Globalių patirčių įkvėptas menas

Galerijoje „Drobė“ pristatomi meno rezidencijos „CreArt 3.0“ rezultatai. Profesoriaus dr. Remigijaus Venckaus kuruojamoje parodoje susijungia keturių užsienio menininkų, dalyvaujančių meno rezidencijoje Kaune, kūrybinės vizijos.

Pirmą kartą visa galerijos erdvė yra skirta tik kitataučių kūrybai, tačiau meno kūriniuose paliečiamos temos ir vaizduojami objektai yra artimi kiekvienam – ir lietuviui, ir užsieniečiui.

Parodos atidaryme menininkai kalbėdami apie savo patirtis rezidencijoje ir pristatydami darbus sakė buvę įkvėpti Kauno aplinkos, tad bandė perteikti įgytas žinias apie Lietuvos kultūrą ir kasdienybę, jungdami jas su kitose Europos šalyse įgytomis patirtimis. Šis kultūrų mišinys atskleistas įvairiomis formomis: nuo ekspresionistinių ir abstrakčių paveikslų iki koliažų ir instaliacijų.

Iš Ispanijos atvykęs menininkas Gonzalo de Miguel savo koliažuose sujungia ateities ir dabarties temas, naudodamas paprastai prieinamus objektus. Kurdamas abstrakčias instaliacijas, senas fotografijas, sendaikčius, knygas jis komponuoja su tapyba ir grafika. Kai kurios instaliacijos yra net „įkvėptos gyvybės“ – pasitelkus technologijas juda ir šviečia.

Ksenia Safina. Night. Abstract landscape / Naktis, abstraktus peizažas. Ksenia Safina. Abstract rhythm of the spring / Abstraktus pavasario ritmas

Dar viena abstraktaus meno atstovė – ukrainietė Ksenia Safina, savo paveiksluose atskleidžianti savotišką urbanistinio peizažo versiją. Kas iš pradžių gali pasirodyti kaip kubistinė įvairiaspalvė kompozicija, iš tiesų yra jos fantazijoje besislepiančių pasaulių miestai ir gamtos vaizdiniai, kuriais menininkė dalijasi dvimatėje erdvėje.

Menininkai sakė buvę įkvėpti Kauno aplinkos, tad bandė perteikti įgytas žinias apie Lietuvos kultūrą ir kasdienybę, jungdami jas su kitose Europos šalyse įgytomis patirtimis.

Kiti parodoje kabantys paveikslai – vokiečių kilmės autorės Lisos Oki, kuri teigia, kad labiausia ją įkvepia kasdienybė. Natiurmortuose ji žaidžia su šviesa ir spalvingai perteikia visiems lengvai prieinamus objektus. Menininkė mėgsta įkvėpimo ieškoti istorijos paliestose vietose – ar tai būtų architektūros objektai, ar sendaikčių turguose randami daiktai – taip sukurdama ryšį tarp savo kūrinio ir žiūrovo.

Labiausiai Lietuvos kultūra įkvėpė menininką Luka Tomić, į rezidenciją atvykusį iš Kroatijos. Jo instaliacijose akivaizdi Lietuvos mitologijos ir etnografijos įtaka, autorius savaip perteikia visiems žinomus mitus ir pasakas, tokius kaip „Eglė žalčių karalienė“, naudodamas gamtoje rastus elementus, jungdamas juos su meninėmis priemonėmis.

Lukas Tomićius. Dwarfs from Nida / Nykštukai iš Nidos

Dar 2012 m. sukurtas tinklas "CreArt 3.0" šiuo metu jungia trylika Europos vidutinio dydžio miestų. Projekto „CreArt 3.0 #stringing_together“ tikslas – praplėsti projekto veiklas už vaizduojamųjų menų ribų. Ankstesnėse projekto dalyse daugiausia dėmesio buvo skirta vaizduojamojo meno kūrėjams ir jų kūrybos rezultatų pristatymui. Naujas „Creart 3.0“ etapas peržengia ES sienas ir pradeda naują bendradarbiavimą su Lvive įsikūrusia nevyriausybine organizacija. Taip siekiama paremti Ukrainos menininkus, padėti jiems puoselėti profesinius įgūdžius ir suteikti galimybę pristatyti savo kūrybą rezidencijų tinklo miestuose.


Gonzalo de Miguel Villa

Valjadolidas, Ispanija

Kuriu tai, kas tapo viena iš naujausių technikų: intervencinį koliažą. Popierius, tapyba, grafika ir fotografija sugyvena procese, kuriame svarbiausia tampa medžiagiškumo paieška.

Lisa Oki

Rėgensburgas, Vokietija

Visus mano darbus jungianti tema yra didžiulis susižavėjimas kasdienybe. (...) mano menas yra kasdienybės grožio - subtilios elegancijos, kuri pernelyg dažnai nepastebima mūsų kasdienybės chaoso - šventė.

Ksenia Safina

Charkivas, Ukraina

Kūriniuose su žuvų, paukščių, persipynusių su medžiais, vaizdais fiksuoju jų išgyvenimus šioje erdvėje ir laike. Savo darbuose filosofiniu požiūriu nagrinėju žmogaus, laiko ir erdvės santykio aspektus.

Luka Tomić

Zagrebas, Kroatija

Kūryboje mane įkvepia įvairūs etnologiniai, antropologiniai, sociologiniai, psichologiniai, gamtos ir metafiziniai reiškiniai, kuriuos vėliau apdoroju įvairiomis meninėmis medijomis per savo patirčių prizmę.

Remigijus Vaitkus

Prof. Ph.d., parodos kuratorius

Paroda sugestijuoja mintį, kad šiuolaikinis menas dažnai siekia peržengti tradicijos ribas, bet kokiu būdu aptikti unikalias, naujas pasaulio (o taip pat ir jo patirčių) reprezentavimo formas.

Šaltinis: parodos katalogas


Kas? "CreArt 3.0 – meno rezidencijų programos paroda".

Kur? galerijoje „Drobė“, Drobės Fabrike, Drobės g. 62 – 308, Kaunas.

Kada? veikia iki birželio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AČIŪ

AČIŪ portretas
O KUR TA DROBE

mianinykas

mianinykas portretas
svarbu jijią mergą iš....

Anonimas

Anonimas portretas
Aišku... kad žmonės evoliucionavo iš beždžionių Nes tapo kaip jos.
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių