- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasaros laikotarpiu, atostogų metu ar tiesiog esant dideliam užimtumui ne visuomet norisi suktis virtuvėje ir gaminti patiekalus ar atsargas žiemai. Pasak ekspertų, įsigyjant jau pagamintus reikiamus ingredientus galima sutaupyti ne tik laiko, tačiau ir pinigų.
„Nuolatos plečiame prekių asortimentą, siekdami pasiūlyti ne tik įdomesnių ir naujų produktų, bet ir jau gerai pažįstamų, pačių mūsų pirkėjų kartais ruošiamų ingredientų – „paruoštukų“. Tokie produktai taupo laiką, o platus asortimentas padeda užtikrinti, kad pirkėjai šiuos produktus galėtų įsigyti už gerą kainą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad nors kai kuriuos patiekalus ar jiems reikalingus ingredientus pasigaminti nėra sudėtinga, tačiau jie yra itin imlūs laikui, kaip pavyzdžiui, vyšnių sirupas ar pomidorų padažas.
Vyšnių sirupo gamyba
Užderėjusį vyšnių derlių skubama nurinkti, kol derliaus neišskanavo paukščiai, tad uogas reikia paruošti itin greitai, siekiant išlaikyti gerą jų skonį. „Vyšnių sirupas net ir žiemą primena vasaros uogas, tik jo gamyba – itin ilga. Vyšnių nurinkimas, kauliukų išėmimas ir sirupo virimas reikalauja labai daug laiko, tačiau tam galima ir alternatyva – mūsų tiekėjų gaminamas vyšnių sirupas“, – sako B. Baratinskaitė.
Vis dėlto, jeigu norisi naminio sirupo, tam reikės:
apie 1 kg vyšnių,
pusės kilogramo cukraus,
iškaitintų stiklainių, į kuriuos bus pilstomas sirupas.
„Pirmiausia vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir iš uogų išspauskite sultis. Jeigu sultys nėra visiškai skaidrios, jas perkoškite. Sultis supilkite drauge su cukrumi į puodą ir virkite ant nedidelės kaitros iki kol taps blizgus ir sutirštės. Dar karštą sirupą supilstykite į iškaitinus stiklainius, užsukite švariais dangteliais ir apverskite dangteliu žemyn, palikite visiškai atvėsti“, – sirupo receptu dalijasi B. Baratinskaitė ir teigia, kad iš tokio jau paruošto sirupo kiekio pavyks paruošti apie 3-5 litrus gėrimo, o jo savikaina, jeigu reikėtų pirkti tik cukrų ir nebūtų skaičiuojamas darbui skirtas laikas, prasidėtų nuo 0,89 euro. O tuo tarpu, jau paruoštą vyšnių sirupą, iš kurio galima paruošti apie 7 litrus gėrimo, galima įsigyti už beveik tą pačią kainą – 0,93 euro.
Šiltnamio karaliaus pomidoro padažas
Įpusėjus vasarai šiltnamiuose pomidorų stiebai gausiai pasipuošę raudonskruosčiais ir ne tik vaisiais, o užderėjęs gausus derlius leidžia eksperimentuoti virtuvėje, tačiau ar naminis pomidorų padažas kainuoja pigiau nei įsigytas parduotuvėje?
Paprastam pomidorų pagaminti reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 vidutinio dydžio svogūno,
2 skiltelių česnako,
1 nedidelės morkos,
1 nedidelio saliero,
2 šaukštų smulkintų petražolių,
pusės šaukštelio džiovinto baziliko arba 2 valgomųjų šaukštų smulkinto šviežio baziliko lapelių,
800 g šviežių, nuluptų, smulkintų ir be sėklų pomidorų,
1 šaukštelio pomidorų pastos,
druskos ir pipirų.
Pirmiausia susmulkinkite svogūną, morką, salierą ir petražoles. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės kaitros, suberkite supjaustytas daržoves ir petražoles, pamaišykite. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir uždengus keptuvę dangčiu kepkite 15-20 minučių nuolat pamaišant, iki kol daržovės suminkštės.
Tuomet padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite apie 30 sekundžių. Sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką ir pomidorų pastą, pagardinkite druska ir pipirais. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir viską troškinkite apie 15 minučių neuždengus dangčiu.
„Jeigu norisi vientisos padažo konsistencijos, be gabaliukų, sutrinkite jau pagamintą, dar šiltą padažą trintuvėje ir tik tuomet supilkite į stiklainį. Iš šio ingredientų kiekio turėtų išeiti apie 400-500 gramų padažo, o gaminant jį namie, neskaičiuojant laiko, puslitris padažo kainuotų, priklausomai nuo pasirinktų ingredientų, mažiausiai 3 eurus. Tuo tarpu, mūsų tiekėjų pagamintą pomidorų padažą galima įsigyti nuo 0,85 euro iki 2,19 euro už pusės litro stiklainį“, – atskleidžia „Maximos“ ekspertė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...