmęs laidos vairą į savo rankas pademonstruos, kaip iškepti šventinį lazdyno riešutų keksą su citrinų konfit. Jo kolegai Gian Lucai šis desertinis keksas primins Kalėdas, bet Ali įsitikinęs, kad jis puikiai gali tikti ir bet kokiems šventiniams pietums ar net artėjančiai didžiajai pavasario šventei – šv. Velykoms.
Kokiu „karštu“ patiekalu geriausia pradžiuginti užsukusius draugus ir kaip namų sąlygomis išvirti citrusinių vaisių konfit – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
„Chili con Carne“ pagal Gian Lucą
Reikės:
1 pakelio kukurūzų traškučių „Nachos“
500 g maišyto jautienos ir kiaulienos faršo
1 raudonos paprikos
1 skardinės (400 g) konservuotų raudonų pupelių
1 skardinės (400 g) konservuotos pamidorų tyrės arba smulkintų pomidorų be odelės
100 g tarkuoto čederio sūrio
1 mėlyno svogūno
2 nuluptų česnako skiltelių
„Tabasco“ padažo
Juodojo balzaminio acto
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
0,5 valg. š. rūkytos paprikos
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio džiovintų čili pipirų
Žiupsnelio persilado prieskonių.
Gaminimas. Svogūną ir česnaką supjaustyti labai smulkiai, papriką – vidutinio dydžio kubeliais. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti svogūną ir česnaką bei apkepinti juos ant aukštos kaitros. Įberti džiovintų čili pipirų, persilado, išmaišyti. Tada sudėti papriką, pamaišyti ir pakepti porą minučių. Sudėti faršą ir viską apkepinti nuolat maišant medine mentele ir smulkinant faršą. Kai mėsa apkepa ir pradeda kibti prie keptuvės, įpilti gerą šlakelį juodojo balzaminio acto ir išmaišyti. Tada supilti pomidorų tyrę, įpilti „Tabasco“ padažo pagal skonį ir įberti druskos bei rūkytos paprikos. Gerai išmaišyti ir paragauti. Jei trūksta kažkokių prieskonių, dar kartą jų įdėti. Suberti pupeles, gerai išmaišyti, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 8-10 minučių. Jei padažui pritrūksta drėgmės, įpilti vandens arba sultinio ir vėl išmaišyti.Patiekti dubenėliuose, gausiai apiberti tarkuotu čederio sūriu ir valgyti kartu su kukurūzų traškučiais.
Lazdyno riešutų keksas su citrinų konfit
Keksui reikės:
200 g kambario temperatūros sviesto
200 g cukraus
50 g natūralios (be cukraus) lazdyno riešutų pastos
4 kiaušinių
50 g lazdyno riešutų
200 g miltų
2 arb. š. be kaupo kepimo miltelių
0,5 citrinos žievelės
Konfit reikės:
2 citrinų
300 g cukraus
200 ml vandens
0,5 vanilės ankšties
Dekoravimui reikės:
Netirpios cukraus pudros
Gaminimas. Elektriniame kombaine išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įdėti natūralios lazdyno riešutų pastos ir gerai išmaišyti. Tada įmušti kiaušinius ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.
Riešutus susmulkinti iki trupinių ir suberti į sviesto masę. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir įtarkuoti citrinos žievelės. Vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
Gautą masę sudėti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Iškepusį keksą atvėsinti ir išimti iš kepimo formos. Citrinas supjaustyti vienodo storio (maždaug 0,5 cm) griežinėliais.Prikaistuvyje užvirti vandenį su cukrumi, sudėti citrinos griežinėlius, įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes ir pačią ankštį. Išmaišyti, sumažinti kaitrą ir virti 40 minučių. Retkarčiais pamaišyti, kad neprisviltų. Atvėsusį pyragą dekoruoti iš sirupo išimtais citrinos griežinėliais ir pašlakstyti pačiu sirupu. Apibarstyti netirpia cukraus pudra.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...