Virtuvės žvaigždė – graikiškas jogurtas. Ką su juo gaminti?

  • Teksto dydis:

Graikiškas jogurtas – ne tik skanus ir naudingas žmogaus organizmui, bet ir virtuvėje itin plačiai panaudojamas maisto produktas.

Vien per pastaruosius metus graikiško jogurto pardavimai šalyje išaugo daugiau nei ketvirtadaliu, ryškiai išsiplėtė ir skirtingų gaminių pasiūla. Prekybininkų teigimu, tokį graikiško jogurto populiarumą visų pirma lemia besikeičiantys vartotojų įpročiai.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, pastarųjų metų duomenys rodo, kad šįmet, palyginus su pernai, graikiško jogurto pardavimai šalyje išaugo 25 proc. Tokį augimą vadovė visų pirma sieja su visuomenės pastangomis gyventi sveikiau.

Įvairių mitybos specialistų teigimu, graikiškas jogurtas – ne tik skanus, bet ir naudingas žmogaus organizmui, mat jo sudėtyje gausu kalcio, probiotikų, jodo, baltymų, vitamino B12. Tai, pasak specialistų, žmogui teikia visapusę naudą: stiprina kaulus, didina raumenų masę, mažina kraujospūdį, taip pat gerina žarnyno veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir mažina apetitą.

Savitas jogurto skonis ir kitokia nei įprastų jogurtų konsistencija sudaro sąlygas ruošiant maistą graikišką jogurtą pritaikyti visapusiškai. Mat pagrindinis graikiško jogurto skirtumas nuo įprastų yra tas, kad jį gaminant, specialaus filtravimo proceso metu, pašalinamos išrūgos – skystis su laktoze. Dėl to jogurtas išsiskiria kiek rūgštesniu nei įprasti skoniu, taip pat yra riebesnės konsistencijos.

„Graikiškas jogurtas puikiai tinka ne tik salotoms gardinti ar padažams maišyti, bet ir sriuboms ar net desertams ruošti, taip pat dažnu atveju yra tinkamas grietinei ar majonezui pakeisti“, – sako V. Drulienė. Norintiems praktiškai panaudoti graikišką jogurtą savo virtuvėje, V. Drulienė siūlo išmėginti kelis prekybos tinklo šefų mėgstamus skirtingų patiekalų receptus.

Agurkų sriuba su jogurtu

Sriubai pagaminti reikės:

6 agurkų,

3 kiaušinių,

po saują krapų, svogūnų laiškų ir graikinių riešutų,

250 ml graikiško jogurto,

litro rūgpienio,

4 skiltelių česnakų,

prieskonių pagal skonį – druskos ir pipirų.

Gaminimas. Agurkus stambiai sutarkuokite, virtus kiaušinius atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite riešutus. Sumaišykite jogurtą su rūgpieniu, į masę išspauskite česnako skilteles ir priberkite prieskonių. Tuomet suberkite kiaušinius, agurkus ir žalumynus ir viską sumaišykite, o patiekdami apibarstykite riešutais.

Sveikesni blynai pusryčiams

Blynams paruošti reikia:

2 puodelių miltų,

2 šaukštų cukraus,

šaukšto kepimo miltelių,

pusės šaukštelio druskos,

2 puodelių pieno,

3 didelių šaukštų graikiško jogurto,

2 kiaušinių,

50 g sviesto.

Gaminimas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir druska. Kitame dubenyje išplakite pieną, kiaušinius ir jogurtą, taip pat – ištirpintą sviestą. Į mišinį palengva berkite miltus, ir būtinai nuolat maišykite. Blynus kepkite tirpintame svieste, o patiekti tiks pačių mėgstamiausi ingredientai – medus, uogos ar kiti.

Avokadų mišrainė su lašiša ir jogurtu

Mišrainei pagaminti reikės:

avokado,

agurko,

2 kiaušinių,

70 g lašišos,

skiltelės česnako,

1,5 šaukšto graikiško jogurto,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Atvėsintus kiaušinius, agurką, lašišą ir avokadą smulkiai supjaustykite, tuomet viską sumaišykite su graikišku jogurtu. Į masę išspauskite česnako skiltelę, paberkite druskos ir pipirų, ir vėl pamaišykite. Štai ir mišrainė, kurią patiekti galima originaliai – kad ir avokado skiltelėje.

Graikiško jogurto suflė

Desertui pagaminti reikės:

180 g liesesnio graikiško jogurto,

2 kiaušinių,

2 šaukštų miltų,

žiupsnelio druskos, citrinos,

šaukštelio vanilės ekstrakto ir cukraus,

gabalėlio sviesto formai patepti.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pasiruoškite formeles: ištepkite jas labai plonu sviesto sluoksniu ir apibarstykite trupučiu cukraus. Dubenyje išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę. Kitame dubenyje išplakite baltymus, kol šie taps minkštomis putomis. Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir vėl išmaišykite. Masę sudėkite į kepimo formeles, ir kepkite apie 15 minučių. Atminkite, kad kepant suflė labai svarbu nevarstyti orkaitės durelių, o ir patiekti desertą reikia iškart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

UZKNISOT!!!-

UZKNISOT!!!- portretas
Jei kokiam recepte yra CUKRUS, net t neskaitykit žmonės iki galo. Cukrus- nuodai organizmui, is to visi “uždegimai” ir alergijos ir visos kitos bėdos.

tadas

tadas portretas
graikiskas jogurtas is lietuvisku isrugu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
Daugiau straipsnių