Vienas iš vasariškiausių patiekalų – salotos (receptai)

  • Teksto dydis:

Vasarą lengva maitintis sveikiau, nes organizmo bioritmai, kaip ir gamtos, pulsuoja jau kita energija. Vienas iš vasariškiausių patiekalų – salotos, neišsemiamų improvizacijų patiekalas. Ne veltui sakoma, kad tikra moteris jas moka pagamini iš nieko. Pabandykime ne tik pasiruošti salotų, bet ir paskaninti jas tinkamu padažu.

Pavasario atmintinė

Valgykite daugiau žalumynų. Švieži krapai, petražolės, svogūnų laiškai, špinatai, salotos turi daug chlorofilo, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Krimskite pavasarinio derliaus daržoves. Šviežiuose ridikėliuose gausu vitaminų C, B grupės, geležies, kalio ir fitoncidų, reikalingų organizmui kovoti su pavasariniais virusais.

Iš šviežių šiųmečių kopūstų (jų jau yra prekyboje) gaminkite salotas. Kopūstuose gausu ląstelienos, o vitamino C kiekiu lenkia net citrusinius vaisius.

Į salotas įpjaustykite pomidorų. Pavasarį skanių rasti sunku, tačiau juos valgyti naudinga. Pomidoruose gausu antibakterinių ir  skirtų uždegimams slopinti medžiagų. Pomidorai aktyvuoja odos apsaugines funkcijas prieš ultravioletinius spindulius. Tai svarbu, nes saulė pavasarį aktyvi.

Vitaminines salotas galima pasigaminti iš laukinės gamtos dovanų: dilgėlių, kiaulpienių, rūgštynių, gysločių, garšvų. Dilgėles, apiplikę verdančiu vandeniu, dėkite į sriubas, salotas, blynelius. Jos turtingos kalcio, o baltymu kiekiu nenusileidžia ankštiniams. Pienėse gausu ląstelienos, vitamino C, geležies, baltymų. Rūgštynėse gausu B grupės vitaminų, kurie užtikrina gerą nuotaiką, apsaugo nuo nemigos ir depresijos, vitaminų A ir C, kalio širdies raumeniui stiprinti, geležies hemoglobinui gaminti.

Salotų klasika

Už Cezario salotas turime būti dėkingi italui Caesarui Cardini (1896–1956). Anksti supratęs, kad savame krašte pranašu nebus, jis emigravo į Ameriką, kur atidarė viešbutį-restoraną. Sakoma, kad šios salotos gimė restorano savininkui mėginant išsisukti iš keblios situacijos, kai svečiai buvo nusiteikę valgyti ir linksmintis iki paryčių, o virtuvėje ėmė trūkti produktų. 1924 m. C.Cardini iš bėdos jiems paruošė patiekalą, dabar žinomą kaip Cezario salotos. Beje, salotos buvo ruošiamos kaip rankomis valgomas užkandis, todėl salotų lapai ir česnakiniai skrebučiai nebuvo smulkinami. Tik vėliau tam, kad salotas būtų patogiau valgyti, C.Cardini pasekėjai salotų lapus ėmė plėšyti, o skrebučius smulkinti.

Cezario salotas paruošti nėra sudėtinga, tik reikia teisingai išsirinkti jų ingredientus. Salotos turi būti romaninės (ne sviestinės, ne garbanotosios ir ne traškiosios), o skrebučiai –  prancūziško batono riekelių. Salotų padažo pagrindą sudaro lygiai 1 min. apvirti kiaušiniai. Be kiaušinių, druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus, į padažą reikia dėti Vusterio padažo ir citrinos sulčių. Reikėtų naudoti žaliąją citriną arba citrinos ir žaliosios citrinos sulčių mišinį.

Klasikinės Cezario salotos

(4 porcijoms)

2 didelės romaninių salotų gūžės,

16 prancūziško batono riekelių,

150 ml alyvuogių aliejaus,

1 didelė skiltelė česnako,

parmezano pagal skonį.

Salotas nuplaukite, nusausinkite, išorinius lapus atidėkite kitiems patiekalams. Nuskabykite vidinius mažesnius lapus ir jų ilgus baltus galiukus. Dėkite į šaldytuvą, kol prireiks. Paruoškite česnakinius skrebučius. Prancūzišką batoną suraikykite plonomis riekelėmis, jas sudėkite į kepimo skardą ir pašlakstykite česnakais pagardintu aliejumi. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 120 ºC. Kepkite 10–15 min., kol riekelės taps traškios. Nulupkite skiltelę česnako, sutrinkite arba sutarkuokite ir sumaišykite su 2–3 šaukštais alyvuogių aliejaus. Iš orkaitės išimtas batono riekeles dėkite į keptuvę, apšlakstykite aliejumi su trintu česnaku, išjunkite ugnį. Kelis kartus pamaišykite, kol keptuvė pravės – karščio turėtų užtekti, kad česnakas apkeptų, bet nesudegtų. Paruoštus skrebučius sudėkite į dubenį. Ten pat sudėkite salotų lapus, įtarkuokite sūrio, apliekite padažu ir atsargiai pavartykite salotas, kad padažas tolygiai pasiskirstytų.

Daumantų "Sūrio" padažas – maloniai aitraus skonio kietojo sūrio padažas su aitriosiomis paprikos ir česnakais. Aromatingas vidutinės konsistencijos padažas, pagamintas iš aukštos kokybės žaliavų, tinka klasikinėms Cezario salotoms, taip pat kitoms daržovių salotoms, keptai duonai, vištienos ir makaronų patiekalams pagardinti.

Vištienos ir avokadų salotos

(4 porcijoms)

1 virta vištienos krūtinėlė,

4 virti kiaušiniai,

3 avokadai,

špinatų lapų,

1 citrina,

"MangoMojo" majonezo.

Supjaustykite gabaliukais vištieną, kiaušinius. Nulupkite avokadus, supjaustykite gabaliukais, apšlakstykite citrinos sultimis. Sumaišykite vištieną, avokadus, kiaušinius, nuplautus ir nusausintus špinatų lapus, atsargiai įmaišykite "MangoMojo" majonezo.

"Daumantų" majonezas "MangoMajo" – neįprastai egzotiško skonio ir skaisčios spalvos. Jis puikiai tinka išskirtiniams patiekalams paruošti. Subtiliai pagardina jūrų gėrybes, tinka paukštienos patiekalams, vieno kąsnio sumuštinukams, užkandėlėms. Labai savitai dera su vytintu kumpiu, rūkyta žuvimi ir meksikietiškiems tapams ruošti.

Sočiosios brokolių salotos

(4 porcijoms)

1 vidutinio dydžio brokolis,

1 morka,

2 obuoliai,

100 g džiovintų spanguolių,

50 g graikinių riešutų,

2 šaukštai virtų ryžių,

žiupsnelis druskos,

keli šaukštai padažo.

Brokolį supjaustykite nedideliais žiedynais ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Spanguoles taip pat nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Morką sutarkuokite, obuolius supjaustykite. Sausoje keptuvėje pakepinkite susmulkintus graikinius riešutus. Viską sudėkite į indą, sumaišykite su padažu, pagardinkite druska.

Daumantų padažas "Paprica" – labai sodraus ir turtingo skonio, tamsiai oranžinės spalvos. Padažas yra tirštas, vientisos grietinėlės konsistencijos. Išskirtinis pagardo ingredientas – saulėje sunokusios ir gaivaus vaisių skonio prikaupusios saldžiosios raudonosios paprikos. Labiausiai tinka daržovių salotoms, antienos, vištienos ir kalakutienos patiekalams pagardinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių