Savaitgalio pietums – aštrus troškinys ir riešutų keksas

  • Teksto dydis:

Savaitgaliui virtuvės šefai siūlo „karštus“ patiekalus.

Energingai ir linksmai nusiteikę laidos „Gardu Gardu“ vedėjai šį šeštadienį televizijos žiūrovams tradiciškai paskleis ne tik daug užkrečiančio juoko, bet ir daug viliojančių kvapų.

Šį kartą profesionalus virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasirinks visiškai jam nebūdingą patiekalą, visame pasaulyje gerai žinomą ir keliantį bene daugiausiai ginčų dėl savo kilmės. Galąsdamas peilį jis pažadės, kad šiandien bus viskas aštru: ir peilis ir maistas. Taigi, charizmatiškasis italas pagamins aštrųjį troškinį „Chilli con Carne“ (čili kon karne) ir patieks jį su kukurūzų traškučiais „Nachos“ (načios).

Tuo tarpu Ali prasitars, kad jam visuomet po aštraus norisi kažko saldaus ir perėmęs laidos vairą į savo rankas pademonstruos, kaip iškepti šventinį lazdyno riešutų keksą su citrinų konfit. Jo kolegai Gian Lucai šis desertinis keksas primins Kalėdas, bet Ali įsitikinęs, kad jis puikiai gali tikti ir bet kokiems šventiniams pietums ar net artėjančiai didžiajai pavasario šventei – šv. Velykoms.

Kokiu „karštu“ patiekalu geriausia pradžiuginti užsukusius draugus ir kaip namų sąlygomis išvirti citrusinių vaisių konfit – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.

„Chili con Carne“ pagal Gian Lucą

Reikės:

1 pakelio kukurūzų traškučių „Nachos“

500 g maišyto jautienos ir kiaulienos faršo

1 raudonos paprikos

1 skardinės (400 g) konservuotų raudonų pupelių

1 skardinės (400 g) konservuotos pamidorų tyrės arba smulkintų pomidorų be odelės

100 g tarkuoto čederio sūrio

1 mėlyno svogūno

2 nuluptų česnako skiltelių

„Tabasco“ padažo

Juodojo balzaminio acto

Ypač tyro alyvuogių aliejaus

0,5 valg. š. rūkytos paprikos

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio džiovintų čili pipirų

Žiupsnelio persilado prieskonių.

Gaminimas. Svogūną ir česnaką supjaustyti labai smulkiai, papriką – vidutinio dydžio kubeliais. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti svogūną ir česnaką bei apkepinti juos ant aukštos kaitros. Įberti džiovintų čili pipirų, persilado, išmaišyti. Tada sudėti papriką, pamaišyti ir pakepti porą minučių. Sudėti faršą ir viską apkepinti nuolat maišant medine mentele ir smulkinant faršą. Kai mėsa apkepa ir pradeda kibti prie keptuvės, įpilti gerą šlakelį juodojo balzaminio acto ir išmaišyti. Tada supilti pomidorų tyrę, įpilti „Tabasco“ padažo pagal skonį ir įberti druskos bei rūkytos paprikos. Gerai išmaišyti ir paragauti. Jei trūksta kažkokių prieskonių, dar kartą jų įdėti. Suberti pupeles, gerai išmaišyti, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 8-10 minučių. Jei padažui pritrūksta drėgmės, įpilti vandens arba sultinio ir vėl išmaišyti.Patiekti dubenėliuose, gausiai apiberti tarkuotu čederio sūriu ir valgyti kartu su kukurūzų traškučiais.

Lazdyno riešutų keksas su citrinų konfit

Keksui reikės:

200 g kambario temperatūros sviesto

200 g cukraus

50 g natūralios (be cukraus) lazdyno riešutų pastos

4 kiaušinių

50 g lazdyno riešutų

200 g miltų

2 arb. š. be kaupo kepimo miltelių

0,5 citrinos žievelės

Konfit reikės:

2 citrinų

300 g cukraus

200 ml vandens

0,5 vanilės ankšties

Dekoravimui reikės:

Netirpios cukraus pudros

Gaminimas. Elektriniame kombaine išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įdėti natūralios lazdyno riešutų pastos ir gerai išmaišyti. Tada įmušti kiaušinius ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.

Riešutus susmulkinti iki trupinių ir suberti į sviesto masę. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir įtarkuoti citrinos žievelės. Vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.

Gautą masę sudėti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Iškepusį keksą atvėsinti ir išimti iš kepimo formos. Citrinas supjaustyti vienodo storio (maždaug 0,5 cm) griežinėliais.Prikaistuvyje užvirti vandenį su cukrumi, sudėti citrinos griežinėlius, įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes ir pačią ankštį. Išmaišyti, sumažinti kaitrą ir virti 40 minučių. Retkarčiais pamaišyti, kad neprisviltų. Atvėsusį pyragą dekoruoti iš sirupo išimtais citrinos griežinėliais ir pašlakstyti pačiu sirupu. Apibarstyti netirpia cukraus pudra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių